רעידות אדמה
מבחינה סטטיסטית, אחת לכמה שנים במחזורים גדולים מתרחשת רעידת אדמה. התדירות משתנה אמנם בין מדינה למדינה ובין אזור לאזור, אך הנתונים קבועים. רעידת אדמה תתרחש במוקדם או במאוחר. מדינה כמו ישראל צריכה לחשוש מכך אפילו יותר, מפני מיקומה הייחודי. ישראל נמצאת בשבר הסורי האפריקאי, קו שבר של שני לוחות יבשתיים עצומים בגודלם, הנעים באופן קבוע, אמנם לאט, אבל חיכוך משמעותי שכזה יוצר פעילות סוסמולוגית ערה.
תמ"א 38 – קצת רקע
את העיקרון הזה הבינו קובעי המדינות בישראל, אך באיחור. הבנה זו של מצב העניינים שינתה את תו תקן הבנייה לעתיד כך שיעמוד בפני אסונות טבע מסוגים שונים, אך לא ניתן לשנות את העבר, ומבנים שנבנו לפני הצבת התקנים החדשים נמצאים בסיכון גבוה להיפגע בעת רעידת אדמה. עמידה בתקן זה הופך לכדאי את שיפוץ המבנה על ידי הדיירים בכך שהם מרוויחים קומה נוספת, שטח נוסף או חלל מוגדל.
שיפוץ מבנים
הפתרון שמצאו לכך המדינאים הוא אותו פתרון שכל בעל דירה מכיר – שיפוץ מבנים. שיפוץ מבנים לפי תמ"א 38 אם נדייק. תמ"א 38 הומצא בייחוד לשם כך. המדינה בעצם אומרת לאזרחיה כך – אני מעוניינת מאוד שתחזקו את המבנים בו אתם גרים, אך אני יודעת כי מיוזמת האזרחים הדבר לא יקרה. כמו כן, לחייב אתכם בכוח הוא מעשה בלתי אפשרי, וגם אם יהיה חוק שכל בניין לעבור הליך שיפוץ מבנים, הסיכוי לאכוף אותו נמוך ביותר. כמו כן, עלות שיפוץ המבנים על ידי הממשלה הוא אסטרונומי. וכך נולד בעולם תמ"א 38. אתם תשפצו, אנחנו בתמורה נאפשר לכם לבנות ולחרוג מאישורי הבנייה הרגילים. משתלם? בוודאי!
תמ"א 38 2
תמ"א 2 38 הוא הרחבה של החוק למצבים נוספים. תמ"א 2 38 משיג בדיוק את אותה המטרה, רק שבמקום שיפוץ מבנים בדרך להפיכתם לתקנים, הורסים את המבנה ובונים מבנה חדש העומד בתקנים. כך תמ"א 2 38 מאפשר לבניית בניין קומות חדש, הפיכת בניין ישן לשטח השכרה גדול או לפיצול דירות שלא היה ניתן במקור, אך כחלק מעסקה כוללת מסוג זה, הופך לכדאי ומשתלם.