מעמיסים טלסקופיים הם כלי עבודה, אשר משמשים בעיקר לנשיאה והרמה של משאות לגובה. המעמיס מאפשר נשיאת משקל ושינועו בתוך אתר העבודה, ואילו הזרועה הטלסקופית המותקנת בו מאפשרת הרמת המשא לגובה. השימוש במעמיס טלסקופי נפוץ באתרי בנייה, בעבודות הנדסיות ואזרחיות. כלי עבודה זה מוגדר במשרד התחבורה כמכונה ניידת, ומוגדר בתוך הקטגוריה הכוללת של ציוד מכני הנדסי.
מעמיס טלסקופי בשונה משאר הכלים אשר מוגדרים תחת ציוד מכני הנדסי, כמו טרקטורים, מלגזות, מערבלי בטון, מנופים ועוד, בעל יתרונות רבים על פני השאר. היתרון הראשון נובע מעצם היותו מכונה ניידת, אשר ניתן לנסוע אתה בתוך האתר, להזיז אותה לפי הצורך ולשנע עמה משאות כבדים. היתרון השני נובע מעצם היותה מכונה שהיא כלי עבודה המשלב בתוכו, גם מלגזה, אשר משנעת את החומרים באתר ממקום למקום, וגם מנוף, אשר מאפשר יציבות מרבית והרמת החומרים לגובה. שילוב של שתי תכונות אלו מאפשר חיסכון בהשכרת מכשיר. עם זאת חשוב לציין שישנו גם חיסרון משמעותי, שכן מעמיס טלסקופי אינו יציב כמו מנופים המיועדים לעבודת הנפה בלבד. המעמיס הטלסקופי מוגבל בגובה הזרוע המותקנת בו וככל שהזרועה מונפת הרחק מבסיס המכונה כך גובה ההנפה קטן. כדי להתגבר על חיסרון זה על ידי התקנת המשך לזרוע הטלסקופית ובכך להגדיל את המרחק אליו ניתן לשאת את המשא.
כיום קיימים סוגים רבים של מעמיסים טלסקופיים, כאשר ההבדל בניהם הוא המשקל אשר ניתן לשאת עמם והגובה המקסימלי אליו יכולה הזרוע הטלסקופית להגיע. מעמיסים טלסקופיים מורכבים ממנוע ושלדה חזקים, כמו כל ציוד מכני הנדסי אחר, ומותאמים לעבודה בתנאי שטח, כמו עפר ומשטחים לא סלולים. לכן, מעמיסים טלסקופים מכילים מערכת גלגלים ארבע על ארבע אשר מגבירים את יציבות הכלי במהלך העבודה ובעיקר במהלך הנפת המשא ומאפשרים נסיעה על קרקע לא מישורית שטוחה.
כדי להפעיל מעמיס טלסקופי, בדומה לכל שאר הכלים הנכללים תחת ההגדרה ציוד מכני הנדסי, יש צורך במפעיל אשר ברשותו רישיון מספר 1 ומעלה ותעודת הכשרה בקורס הפעלת ציוד מכני הנדסי. רבים מקבלים הסמכה זו במהלך שירותם הצבאי וממשיכים לעבוד בעבודה זו גם לאחר שיחרורם. הכשרה זו כוללת בתוכה את היבטיו הרבים של כלי זה, הן מבחינה עיונית אודות המעמיס הטלסקופי והן מבחינה תפעולית מעשית.