מסתבר שמשרד הבריאות מנהיג קורס, שנקרא – "קורס תברואנים מוסמכים". לטובת אלו בינינו שתמיד שאפו בסתר לבם להיות תברואן מוסמך, נבאר עכשיו במה כרוך הדבר. ראשית, על החומד בתואר תברואן מוסמך להירשם ללימודים, שמשכם שמונה שעות ליום, יום אחד בשבוע, למשך שלוש שנים. בכדי לזכות בתואר הנכסף, לא די כמובן ברצון טוב וכן להיות תברואן – משרד הבריאות תובע סכום של 8,300 שקלים חדשים לשנת לימודים (נכון לשנת 2011). מה אפשר לנו לומר? משתלם לחלוטין. תמורת הכסף הזה (שעשוי לממן חצי תואר אוניברסיטאי), הנרשם יקבל, בסופו של דבר, יום אחד של הכשרה בשבוע, שבסופה – יוכל הוא, סוף כל סוף, לעסוק ב"מקצועות בריאות ואיכות הסביבה".
על תכנית הלימודים
מתברר שהתוכנית הזאת עוסקת בהכשרה מקצועית ובהשכלה כללית ברמות הגבוהות ביותר שישנן. כך, למשל, נושאי הלימוד, כמתואר בדף של משרד הבריאות, מונים למעלה מארבעים (!) נושאי לימוד, שלהוציא את לימודי התברואה לכשעצמם, כוללים גם אנטומיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, חוק ומשפט, הידרולוגיה, מטאורולוגיה, ביולוגיה ומיקרו-ביולוגיה. אם מי מהמעוניינים בהסמכה הזו אוהב יותר לימודים ריאליים – אל תיפול רוחו, שכן ברשימה העמוסה לעייפה נכנסים גם לימודי מתמטיקה ומחשב. אין ספק שההכשרה הזו, המוצעת באדיבותו הרבה של משרד הבריאות, מציבה כמה פלאים שנשגבים מן הבינה. ראשית, מפתיעה כמות המקצועות שהמתעתד להיות תברואן ילמד. בשמונה שעות בשבוע במשך שלוש שנים, הוא יצליח ללמוד ברמה משביעת רצון את כל המקצועות הללו! פלא גדול מזה, הוא שבתנאי הקבלה לקורס הזה, לא כתוב שעל המועמד להיות מחונן. לכן, עלינו לתהות עד כמה מעמיק הקורס במה שמכונה "נושאי הלימוד" – בהנחה ש"הלימוד" הוא מעבר לרמה של פירוש מילולי (חוץ ממתמטיקה ומחשבים, שבהם הידע הוא בוודאי מעשי).
על ההשכלה הגבוהה
אין ספק, הצדק עם אלה שהזהירו מפני משבר במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. לראיה – מערכת ההשכלה הגבוהה תובעת תשלום גבוה פי שניים, מחייבת נוכחות גבוהה פי ארבעה, ובסוף הדרך – הסטודנט יוצא על-פי רוב עם התמחות אחת או שתיים. אשרי משרד הבריאות, על שהצליח במקום בו משרד החינוך נכשל.