בין מדע וטכנולוגיה לרישום פטנטים קיים קשר הדוק, בסיס חוק הפטנטים הנו מעין הסכם בין הממציא לבין הציבור, הממציא שקיבל פטנט מקבל מהמדינה זכות למונופול על ההמצאה למשך תקופה של 20 שנה, בתמורה לאחר תקופת 20 שנה פג תוקף הפטנט והציבור יכול להשתמש בטכנולוגיה.
רציונאל זה מהווה תמריץ לממציאים להשקיע ולפתח המצאות, בתקופת תוקף הפטנטים קרי 20 שנה הממציא מקבל החזר על השקעתו באמצעות זכותו הבלעדית לעשות שימוש בהמצאה. כלומר היקף ההגנה שמקבל הממציא מהמדינה הנו קריטי להצלחת המיזם העסקי של הממציא, ככול שהיקף הגנת הפטנט תהה רחבה יותר, כך יוכל הממציא להגן טוב יותר על המצאתו והמשמעות היא פעמים רבות שיהיו לו פחות מתחרים בתקופת 20 השנה הראשונות.
המדע הנו תחום בו אמצעים טכנולוגיים מאפשרים לכלל הציבור ליהנות מפירות החשיבה היצירתית, לכן ממציאים, מפתחים וחברות מעוניינות להגן בפטנטים על המצאותיהם, במידה והמצאה תפורסם לציבור בטרם הוגשה כבקשה לפטנט היא עלולה לא להתקבל כפטנט מעצם פרסום ההמצאה.
סעיף 4 לחוק הפטנטים מציין כדלקמן:
"4. אמצאה חדשה - מהי?
אמצאה, נחשבת לחדשה, אם לא נתפרסמה בפומבי, בין בישראל ובין מחוצה לה, לפני תאריך הבקשה –..."
כלומר פרסום טכנולוגיה בפומבי בטרם הגשת בקשת רישום פטנט עלולה לבטל את דרישת החדשנות שבחוק הפטנטים, המשמעות היא שאותו ממציא שיפרסם את הטכנולוגיה ייתכן ולא יקבל פטנט רשום ולא יוכל להרוויח מפרי עמלו.
לכן בטרם פרסום הטכנולוגיה, יש צורך לפחות להגיש בקשה לפטנט, הגשת בקשה לפטנט באחת מהמדינות החתומות על אמנת פאריס מאפשרות בשלב מאוחר יותר להגיש בקשות נוספות עם דרישה לתאריך דין קדימה (תאריך בכורה מהגשת הבקשה במדינה הראשונה) ובתנאי שההגשות במדינות הנוספות תהה לפני שחלפו 12 חודשים מיום הגשת בקשת הפטנט הראשונה.
כך לדוגמא, פלוני מגיש פטנט בישראל יגיש בקשה בארה"ב בטרם חלפו 12 חודשים, ויזכה לתאריך הבכורה במועד שהוגשה הבקשה הישראלית. באופן זה, הממציא לא נאלץ להוציא כספים רבים על הגשות במדינות יעד רבות, אלא יכול להגיש בקשה לפטנט במדינה אחת וכאשר יש לו אישור הגשה כבר יכול לפרסם את המצאתו מבלי להפסיד את האפשרות להגיש פטנטים במדינות נוספות, אך כאמור יש לזכור להגיש בקשות המשך מקבילות במדינות שבהם מעוניים לקבל פטנט רשום.
המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא, יש להתייעץ עם עורך פטנטים לכל מקרה לגופו, תחום המדע והטכנולוגיה אומנם תחום המצוי בהתפתחות מתמדת אך לא על כל המצאה ניתן להגן, ישנם תנאים ודרישות בחוק הפטנטים, בתקנות הפטנטים והפסיקה בהם צריכה לעמוד המצאה בכדי לקבל פטנט, הדרישות משתנות ממדינה למדינה, אך ממציא ויזם שרוצה להגן על המצאתו, צריך לבנות אסטרטגיה נכונה המתאימה לתוכנית היזמות העסקית שלו ולאופי ההמצאה.