אימון להתמודדות עם תסביכים רגשיים
או במילים אחרות :
הדפוסים יחזרו בחיים שלכם שוב ושוב ושוב עד שתלמדו לזהות אותם
כתבה :שמחה לוין ,מנכ"ל מכללת כישורים-קישורים מהמומחיות המובילות בארץ להכשרת מאמנים ,יועצים ארגונים ,מנחי קבוצות ומאמנים לאיזון גוף-נפש והתפתחות אישית ומגדר – דוא"ל:info@kishurim-center.com , אתר: www.kishurim-center.co.il
האם אתם (ו/או אנשים שאתם מאמנים)תקועים במערכות יחסים חשובות בחייכם ?
האם אתם (ו/או אחרים ) לא מרוצים מהחיים שלכם ?
האם יש לכם (ו/או למתאמנים שלכם ) בעיות בעבודה ? בזוגיות ? עם הילדים ?
האם התוצאות שהגעתם אליהם בחיים ,לא משביעי רצון מבחינתכם ?
כולנו תקועים בדפוסים רגשיים שלא משרתים אותנו .אין אדם שהוא מושלם מבחינה רגשית :כולנו סובלים מ"שריטות " כאלו או אחרות .השאלה איננה אם אנחנו "שרוטים " או לא אלא מה עומק השריטה ועד כמה היא פוגעת באיכות החיים שלנו ובמהלכם התקין .במילים אחרות –לא משנה מה המצב הנפשי שלנו –מה שחשוב הוא מה התוצאה של המצב הנפשי הזה ? האם הוא מוביל לשלווה פנימית ולהצלחה בחיים או לדאגנות ולחוסר שקט וכישלונות בתחומים שונים בחיים .
לפי הפסיכולוגיה המודרנית דפוס תוקע או תסביך(מוגדר גם כסכמה לא סתגלנית) מוגדר כמערכת רבת עוצמה של מחשבות ושל רגשות שליליים(טארה בנט-גולמן) .כדי להימנע מליפול ברשתם של המצבים הנפשיים השליליים הללו אנחנו לומדים אסטרטגיות שיעזרו לנו להתמודד עם התסביכים .אפשר לראות בכל תסביך ניסיון שלא הצליח למלא צורך בסיסי בחיינו :צורך בביטחון ,צורך בעצמאות, צורך בשייכות וכיו"ב.בכל תסביך יש גם יתרון לצד החיסרון .למשל אנשים שסובלים מתסביך קיפוח רגשי מרגישים חסך כרוני באהבה ולכן הם עשויים לפתח יכולת חזקה לטפל באחרים תכונה ראויה להערכה כשלעצמה, אבל כאשר אנשים כאלו לוקחים על עצמם את תפקיד המטפל הכרוני בכל מערכות היחסים שלהם הם נשארים תמיד רעבים לאהבה .
הפרדוקס הוא שדפוסים מקבעים סובבים סביב צרכים דחופים אבל הם גורמים לנו לחשוב ולפעול בדרכים המונעות מהצרכים הללו ,לבוא על סיפוקם .
אז מה עושים ?
קודם כל –לומדים לזהות את הדפוסים הרגשיים שתוקעים אותנו ואת האנשים החשובים בחיינו הזיהוי וההכרה בדפוס היא הדרך לפתרון שכן
"אי אפשר לשנות דבר אם אין אפשרות להכיר בקיומו ".
כדי לאמן את עצמנו ובהמשך גם אחרים להצלחה עלינו לצאת למסע של גילוי עצמי .
לכן חשוב שתהיה לנו מפה עם המאפיינים העיקריים של התסביכים הרגשיים הנפוצים .חשיפת הדפוסים הרגשיים והוצאתם לאור של המודעות הגלויה פותחת בפנינו את הדרך לחיים בריאים יותר מאשר כשאנו נותרים תחת השפעת ההרגלים הרגשיים הסמויים המשפיעים עלינו באופן לא מודע ומביאים תוצאות בלתי רצויות .
מפת הדפוסים והתסביכים הרגשיים העיקריים :
1.תסביך נטישה :תסביך הנובע מתגובה לאובדן בגיל צעיר של אדם קרוב כמו אבא או אימא .
הפחד המתמיד שאנשים יעזבו אותנו נמצא בלב תסביך הנטישה :שורשי הדפוס נעוצים בחוויה אמיתית מהילדות של נטישה של הורה שמת לדוגמא או במקרה של עזיבה בגלל גרושים .
יש מצבים של נטישה כמו הורה מרוחק רגשית או שינוי מקום מגורים שעשויים לגרום להשפעה דומה אנשים עם תסביך נטישה מרגישים עצב עמוק ותחושה של בדידות מול האפשרות שיישארו לבד .כדי להימנע מרגשות שמתעוררים כתוצאה מן הבדידות ,אדם עם תסביך נטישה יהיה שרוי בחיפוש מתמיד אחרי האדם הבא שאליו יוכל להיצמד .הנואשות הזו תוביל אותו לדחוף בשלב מוקדם של מערכת היחסים למחויבות ולהפעלת לחץ על בן הזוג. התסביך גם גורם לאדם לדאוג כל הזמן שמא מערכת היחסים עומדת להסתיים ,פחד שאהוב לא יחזור מנסיעת העסקים ,פחד כמו של ילד קטן ונטוש .
2.תסביך קיפוח :נובע מהתחושה שהצרכים שלי לעולם לא יבאו על סיפוקם .הבעיה הזאת מתעוררת בילדות כאשר ההורים עסוקים בעצמם במידה כזאת עד שהם מתעלמים מהצרכים הרגשיים של הילד הרגשות המרכזיים בדפוס זה הם עצב עמוק,חוסר אונים ותחושה שאיש לא מבין אותי ולא דואג לי.
האסטרטגיה שאנשים כאלו מאמצים כדי להתגבר על הדפוס המקבע ,תבוא לידי ביטוי ברוגז,עלבון ותקפה על כל מי שגורם להם להרגיש אכזבה.לחליפין אחרים ם דפוס כזה יפתחו פגיעות ותחושה שאף אחד לא עוזר לי כשאני צריך למרות שאני תמיד נחמד לכולם.בשני המקרים התחושה היא אכזבה.
3.תסביך כניעות : דפוס של כניעות יתר מתעורר אצל ילדים שגדלו אצל הורים שתלטניים .דפוס ההכנעה סובב סביב ההרגשה שמתעוררת בקשרים אינטימיים שהצרכים שלהם אינם מקבלים עדיפות .מי שסובל מתסביך זה מרגיש תמיד שהאדם האחר הוא השולט ושהדברים לעולם לא נעשים לפי דרכו .האסטרטגיות שילד כזה יפתח יהיו מרדנות בגיל ההתבגרות , או בהעדר מחויבות כדי להתחמק משליטה של מישהו אחר .
4.תסביך הדחיה : תסביך זה גורם לילד שההורה שלו עזב אותו בגיל צעיר הוא שאי אפשר לאהוב אותו .בושה והשפלה הם הרגשות הדומיננטיים בתסביך הזה .הדרכים שבהם אנשים כאלו מתמודדים היא השלמה ,כניעה ,דימוי עצמי נמוך או הצגת חזית שקרית של תעוזה ,עזות מצח .
לסיכום ,ייתכן שתזהו דפוס אחד או שניים או אפילו כמה מהדפוסים הללו בחיים שלכם או בחיים של הקרובים לכם או המתאמנים שלכם ,חשוב להכיר את הדפוסים הרגשיים שבהם אנחנו נתונים –לזהות אותם ולהשתחרר מהם ולהחליף אותם בהרגלים שיאפשרו לנו להגיב אחרת במצבים שמעוררים אצלנו את התסביך ,מה שיאפשר לנו להגיע לתוצאות אחרות שכן אי אפשר לחזור על השיעור שוב ושוב ושוב ולהתפלא שהתוצאות לא משתנות .רק משוגעים חושבים כך.
מראה מקום :
טארה בנט –גולמן אלכימיה רגשית בהוצאת מטר