אימוץ של גור כלבים קטן טומן בחובו יתרונות רבים – גורים קל יותר לחנך ולאלף למשמעת, גורים לא למדו הרגלים רעים שקשה יותר להיפטר מהם, תהליך ההשתלבות עם בני הבית יותר טבעי ופשוט; וחוץ מזה, מה יותר נחמד מאשר לראות גור כלבים קטן גדל והופך מול העיניים מכלבלב שתנועותיו גמלוניות, לכלב בוגר נבון, לידיד של אמת.
עשיית צרכים רצונית
החיסרון העיקרי, ויש הטוענים היחידי, באימוץ של כלבלב צעיר, הוא המאמץ שיש להשקיע בתהליך שנקרא אילוף כלבים לצרכים. כדי להצליח באילוף כלבים לגמילה מעשיית צרכים במקומות בלתי רצויים (על פי רוב בתוך הבית), יש לזכור כמה כללים שיקלו על הכלב, וגם על בעליו, לעבור את השלב הזה בצורה קלה.
סבלנות, התמדה ומילה טובה
חשוב לזכור שהכלב לא נולד עם שליטה מושלמת בסוגרים. מלבד זאת, גם פחד, בהלה, ואפילו התרגשות עשויים להביא גם כלב שמצליח, בדרך כלל, לעשות את צרכיו באופן המצופה, להיכשל לעיתים. כדי לעזור לכלב להיגמל בצורה הקלה והנעימה ביותר, אנו ממליצים לפעול על פי שלושת כללי האצבע – סבלנות, התמדה ומילה טובה. דרך חלופית לחינוך עצמי כלבים לצרכים יכולה להיות באמצעות מאלף כלבים, שיוכל לזרז את התהליך בזכות ניסיונו בעבודה עם כלבים. למי שמעדיף לגמול את הכלב באופן עצמאי נציע לפעול באופן הבא:
• סבלנות – כאמור, תהליך הגמילה מצריך זמן, ולכן היו סבלניים. כלב בן יומו איננו מסוגל לעצור בעצמו וחשוב לקבל את ה"תאונות" ברוח טובה. אין כוונתנו שיש לשבח את הכלב במקרים אלה, אך גם אין לגעור בו. עם הזמן כשהכלב גדל מעט, אפשר להתחיל באילוף עצמו.
• התמדה – אנו מעדיפים לנקוט בשיטת האילוף שמכונה 'אילוף באמצעות חיזוק חיובי'. שיטה זו טובה לאילוף בכלל, וגם לאילוף לצרכים. כלב צעיר, מומלץ לקחת לטיולים פעמים רבות במשך היום, ככל שזמנכם מאפשר. הזמנים החשובים ביותר הם לאחר האכילה ולאחר שנת לילה. משמעות הדבר היא שהכלב יעשה את צרכיו מחוץ לבית, ובאופן זה נוכל לחזק אותו על מנת שיבין שזו הפעולה הרצויה.
• מילה טובה – החיזוק נועד לגרום לכלב לקשר בין פעולה לבין קבלת פרס. כך הוא לומד לחזור על הפעולה בתהליך שנקרא בלשון מקצועית – התניה קלאסית. החיזוק החיובי יכול להיעשות באמצעות פרסי מזון, מילות שבח שנאמרות בטון נעים ומעודד וכן באמצעות מחוות גופניות כגון ליטוף, חיבוק וכדומה. כאשר הכלב 'מפספס', חשוב לסייע לו להבין שהוא לא פעל כנדרש, וזאת באמצעות פקודות אסרטיביות קצרות כגון "פיפי – רע" וזאת רק בשעה שתפסתם אותו בשעת מעשה.