מתקן טיהור שפכים - לימוד חוויתי לילדים
חופש ממוסדות החינוך זו הזדמנות נהדרת לנו ההורים ללמד את ילדינו על הסביבה בה אנו חיים, כמובן בדרכים מהנות ויצירתיות שישאירו טעם טוב וזיכרונות של חדוות למידה משותפת. אחד הרעיונות שניתן ליישם הוא לימוד חוויתי על מתקן טיהור שפכים. כן, קראתם נכון, אותם מפעלי טיהור שאנו פוגשים בנסיעות ותוהים מה בדיוק תפקידם. זה הזמן ללמוד יחד עם הילדים. הנה כמה רעיונות:
אמא, המים זורמים לביוב!
מתקן טיהור שפכים הוא מקום אליו מגיעים הנוזלים שאנו מזרימים אל הביוב כאשר אנו מתקלחים, שוטפים רצפה, מכבסים או משתמשים בשירותים. כל הנוזלים האלה זורמים מדי יום ביומו דרך צינורות ארוכים ורבים העוברים בקרקע ומתחברים מהבית אל מערכת ביוב גדולה ומסועפת. זה הזמן להמחיש לילדיכם כמה מים אנו מזרימים במערכת הביוב מדי יום. תוכלו ליצור יחדיו מחברת מקושטת בה תרשמו במשך היום כל פעולה שמזרימה נוזלים לצינורות הביוב: ציחצוח שיניים, שטיפת הבית, שימוש במדיח כלים ועוד. כמו כן תוכלו לסמן בעזרת מדבקות כל פתח ביוב שיש בבית ולספור יחדיו.
זהירות חומרים מסוכנים
הישר ממערכת הביוב מגיעים השפכים אל מתקן טיהור שפכים, שם הם עוברים תהליכים כימיים וביולוגיים המטהרים את המים ממרכיבים לא רצויים ואף מסוכנים לאדם ולסביבה. חומרים מסוכנים כאלה מגיעים מהמפעלים ומהתעשייה שכולנו מכירים מסביב, למשל, מסעדות, מוסכים ותחנות דלק. חומרים כמו מתכות, שומנים וחומצות עלולות להזיק לסביבה וכדי למנוע זאת יש לטפל בשפכים כראוי. תוכלו להמחיש זאת לילדכם על ידי הכנה מהנה של כוס שוקו. הגדירו את אבקת הקקאו כ"חומר מסוכן" וערבבו אותו עם החלב. כעת שאלו את ילדכם איך אפשר להפריד את הקקאו מנוזל השוקו שנוצר. הסבירו לילדים שבכל מתקן טיהור שפכים יש מכונות מיוחדות כמפוחים, משאבות ומסננים אשר מצליחים להפריד את המזהמים.
הצמחים שלנו גדלים
לאחר הטיהור משמשים הקולחים את ענף החקלאות ועוזרים להשקות גידולים מסוימים. תוכלו לצאת עם הילדים לטיול בחיק הטבע ולהסביר להם על חשיבות המים לצמחים. כאשר הטיהור איכותי דיו מובילים את הקולחים לים ולנחלים. אפשר לדון עם הילדים על הסכנות שהיו עלולות להתרחש אם לא היו מטהרים את השפכים. שאלו אותם מהם הנזקים שיכולים לקרות, ותזכירו למשל, את החילחול אל מי התהום, הפגיעה בחי ובצומח והזיהום של הים.