זכרון דברים
החתימה על זכרון דברים היא השלב המקדים של סגירת חוזה הרכישה. אף על פי שרבים מאיתנו רואים בו שלב מיותר או קטנוני, כדאי לדעת שהוא חשוב, ויש בו לא מעט תועלת הרוכשים.
אז ראשית כדאי לדעת שברוב המקרים יופעל עליכם לחץ לחתימה על זכרון דברים. ברבים מהמקרים הוא לא ייקרא ככה, אלא בשמות אחרים כמו "התחייבות לרכישת דירה". זכרו, שכל מסמך כזה – לא משנה באיזה שם הוא ייקרא – הוא מחייב אתכם כמו גם את הקבלן. התועלת שאתם מפיקים ממסמך כזה היא הידיעה שהדירה מיועדת עבורכם, ושלקבלן אין אפשרות למכור אותה לאדם אחר.
עם זאת, כדאי מאוד לקרוא היטב גם מסמך כזה. זכרו – הוא מחייב. לכן, כדאי לדאוג שיופיע בו סעיף המציין שאם בסופו של דבר לא נחתם חוזה רכישה – מכל סיבה שהיא - תוכלו לקבל את דמי הקדימה שלכם חזרה, ללא צורך בתשלום קנסות. סעיף כזה הוא הגנה חשובה שלכם מפני סכסוכים עתידיים אפשריים.
חוזה המכירה
חוזה המכירה נראה עבור הרבה מאיתנו כחוזה דרקוני, שכל משמעותו היא טובת הקבלן ותו לא. עם זאת, כדאי לזכור שטובת הקבלן היא חשובה, מכיוון שקבלן שנפגע כלכלית ופשט את הרגל מהווה הפסד עבור רוכשי הדירות כמו גם הקבלן עצמו.
זכרו שהתרחישים הקיצוניים, שנראים מופרכים במקרים רבים, באים למעשה להגן על קבלן שמבצע עסקאות עם לא מעט לקוחות. חשבו רק על כל רוכשי הדירות בבניין או בפרוייקט שבו החלטתם לרכוש – כל מקרה הוא מקרה אפשרי, עם כל אחד מהרוכשים.
דאגו לכך שכל מה שהובטח לכם בעל פה – בכל שלב שהוא – יופיע בכתב בחוזה. גם אם מדובר בחוזה סטנדרטי של קבלן, דאגו לכך שעורך הדין שלכם יעבור עליו וידאג שהאינטרסים החשובים שלכם יובטחו. חשוב לא לזלזל במקרים שבהם הובטחו דברים בעל פה. ברגע שהובטח משהו – שייכנס כסעיף אל חוזה המכירה. זהו בסיס חשוב להגנה עליכם כרוכשים.