בחינות המיון ללימודים אקדמיים, כדוגמת מבחן GRE או GMAT, הינן נוהל שגור במרבית האוניברסיטאות במערב וגם בחלק מהמוסדות במזרח הרחוק. המגמה נעוצה בין היתר בשינויים כלל עולמיים של העשורים האחרונים, ובהפיכתו של העולם לכפר גלובאלי, דבר המוביל יותר סטודנטים לחפש מקומות לימוד במדינות זרות. עקב כך ניכרת עלייה משמעותית במספר המעומדים, החורגת מן המכסה האפשרית בקרב האוניברסיטאות המבוקשות. יתר על כן, המוסדות האקדמיים מבקשים להבטיח את רמתם הגבוהה של הלומדים, ולכן הפכו מבחני הכניסה לקריטריון נורמטיבי.
מה בודקים מבחני הקבלה ללימודים בחו"ל
מרבית בחינות הקבלה ללימודים בחו"ל עבור תואר ראשון או שני, אינן בודקות ידע ספציפי בתחום הלימוד אלא את הכישורים והיכולות האקדמיות של המועמד, וכן את רמת ידיעותיו בשפה האנגלית. לדוגמא, מבחן GMAT משמש כבחינת קבלה לתואר שני במנהל עסקים, אך אינו בודק את ידיעות המעומדים בתחומים אלו, אלא בוחן יכולות כלליות הנדרשות ללימודי תואר שני כדוגמת ניתוח נתונים, אוצר מילים, הבנת הנקרא, הסקת מסקנות, חשיבה לוגית ויכולות מתמטיות בסיסיות. יש לציין שעל אף היותם כלליים, מבחנים אלו הינם קשים מאוד ומציבים רף גבוה בפני המועמדים ללימודים בחו"ל. בנוסף, חשוב לדעת שקיימות מספר פקולטות העורכות מבחני כניסה שכן בודקים את הכישורים והידע הספציפי של המועמד בתחומי הלימוד.
הכנה לקראת בחינות קבלה בחו"ל
על מנת להצליח ולעבור את רף הסינון הגבוה של בחינות הקבלה, מציעים מכונים רבים בארץ קורסי הכנה מיוחדים, וביניהם קורסים לבחינות ג'ימט, טופל, GRE ו-SAT. הקורסים מספקים תוכנית אישית בהתאם לרמתו של התלמיד, הכוללת היכרות עם הבחינות ואופיין, וכן דרכי ההתמודדות יעילות עימן. יש לציין כי במרבית המקרים השתתפות בקורס מסוג זה היא בגדר חובה למי שמעוניין לעבור את הבחינות בהצלחה.