אנשים רבים, בעיקר בגיל השלישי, שסובלים מבעיות קשות בשיניים עומדים מול הדילמה - האם לבצע השתלת שיניים או פשוט לרכוש שיניים תותבות?
השיניים התותבות הן הפתרון שנראה הפשוט והקל, אבל רק לטווח הקצר. היתרון הגדול של השיניים התותבות הן ההימנעות מטיפול כירורגי שמפחיד בגלל החשש מכאב ובגלל העלות הגבוהה שלו ביחס לשימוש בתותבות.
כשחושבים על השתלות שיניים מול השיניים התותבות קל יותר לבחור בפתרון השני מכיוון שנראה לנו שהשתלת שיניים אפשר לעשות תמיד והיא בלתי הפיכה לעומת שיניים תותבות שתמיד ניתן להוריד.
אבל התפישה הזו אינה נכונה. לשיניים תותבות יש חסרונות רבים שלעיתים לוקח שנים עד שמגלים אותם, רק שאז הרבה פעמים זה כבר מאוחר מידי והשיקום שנדרש הוא הרבה יותר מורכב מהמצב שהיה לפני ששמנו את התותבות.
מה בעצם החסרונות הגדולים כל כך בשיניים תותבות:
1. צריך להחליף – מערכת של שיניים תותבות בניגוד למה שרבים חושבים הן לא לכל החיים. מידי מספר שנים חייבים להחליף אותן ולבצע התאמה למצב החניכיים.
2. חוסר נוחות – שיניים תותבות בניגוד להשתלת שתלים דנטליים לעולם לא מהוות חלק מהגוף ולכן עלולות ליפול ומצריכות מאיתנו להוציא אותן בלילה ויוצרות חוסר נוחות גדולה במהלך החייים היומיומי שלנו.
3. פגיעה אסתטית – שיניים תותבות, בגלל שהן מוצר קיים שמוכנס לפה, הן לעולם לא יוכלו להתאים באופן מושלם למבנה הפה, בניגוד לשתלים שניתן למקם ולהתאים אותם למבנה הלסת של המטופל.
4. פגיעה בריאותית הולכת וגדלה – זו בעצם הבעיה הגדולה ביותר של שיניים תותבות. השיניים התותבות יושבות על החניכיים ובניגוד לנוכחות שתלים דנטליים, הגוף לא מזהה אותן כשיניים. לכן, הגוף "מבין" שאנחנו כבר לא זקוקים לשיניים ומפסיק את בניית ותיחזוק עצמות הלסת. התוצאה היא שחיקה גוברת של עצם הלסת עד למצב של חוסר עצם.
מול העובדות האלו, השתלות שיניים מאפשרות לגוף להחזיר את השיניים שחסרות לו, למנוע את המשך השחיקה הגדולה בעצמות הלסת ובעיקר לחזור לתפקוד מלא ותקין של השיניים. שיטות הטיפול החדשניות מאפשרות היום לבצע השתלת שיניים ביום אחד בהתאמה אופטימלית למטופל ולחזור לתפקוד מלא כבר למחרת הטיפול.
לסיכום, שווה לחשוב פעם נוספת לפני שבוחרים בשיניים תותבות.