ציוד מכני הנדסי, או בקיצור המקובל צמ"ה או צ.מ.ה הוא מושג כולל לכלי עבודה המשמשים לעבודה הנדסית, כמו סלילת כבישים, בניית בניינים ומשמשים גם את התעשייה החקלאית. ישנם מגוון רחב של כלי עבודה הנכללים תחת הגדרה זו כמו מלגזות, מנופים, טרקטורים, כדורי הריסה ועוד. כלים אלו הם כבדי משקל ומוגדרים על ידי משרד התחבורה תחת השם "מכונה ניידת". כלים אלו לעתים אינם מורשים לנסוע בכביש ביחד עם שאר כלי הרכב, זאת בעקבות העובדה כי נסיעתם אטית ומעכבת את התנועה. כמו כן, כלים אלו מזוהים בלוחית זיהוי שחורה אשר מבדילה אותם משאר כלי הרכב.
הפעלת ציוד מכני הנדסי דורשת מיומנות, למידה ומעבר קורס על פי הגדרות משרד התחבורה. רישיון נהיגה של כלי רכב פרטי אינו מספיק כדי להפעיל כלי עבודה אלו וזאת בעקבות הסיכונים הרבים הקיימים באתרי עבודה ובשדות חקלאיים. לכן, הפעלת צמ"ה דורש מעבר קורס מיוחד המכיל הן לימודים עיוניים והן לימודים מעשיים. ההכשרה נמשכת מספר חודשים ומאפשרת קבלת ידע רחב אודות סוגי כלי העבודה הנכללים תחת קטגוריה צמ"ה, אופן תפעולם, יתרונות וחסרונות של כל כלי, השימוש בו, תחזוקתו ועוד.
ישנן תקנות ברורות בתחום הפעלת ציוד מכני הנדסי. תקנות אלו נכתבו מלפני ארבע שנים ומציגים את המגבלות שבהפעלת ציוד כבד זה:
- לא ניתן להפעיל בכבישי הארץ מכונה המוגדרת תחת קטגוריה ציוד מכני הנדסי ומהירותה המקסימלית הנה 30 קילומטר לשעה. מקרים בהם לא תקפה תקנה זו היא במצב בו נעשית חציית כביש בעת העבודה.
- יש לפעול בכל סוג של מכונה על פי הוראות היצרן ועל כן אין לשאת משא הכבד או גדול מהמותר.
- לא ניתן להשתמש במכונה ניידת לגרירה אלא אם היא מיועדת לביצוע העבודה באתר.
- מהירות הנהיגה המקסימלית במכונה ניידת הנה 40 קילומטר לשעה.
- יש ברשותו של קצין ביטחון מוסמך לאפשר נסיעה בחריגה (משקל או גודל). אישור זה ייעשה בכתב.
- כל נהיגה במכונה ניידת דורשת מעבר בהצלחה של קורס "הפעלת ציוד מכני הנדסי".
תקנות אלו מאפשרות לבצע את העבודה באתר באופן בטוח. יש לבדוק כי למפעיל ציוד מכני הנדסי אכן ישנו סעיף בהערות שברישיון הנהיגה אשר מורה כי עבר קורס מתאים. הפעלת ציוד זה לפי תקנות אלו יחסוך פגיעות בתשתיות מים אשר קיימות מתחת לרצפה, תשתיות חשמל הקיימות באוויר וכמובן הימנעות מפגיעה ברכוש ונפש.