מדינת ישראל היא נס עולמי והיסטורי. אין אף מדינה או ישות ריבונית בגודל שלה ובתנאים בהם היא קמה ובהם היא מתקיימת אשר הצליחה להעמיד, במשך עשורים ספורים בלבד, כל כך הצלחות מדעיות, רפואיות, תרבותיות וכלכליות וכה הרבה חתני פרס נובל, כמו גם פרסים נחשבים אחרים, בתחומים שיש בהם תרומה ממשית לאנושות. הפיתוחים הישראליים תמיד עומדים בחזית החדשנות העולמית ועיני כל הקהילייה הבינלאומית נשואות תמיד אלינו, על מרכזי המחקר, הפיתוח והאקדמיה שלנו. אולם, וזהו אולם גדול מאוד, קיימת בישראל איזושהי תקרת זכוכית שמחייבת את טובי חוקריה ובניה לצאת אל האקדמיות ואל מרכזי ההשכלה הגבוהה בארה"ב או באירופה על מנת להתקדם ולעשות את קפיצת המדרגה הנדרשת מהם, ומכיוון שאין בכוונת מאמר זה לדון בשאלת ה"למה" אלא בשאלת ה"איך", ננסה להקל על התחלת התהליך ועל הצעד הראשון לקראת עוד פיתוח ישראלי מוביל.
נחיצות מעבר מבחן טופל
עד כמה שהדבר יישמע בנאלי וברור מאליו, לימודים בחו"ל דורשים ידע מסוים בשפה האנגלית. למרות הדבר המובן מאליו הזה, רבים מאלו ששואפים לעבור ללימודי פוסט דוקטורט, דוקטורט ואפילו לימודי תארים מתקדמים שאינם חלק מתהליך הדוקטורט, אינם מקפידים על השחזת האנגלית בפיהם כחלק מתהליך הלימוד השוטף ונתקלים, בפעם הראשונה, בדרישה הזו בבואם לברר את תנאי הסף לקבלה למוסדות המבוקשים. היום, כמעט כל מוסד מערבי המכבד את עצמו ואת תלמידיו, מחייב סטודנטים זרים מארצות שבהן שפת האם אינה אנגלית, לעבור מבחן בינלאומי אחיד הנקרא מבחן toefl, ופירושו מבחן באנגלית כשפה זרה. זהו מבחן הבוחן את הידע הספציפי הנדרש מסטודנט לצורך מעבר הלימודים הפרונטאליים, הגשת העבודות והצגת הפרויקטים הנדרשים וכולל ארבעה פרקי ידע הבוחנים יכולות הבנה, כתיבה, דיבור ושמיעה. המבחן הזה, עבור המוסדות הדורשים אותו, הוא תנאי סף נחוץ על מנת לקבל לשורותיהם את הטובים ואת האיכותיים ביותר, אלו שלא רק שלא יישארו מאחור בשל הלקות בשפה, אלא יוכלו להיות בשורה אחת עם שאר הסטודנטים, ובמידה רבה, בגלל שמדובר על האינטלקט היהודי והישראלי, אפילו להוביל ולקדם את הכיתה קדימה. עבור הסטודנט עצמו, מדובר על סוג של מדד לבחינת יכולתו וכשירותו לעמוד בתנאי הלימוד במדינה זרה מבחינת השפה, ההשתלבות התרבותית והדרישות האקדמאיות.
האם ניתן להשלים פערים ולהגיע לרמת הידע הנדרשת?
כמו בכל תחום ידע, אין חכם כבעל ניסיון וככל שהידע הנרכש, במיוחד בשפות זרות, הוא מוקדם יותר ומבוסס יותר, כך קל יותר להעלות את רמת הקושי ולהתחבר גם לדרישות גבוהות יותר, כפי שנדרש ממי שמתעתד לעבור מבחן טופל וללמוד בחו"ל. עבור אלו שקצת יותר השקיעו בדיסציפלינות המחקריות והאקדמאיות שלהם, ופחות באוריינות השפה, פותחו, במספר מקומות ומרכזי לימוד ייעודיים, אפיקים המציעים קורס TOEFL בו ניתן לעמוד על נקודות חוזקה וחולשה, לשמר מה שצריך ולשפר את הטעון שיפור.