תכנון זמן (או, מתי עוזבים את העבודה ונסגרים בממ"ד עם דפים ועפרונות?)
אחת הטעויות הנפוצות ביותר בהכנה לפסיכומטרי היא ההתנתקות המוגזמת מהחיים. תלמידים מוצאים את עצמם ספונים בחדר ארבעה חודשים לפני המבחן, מסתגרים בבית ולא יוצאים במשך כל תקופת הלימודים, וכפועל יוצא מכך הם מתחילים לשנוא את התקופה הזאת ואת המבחן הזה ואת כל מה שקשור בו ואת כל מי שקשור בו. אין דבר גרוע יותר מלהגיע למבחן במצב שבו כבר נמאס מכל הלימוד המעצבן ורק רוצים שזה יעבור. מי שמגיע תשוש פיזית ומנטאלית למבחן, לא מצליח להוציא את המקסימום. בדוק.אז הדבר העיקרי שאסור לעשות הוא - להפסיק לחיות. אפשר לעבוד במינון נמוך, אפשר לצאת בערב עם חברים, אפשר להתעסק בדברים אחרים, וכדאי באופן כללי להשתדל עד כמה שאפשר לא להפוך את התקופה הזו לתקופה עצובה או קשה או מתסכלת.גם כאן התייעצות עם בעל ניסיון או שיחה ושיתוף עם תלמידים אחרים (בפורום פסיכומטרי למשל) יכולה להועיל המון.
כל מדריך פרטי מנוסה פגש כבר המון תלמידים בעלי סגנונות חיים שונים ומגוונים, ויוכל לתת עצה טובה - בנוגע לתכנון הלו"ז השבועי, ובכלל. זה גם ייצור למידה יעילה יותר, וגם ירגיע וייתן ביטחון.את לימוד האנגלית כדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם. זה גם אף פעם לא מזיק, וגם התחום שהשיפור בו דורש הכי הרבה זמן. דרך הלימוד המומלצת היא כאמור קריאת ספר בצמוד למילון.כשלושה חודשים לפני המבחן מומלץ להתחיל להקדיש זמן למעבר על אוצר המילים בעברית הרלוונטי לבחינה הפסיכומטרית. לזה כדאי להקדיש בין 40 דקות לשעה מידי יום, תלוי בזמן ובסבלנות שיש לך, וכמו כן מומלץ ללמוד את המילים עם עוד מישהו (אין סכין מתחדדת אלא בירך חברתה). כדאי ללמוד ולהכיר את סוגי השאלות בפרק המילולי בשלב מוקדם ולהתחיל לתרגל ולהפיק לקחים אישיים.במקביל לקריאה והתרגול באנגלית וללמידת הנושאים המילוליים, מתחילים לעבוד על החומר לפרק הכמותי. הסדר המומלץ ברוב המקרים הוא מעבר על האלגברה הבסיסית ובמקביל למידה ושינון של חוקי הגיאומטריה, ולאחר מכן למידה הדרגתית של נושאי הבעיות והגרפים. כל למידה חייבת כמובן להיות מגובה בתרגול, וכאמור לרשותכם יש תרגול מגוון בכל הנושאים באתר שלנו .
סימולציות
הסימולציות הן כלי חשוב מאוד, ואולי החשוב ביותר, בהתכוננות למבחן. אנו פותרים סימולציות על מנת לקבל מושג לגבי התחושה של פיתרון מבחן אינטנסיבי הכולל את כל הנושאים, בלחץ של זמן וברצף. אולם, בניגוד לדעה הנפוצה בקרב תלמידי פסיכומטרי, הסימולציות לא נועדו לנבא את הציון במבחן האמיתי. מטרתן העיקרית היא לדמות את המבחן האמיתי משתי בחינות: ראשית, מהבחינה של פיתרון פרקים על פני פיתרון לפי נושאים, ושנית, מהבחינה של דימוי ותרגול ההתמודדות עם לחץ הזמן ועם הלחץ המנטאלי שנובע מהסיטואציה ומהתנאים שבהם נערך המבחן. לכן מומלץ להתחיל לפתור סימולציות אחרי המעבר על כל החומר ועל כל הנושאים השונים בנפרד, וכן מומלץ מאוד גם לתרגל פיתרון של סימולציות בתנאי אמת (עוד על סימולציות בתנאי אמת בהמשך). יחד עם זאת, לא די בפיתרון של הסימולציות כדי להוציא מהן את מירב התועלת. הסיבה האמיתית לכך שהסימולציות מהוות כלי חשוב כל כך בתהליך השיפור היא לא שלב הפיתרון שלהן, כי אם שלב התחקור שלהן. טוב יעשה מי שישקיע בתחקור כל סימולציה פסיכומטרית לפחות כמו שהוא השקיע בלימוד הנושאים, ואף יותר מכך. התועלת היא ברורה – רק ע"י תחקור יסודי נוכל ללמוד מהטעויות שלנו ולהשתפר ממבחן למבחן.תחקור בסיסי וטוב של סימולציה כולל: מעבר על כל המילים הלא מוכרות בעברית ובאנגלית, תחקור מפורט (סבלנות...) של הפרקים הכמותיים ושל יחידות ההיגיון. תחקור מפורט נראה בערך ככה:שאלה מספר 1. צדקתי. עשיתי... אפשר גם לעשות.... אבל הדרך שלי היא הטובה ביותרשאלה מספר 2. צדקתי. עשיתי.... אפשר גם.... בפעם הבאה אני אעשה....שאלה מספר 3. טעיתי כי... צריך לעשות.... בפעם הבאה אני לא אטעה בשאלות כאלו ע"י זה ש....
ניתן להוריד פורמט תחקור נוח באתר .כמו כן, ניתן למצוא ולתרגל סימולציות מלאות באתר. לסימולציות אלה, כמו לכל הסימולציות באחד על אחד, תמצאו גם פתרונות מלאים שיסייעו בשלב התחקור.
תחקור טוב ומעמיק ולימוד מטעויות העבר שווה עשרות נקודות!!!גם בנושא התחקורים כדאי מאוד להיעזר במדריך פרטי עם ניסיון שידע לעזור לך למצוא את נקודות התורפה שלך ולהציע להן מענה הולם.
סימולציות בתנאי אמת
הזכרנו כבר את החשיבות של הסימולציות מהבחינה של התנסות בלחץ הזמן ובלחץ המנטאלי שנובע מהסיטואציה ומהתנאים שבהם נערך המבחן הפסיכומטרי. קל להבין את הערך העצום שיש לפיתרון סימולציה בתנאי אמת - הזהים לתנאים בבחינה עצמה – כדי להגיע מוכנים יותר לדבר האמיתי. הבחינה עצמה מתקיימת בכיתה או באולם לא מוכרים, באוניברסיטאות השונות ובמכללות, לעיתים קרובות בכיתה גדולה שבה הרבה תלמידים לא מוכרים, על כיסאות סטודנט לא מאוד נוחים, ובנוכחות בוחנים קרי מזג שלא עושים הנחות לאף אחד. ככל שנמצאים יותר פעמים בסיטואציה כזאת, כך יורד מפלס הלחץ ועולה מפלס הריכוז, וכפועל יוצא מכך משתפר התפקוד בבחינה פסיכומטרית האמיתית.באחד על אחד, אנו מציעים גם לתלמידים שלא מטעם בית הספר להשתתף בסימולציה כזו, ביחד עם תלמידים שלנו. לפרטים נוספים ובירור עלויות, לחץ כאן.
אז מתי בכל זאת שווה לקחת תגבור עם מורה פרטי?
גם אם החלטת ללמוד לבד, מבלי להיעזר בקורס פסיכומטרי מובנה, אין סיבה שלא להיעזר במורה מקצועי ובעל נסיון כדי לשפר לימודיך ולפשט קצת את העניינים. לעיתים קרובות, אפילו שעות בודדות עם מורה פרטי לפסיכומטרי יכולות לעשות את כל ההבדל בין ציון בינוני לציון מצוין, בין "כמעט" לבין "ממש", ולהפוך את כל חוויית הלימוד למהנה יותר, ובעיקר ליעילה יותר.בכל שלב משלבי הלימוד מורה פרטי יכול לעזור מאוד לתלמיד שמנסה להתמודד עם המבחן בעצמו:בתחילת הלימודים – בתחילת שלב הלימוד מורה יכול לעזור במיוחד בתכנון העבודה ובהצבת סדרי עדיפויות ותוכנית לימודים. מכיוון שכל תלמיד מגיע עם רקע שונה, מורה מנוסה יכול לעזור באבחון מצבו ההתחלתי של התלמיד והפער בין מצב זה לציון הרצוי, ולאור הדברים האלה להמליץ על עבודת הבית של התלמיד בכל שלב ושלב. המורה יוכל כך גם ללוות את התלמיד לאורך התהליך, ולהיות כתובת לשאלות קטנות כגדולות, או לכל דבר אחר שיצטרך התלמיד.באמצע הקורס – תוך כדי הלימוד מגלים לעיתים נקודות קושי לא צפויות שיכולות לתסכל מאוד את התלמיד אם אין למי לפנות. שיעור או שניים במהלך הלימודים יכולים לשחרר את ההיתקעות, לעזור בהבנת נושאים ספציפיים, או למקד את התלמיד בהכנה, בהתאם לצרכיו של התלמיד.בסוף הקורס – השלב החשוב ביותר בלימודי הפסיכומטרי הוא שלב הסימולציות. לעולם, תחקור שמבצעים מדריך ותלמיד ביחד יהיה טוב יותר ומועיל יותר מתחקור שמבצע תלמיד לבדו. היתרון הגדול ביותר הוא יכולתו של המורה - כצופה מנוסה וכבעל היכרות מעמיקה עם המבחן האמיתי - לבנות אסטרטגיה לפרק, להמליץ על חלוקת הזמנים, לשפר את הטכניקה, ולתת עצות אישיות למיצוי היכולת של התלמיד. מומלץ במיוחד לקחת שיעור פרטי בפסיכומטרי בסוף קורס פסיכומטרי בכדי לפתור פרקים כמותיים ומילוליים ביחד עם המדריך למטרת שיפור אסטרטגית הפיתרון בפרק ותחקור הסימולציות.
לסיכום
אפשר להתכונן לבחינה הפסיכומטרית בצורה טובה ע"י לימוד עצמי. במהלך ההכנה חשוב להקפיד על הדברים הבאים:
- שווה להתייעץ! גם אם החלטתם ללמוד לבד לבחינה, אפשר וכדאי להתייעץ עם מדריך מנוסה או לקחת שיעור בודד, מה שיכול לשפר פלאים את תכנון הזמן ואת סדר הלימוד בהתאם לרמה שלך, ולצרכים שלך.
- לשמור על משמעת עצמית ולהקדיש מראש זמן ללימוד וזמן לתרגולים. גם אם לא הכנסתם את עצמכם למסגרת מובנה (ויקרה), אתם חייבים להכניס את עצמכם לשגרת לימודים. יהיה קשה מאוד להגיע להישגים ללא תכנון זמן, הגדרת יעדי ביניים ועמידה בהם, ותרגול אינטנסיבי.
- בכל מקרה, לא להתעקש להיות 'זאב בודד' לאורך כל התהליך. בנוסף להתייעצות עם מורה פרטי, יש לרשותכם פורום פסיכומטרי שוקק חיים באתר שפתוח לכל דורש. בפורום שלנו מסתובבים הן תלמידים והן מדריכים, שהעבודה שלהם זה לפתור בעיות דומות לאלו שצצו לך עכשיו. לפעמים זה חוסך המון כאב ראש.
- לא לשכוח שהדבר החשוב ביותר הוא להאמין בעצמך וביכולת שלך להגשים את המטרות שהצבת לעצמך. אפשר גם לנסות ליהנות מהחוויה...
בהצלחה!