המבחן הפסיכומטרי הינו אחת המשוכות הגבוהות שמעליהן יש לחלוף בדרך אל ההשכלה הגבוהה. זהו מבחן קשה בעל מאפיינים ייחודיים הדורש שליטה וידע נרחב בעברית, מתמטיקה ואנגלית. למעשה מדובר בכלי מיון מרכזי במרבית המוסדות האקדמיים בישראל, אשר נכתב ונבדק על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה. המבחן מתקיים בחמישה מועדים במהלך השנה, ולצד הבגרויות מהווה הציון בו מרכיב עיקרי בתנאי הקבלה לתואר ראשון. על מנת לזכות בציון פסיכומטרי גבוה נדרשת השקעה מרובה והכנה נמרצת, אותה ניתן לקבל באמצעות קורס פסיכומטרי איכותי.
טווח ציוני המבחן הפסיכומטרי
ציוני מבחן פסיכומטרי נעים בין מאתיים לשמונה מאות נקודות ונקבעים ביחס לשאר הנבחנים במועד האמור, כאשר התפלגות הציונים נשארת קבועה. כלומר, למבחן ללא שגיאות יינתן ציון שמונה מאות ואילו למבחן ללא אף תשובה נכונה יינתן הציון מאתיים. עם זאת, מבחינה סטטיסטית הציון מאתיים כמעט בלתי אפשרי להשגה, מכיוון שגם אם רק מנחשים את התשובות יושג לפחות ציון של שלוש מאות נקודות. מנגד, רק בודדים אם בכלל זוכים לציון שמונה מאות. ממוצע ציוני הפסיכומטרי עומד על חמש מאות וארבעים, ובפועל כחמישים אחוזים מהנבחנים זוכים לציון שבין חמש מאות לשש מאות נקודות. כמו כן, חשוב לדעת שהשפעת היחסיות על תוצאותיו של נבחן אחד הינה שולית ומשתנה באחוזים בודדים, מכיוון שציוני כל מועד מוערכים בהתחשב בממוצע של המועדים הקודמים, וממוצע הציונים מאוזן על פיהם. זוהי גם הסיבה שבגללה למרכז הארצי לבחינות והערכה לוקח כחודש עד מתן תוצאות הפסיכומטרי.
חישוב הציון בפסיכומטרי
במבחן פסיכומטרי, ככל שפותרים נכון יותר שאלות כך עולה הציון. לכל שאלה ניתן אותו המשקל ואין שאלות שעבורן ניתן ניקוד גבוה יותר, כך שהניקוד עבור שאלות קשות וקלות הינו זהה. כלומר, עדיף לפתור כמה שיותר שאלות בכל פרק ולא להתעכב על שאלות קשות לפתרון. כמו כן, לא מופחתות נקודות בגין תשובות לא נכונות, ולכן במידה שלא יודעים את תשובה לשאלה מסוימת עדיף לנחש את התשובה מאשר לא לענות בכלל.