חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

"המצאת המחר" - סוד האושר בגיל המבוגר

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב07/11/20091257 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

א.    האם יש עתיד?

משפחה רב דורית חוגגת אירוע משפחתי חשוב. השולחנות, מצופים במפות לבנות  ועמוסים כל טוב. סביבם, שלושה דורות של בני המשפחה, נרגשים מן המעמד.

קבוצת ילדים עוברת משולחן לשולחן, מסתודדת דקות אחדות עם יושביו. כולם פורצים בצחוק רם, והילדים ממשיכים בדרכם לשולחן הבא.

ממרחק מה מתבוננת במתרחש קבוצת מבוגרים. שערותיהם הלבנות ופניהם חרושי הקמטים מעידים על גילם המתקדם. התופעה מעוררת את התעניינותם, אולם הילדים פוסחים על שולחנם ועוברים הלאה.

הם מחליטים לקרוא לילדים אליהם ומנהלים איתם את הדו שיח הבא:

המבוגרים: "מה אתם עושים ילדים נחמדים? מה אתם אומרים בכל שולחן? מדוע כולם צוחקים כשאתם נפרדים?".

הילדים: "אנחנו משחקים ב"משחק העתיד". זהו משחק שבו אנו שואלים למעשיהם של יושבי השולחן, מבקשים לדעת מהם תחומי ההתעניינות שלהם, ועל פי כל אלה - מנחשים להם את עתידם".

המבוגרים: " זה נראה משחק מרתק ממש. מדוע דילגתם על השולחן שלנו?"

הילדים: "כי לכם אין עתיד...!!!"

ב.     על המתבוננים בתפארת עברם

אכן כך. רוב בני גיל הזהב, הקשישים, הזקנים והישישים, נתפסים על ידי החברה של ימינו כחסרי עתיד. יותר מכך. הם נראים כחסרי עתיד גם בעיני עצמם. השנים שחלפו שחקו בהתמדה את יכולתם להמציא להם מחר חדש בעת זיקנתם.

הם משלימים, מדעת ושלא מדעת עם היותם בישורת האחרונה של חייהם  ומפני כך עליהם להסב את ראשם רק לאחור. שם ימצאו את ימי תפארתם, את מעשי גדולתם, את תואריהם המרשימים, את הישגיהם הכבירים. שם מונחים אותם דברים שיש מה לספר עליהם לדורות החדשים ולהתגאות בהם מול בני גילם ומול נכדיהם ונכדותיהם.

 מוחם לא אותגר לחשוב על העתיד, אולי משום שנראה בעיניהם דל וקצר ימים, משל אמרו בליבם 'מה כבר יכול לקרות שם?'. הם שוקעים בעברם, מתחפרים בו, דולים מתוכו זוטות ואנקדוטות, ובכך מצדיקים את כל הסטיגמות שהוטבעו בהם. כמאמר דוד אבידן המנוח: "אדם זקן – מה יש לו בחייו?".

יותר מזה. אילו הייתם שואלים מי מהם מה הוא מתכנן לשנתיים או לשלוש השנים הבאות של חייו, היה מסתכל בכם כאילו הייתם חסרי בינה או כמי שדעתם נשתבשה עליהם.

אינני רוצה להרחיק לכת לתחומים של "אפקט פיגמליון" או לנבואות שמגשימות את עצמן, אבל ראוי לשאול אולי יש קשר בין מי שאינו מתכנן את עתידו לבין מי שבאמת אין לו עתיד?

ג.      להמציא את המחר – ויהי מה

"מחר" הוא מושג ערטילאי. הוא אינו בהכרח היום שיבוא אחרי יום ראשון. כשאומרים "מחר יהיה אולי טוב יותר" מתכוונים למשהו שיגיע אחרי ההווה הנוכחי, כשתסתיים העונה העכשווית, כאשר משהו ישתנה.

חשיבה על המחר יוצרת ציפייה, המתנה, דריכות, תקווה. אם נשאל אותו, ייאלץ מוחנו לחשוב בקדחתנות ולתת תשובות לאן נלך "מחר" או מה נעשה "מחר" או אפילו מה יקרה "מחר". מכאן תבוא השאלה מה עלינו לעשות היום כדי שהדבר אכן יקרה מחר. מהר מאד יאותגר מוחנו לחשוב מה בידינו או ביכולתנו לעשות ומה לא בידינו, כלומר – עד כמה יש לנו, או ביכולתנו ליצור, השפעה על עתידנו.

בעת יצירת תכניות לעתיד יצטרך גם הזיכרון שלנו להתאמץ ולא להניח לנו לשכוח מה תכננו לעשות, זהו מה שקוראים "זיכרון עתידי".

במילים אחרות, 'המצאת המחר' יוצרת מערך שלם של פעילויות קוגניטיביות המאטות את הירידה ביכולת המוחית שלנו ומפעילה חלקים חשובים בתהליכי החשיבה, ההמצאה, הדמיון, החלום, ואפילו האמונה העצמית, הדימוי העצמי, ההתנהלות כלפי עצמנו וכלפי אחרים.

ולבסוף, כמה מילים על האושר. נכון שגורמי האושר הולכים ומתמעטים בגיל המבוגר. הם נובעים ברובם מן הנחת שמשביעים אותנו הדורות שהקמנו, ומיעוטם מן הזיכרונות עליהם אנו מתרפקים. אבל הבה נהיה כנים. האם אין בנאמר כאן עד כה להוסיף כמה טיפות אושר נוספות לתמהיל המסובך של החיים בגיל הזהב? וגם אם לא – האם אין המאמץ כדאי?!!!

 

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אברהם אלון

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב17/06/131651 צפיות
רוב המשפחות בארץ הן רב דוריות. למרות "הדבק החברתי" האופייני לישראל נוצר פער גדול, לעיתים לא ניתן לגישור, בין הדור המבוגר (סבים וסבתות) ובין הדור השלישי (נכדים ונינים). ההתקדמות הטכנולוגית המואצת, קצב החיים המטורף, המרדף אחר כסף, תהילה והישגים, מאפיינים את הדור הצעיר ומותירים את הקשישים הרחק מאחור. לעיתים יש תחושה כבדה של ניכור אמיתי, חרף האהבה והכבוד ההדדיים. האם העניין "אבוד"? מה ניתן לעשות בפועל? המאמר מתאר את סיבות התופעה ושורשיה ומציע פתרונות מעשיים רבים.

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב15/08/101540 צפיות
אדם זקן, אלמן, אב לשלושה וסב לשבעה, יושב ומהרהר בחייו ובמצבו. עולים במוחו מחשבות אודות הקשר המשפחתי, תכיפות הביקורים, מהות ועומק היחסים הבין דוריים. חרף המסקנות העגומות יש שביב תקווה במחשבותיו.

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב25/01/102311 צפיות
מחקרים עדכניים מערערים על המוסכמות המקובלות לגבי תפקודו של המוח המבוגר. מתרבים הסימנים שגם בגיל מתקדם אפשר לשמור על חדות המחשבה ולשמר את רוב היכולת השכלית, חרך העלייה בגיל. המאמר מספר על דוגמא אחת מרתקת בנושא חשוב זה.

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב08/12/091366 צפיות
האם אדם מבוגר או קשיש יכול ללמוד כמו בימי נעוריו? האם יכולת החשיבה שלו או זיכרונו מאפשרים לו ללמוד? מה אומרים המחקרים החדשים בנושא? מדוע מסקנותיהם מפתיעות אפילו את חוקרי המוח?

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב28/11/091648 צפיות
מה גורם לו לאדם לשוב לעברו בתכיפות הולכת וגוברת, ככל שגילו מתקדם? איזה מין דיאלוג מנהל האדם עם גילו? מהן נקודות המבט השונות מאד של השניים? כולנו חובבי נוסטלגיה, בעת שהיא מובילה אותנו אל אחרועים מרגשים או חיוביים בחיינו הפרטיים או הלאומיים. במאמר - מבט אחר על הנושא.

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב04/11/091672 צפיות
הררי מילים נכתבו על הזיקנה. דוד אבידן המנוח כתב: "אדם זקן - מה יש לו בחייו"? אכן, הזיקנה נתפסת כמאוסה, עלובה, מסכנה. אומרים שהצעירים שונאים את הזקנים כיוון שהם מראים להם איך ייראו פעם. ואילו הזקנים שונאים את הצעירים כיוון שהם מזכירים להם איך הם עצמם נראו פעם. האם אין מנוס מזיקנה כזו? היש דרך לחיות קשישות וזיקנה מאושרות? איך עושים את זה? על כך - במאמר.

מאת: אברהם אלוןגיל הזהב29/10/091459 צפיות
איך לשמור על עירנות המוח בגיל המבוגר? האם ניתן לחדד את יכולת החשיבה? מה לעשות עם הזיכרון ההולך ונחלש? האם להשלים עם התופעות הללו או להתמרד נגדן? מה עושים בפועל?

מאמרים נוספים בנושא גיל הזהב

מאת: simply smartגיל הזהב01/04/216961 צפיות
בתי אבות ודיור לגמלאות עומדים בפני אתגרים, אך הביקוש למוצרים אלה רק יגדל ככל שאוכלוסיית המדינה מתבגרת בכתבה הבאה נרחיב על כך:

מאת: רוני הכהןגיל הזהב04/12/171952 צפיות
יותר ויותר מבוגרים מוצאים כי רכישת קלנועית למכירה היא פעולה שעומדת בכל התנאים לעולם חדש של תנועה עצמאית למדי עבורם.

מאת: שרון צרפתיגיל הזהב28/09/162121 צפיות
חשוב תמיד להיות מעורים בנעשה ולא להזניח מצב נפשי שהחל מדכדוך קל והתקדם אל עבר דיכאון של ממש שממנו כבר קשה לצאת. עבור הגיל השלישי מומלץ להתקדם בעזרת פסיכוגריאטר שמכיר את העולם הזה מקרוב ויכול בצורה מקצועית להקל על הכניסה וההשתלבות בתוכו.

מאת: רועי כץגיל הזהב11/09/162243 צפיות
מכירות חיתולים למבוגרים במבצע מקדמות סטטיסטיקה שאומרת שאחד מתוך ארבעה אנשים עשוי להזדקק לשימוש באחד הסוגים הנפוצים.

מאת: רועי כץגיל הזהב28/07/162148 צפיות
הזדקנות עשויה להיות תהליך מורכב. אתה חווה כתמים כבדים על העור, תנועתך איטית יותר, ואתה לוקח יותר כדורים מאשר ג'ניס ג'ופלין במיטב שנותיה.

מאת: נינה כהןגיל הזהב27/12/152158 צפיות
אם היינו בודקים את מצבם של קשישים בישראל של לפני כשלושה או ארבעה עשורים, היינו מקבלים תמונה שונה לגמרי מזו שאנו רואים היום.

מאת: נינה כהןגיל הזהב27/12/151824 צפיות
בנים ובנות של הורים רבים רואים כיצד מגיע הרגע שבו האדם שיקר להם כל כך אינו מסתדר לבד בחייו. כלומר, שלעתים גם אדם צלול לא מצליח לבצע בעצמו פעולות שלכל אדם אחר נראות שגרתיות ופשוטות מאוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica