קבלני בנייה רבים דואגים לייצר עבור עצמם את חוזה הרכישה עליו נדרשים רוכשי הדירות לחתום. חוזים אלה נקראים חוזים אחידים, מפני שהם בנויים כך שיוכלו לשמש את הקבלן מול הרוכשים השונים להם הוא מוכר את הדירות שבנה. פירושו של חוזה אחיד שכזה הוא שהוא למעשה שומר בעיקר על האינטרסים של מוכר הדירה, דהיינו הקבלן. עם זאת, לרוכשי הדירות סופקה בשנות ה-80 הגנה בדמות חוק משפטי שנחקק על ידי היועץ המשפטי לממשלה, ומאפשר לחברות הקבלניות לקבל אישור על החוזה שבנו. עד היום ישנן חברות קבלניות כאלה, המתהדרות בכך שלחוזיהן יש אישור של משרד המשפטים.
הגנת המחוקק על רוכשי הדירות
רבים מן החוזים שנקבעו על ידי קבלנים, מכילים סעיפים מקפחים, שעשויים להיות מבוטלים על ידי בית הדין במקרה של מחלוקת בין הקבלן לרוכשי הדירות. המחוקק קבע, כי גם אם חתם רוכש הדירה על החוזה בנוכחות עורך דינו ולאחר התייעצות עימו, ותוך מודעות למשמעותו – הוא עדיין אינו תקף אם אין בו הגינות או סבירות מתקבלת על הדעת. כך, למשל, במקרה שהיה, קיבל בית המשפט וביטל סעיף המאפשר לקבלן מסויים לאחר במסירת הדירות, לאחר שאיחר בפועל בשישה חודשים שלמים. הביטול נקבע מאחר שבאותו מקרה האיחור היה בלתי סביר בעליל, ובית המשפט קבע כי על הקבלן לפצות את רוכשי הדירות.
חוק החוזים האחידים, אם כך, מחייב קבלת אישור משרד המשפטים על חוזים כאלה של חברות בנייה מסויימות. עם זאת, מרשה החוק לבית המשפט לבטל סעיפים מקפחים, העשויים להוביל לעוגמת נפש והפסדים של רוכשי הדירות. גם לאחר שנבדקו סעיפים אלה על ידי משרד המשפטים ואושרו, בית הדין רשאי לבטלם במקרה שבו הם מהווים תנאים מקפחים חמורים.
רוכש דירה אשר יהיה מעוניין לתבוע קבלן בנוגע לסעיפים מקפחים שכאלה, סביר להניח שיקבל את תמיכתו של בית הדין וייקבעו לו פיצויים או שתנתנה הוראות לקבלן למלא בקשות מסויימות. חוק החוזים האחידים, אם כך, נותן בידיהם של אלה אשר ביצעו רכישת דירה חדשה מקבלן מגוון כלים לביטול סעיפים ותנאים מקפחים בחוזים אחידים.
במאמר הבא, תוכלו לראות מהם אותם סעיפים בעייתיים, העשויים להחשב סעיפים מקפחים.