במהלך שירותו הצבאי ממלא החייל מגוון תפקידים הכרוכים ביכולות ארגוניות, בתפקוד תחת לחץ ובכישורי ניהול ועבודה משותפת. רבים ממקומות העבודה בשוק האזרחי אכן לוקחים בחשבון את עצם השירות בצה"ל ואת אופיו, אך בדרך כלל המשרות שיוצעו יהיו מוגבלות למדי, מכיוון שהחייל לא רכש השכלה מעמיקה או ניסיון בתחום. עם זאת, אין בכך לומר שהמשוחרר הטרי נידון לאבטלה. חשוב לדעת שישנן לא מעט אפשרויות עבודה הפתוחות בפניו, השונות זו מזו בתנאי ההעסקה ובזכויות הנלוות.
עבודה בישראל
ניתן להיעזר ברשת האינטרנט על מנת לאתר מקומות תעסוקה בתחומים מגוונים, החל בחקלאות וגינון, דרך ענפי התעשייה השונים ועד לטיפול בבעלי מוגבלויות. בנוסף, חיילים קרביים יוכלו למצוא בנקל עבודה בחברות האבטחה או להשתלב בגופי הביטחון. יחד עם זאת, מכיוון שעולם העבודה הינו חדש עבור חיילים משוחררים, כדאי להיות מעודכנים בזכויות והחובות, כגון שכר המינימום העומד כיום על 23.12 שקלים לשעה ו- 4300 שקלים שכר חודשי.
עבודה מועדפת
מי שעובד לאורך 6 חודשים במשך השנתיים הראשונות לאחר השחרור, באחד מן התחומים שנקבעו כמועדפים, זכאי בתום התקופה למענק של 9000 שקלים. על תחומים של עבודה מועדפת נמנות עבודות בלתי מקצועיות או פקידותיות בתחומי התיירות, הבנייה והתעשייה, וכן עבודה בתחנות דלק, באזורי גידול חקלאי, בבתי אריזה ומלאכה, וכמטפלים בבעלי מוגבלויות. בסניפי המוסד לביטוח לאומי הסמוכים לאזור מגוריכם תוכלו לקבל חוברות הדרכה מפורטות לגבי תחומי העבודה הנדרשת, והקריטריונים המדויקים לקבלת המענק.
עבודה בחו"ל
רבים מבין החיילים המשוחררים יוצאים לטיול בחו"ל, ומעוניינים לשלב את השהייה בניכר עם עבודה מכניסה. כיום ניתן למצוא באינטרנט לא מעט אתרים של חברות המציעות עבודה בחו"ל, בדרך כלל בתחומי המכירות, אך יש לציין שלעיתים קרובות מדובר בתחום אפור. לכן, לפני שעולים על המטוס כדאי לברר עם החברה המעסיקה האם מדובר בעבודה חוקית, מהם המסמכים הנדרשים, האם סכומי הכסף שצוינו באתר נכונים להיום, ומהם תנאי השהייה במקום.