מיפעל לטיפול בשפכים - הצורך של כולנו
יש מערכות שהאדם המודרני זקוק להם, כמו למשל מערכת חשמל ומערכת תחבורה. אחת מהמערכות החשובות האלה היא כמובן מערכת הביוב, על כל הצינורות, הבורות והמתקנים המרכיבים אותה. זוהי מערכת די נסתרת העוברת מתחת לאדמה ולא באמת מורגשת מעל פני השטח, אך למרות שהיא שקטה וכמעט בלתי נראית, התפקיד שלה הוא כמובן חשוב והכרחי מאין כמותו.
המיפעל כמרכיב מרכזי
מערכת ביוב כוללת מספר מרכיבים כשאחד מהמרכזיים שבהם הוא מיפעל לטיפול בשפכים. זהו מקום שבו מתבצע עיקר הטיפול בכל השפכים שאנו בני האדם מייצרים בבית, בחקלאות ובתעשייה. מטרת הטיפול של מיפעל לטיפול בשפכים היא פשוטה- להפוך את כל השפכים המזוהמים לקולחים. בעזרת תהליכים ופעולות שונות ומורכבות מטהרים את השפכים מכל החומרים המסוכנים והפסולת כך שבסופו של דבר מתקבלים קולחים שניתן להשתמש בהם או להחזיר אותם לים.
תהליך הטיהור
תהליך טיהור שפכים הוא מורכב, ואחד הנושאים המעניינים בתהליך זה הוא הבוצה. מדובר בחומר שהינו מוצק ואורגני, והוא נוצר בכל מיפעל לטיפול בשפכים בזמן תהליך הטיהור. הבוצה מורכבת ממיקרואורגניזמים והיא נוצרת בגלל המוצקים השונים ששוקעים בעת התהליך. אפשר להתייחס לבוצה כאל פסולת וחומר לוואי של התהליך אך לאמיתו של דבר היא יכולה להיות שימושית הן כדשן או כחומר מניע, והן לצורך ביצוע שיטה מעניינת לטיפול בשפכים, שיטה שנקראת בוצה משופעלת. בשיטה זו מחזירים את הבוצה שנוצרה אל זרם הכניסה של מכשיר הטיפול בשפכים, וכך המיקרואינזימים החיים בבוצה עוזרים לטפל בשפכים ולפרק את מיהמזהמים.
איכות השפכים והקולחים
מיפעל לטיפול בשפכים מייצר קולחים באיכות משתנה, כאשר רמת האיכות של הקולחים תלויה במספר שלבי הטיהור שהשפכים עוברים. רמת האיכות של הקולחים קובעת את השימוש שניתן לעשות בהם בסופו של התהליך. כך למשל קולחים שאינם איכותיים מספיק לא יוכלו לשוב אל הים מחשש שיזהמו אותו ויגרמו לנזקים סביבתיים. גם השפכים המוזרמים אל המיפעל צריכים להיות ברמה מסויימת העומדת במדדים קבועים, כך שלא יהיה בהם ריכוז גבוה מדי של מרכיבים העלולים להזיק לצינורות ההולכה ולאמצעים שונים שיש במיפעל.