מיהו הקבלן?
לאחר שבחרתם את מיקום הדירה הרצוי לכם ואת סוג הדירה על פי הקריטריונים שקבעתם לעצמכם מראש – כדאי מאוד לבדוק מיהו הקבלן שממנו החלטתם לרכוש את הדירה. בתחילת ההתקשרות עימו, בקשו מהקבלן שיציג בפניכם רשיון קבלן בתוקף, ושימו לב לפרטים המופיעים ברשיון: סיווג מקצועי הקובע באילו ענפים מותר לקבלן לעסוק, והסיווג הכספי הקובע איזה היקף עבודה הקבלן מורשה לבצע.
בהמשך, כדאי לבדוק עבודות קודמות שביצע הקבלן. בקרו בבתים שבנה, בדקו את רמות הגימור בהם ונסו לבדוק עם הדיירים האם עמד הקבלן בהתחייבויותיו כלפיהם. הדבר חשוב בעיקר לאלה מכם הרוכשים דירה "על הנייר" או בשלבים מוקדמים מאוד של בנייה – מצבים שבהם בדרך כלל לא מתאפשר לבחון את התוצאה הסופית ואת טיב ההתקשרות של הקבלן עם הלקוחות.
חשוב ביותר גם לבדוק את מצבו הכלכלי של הקבלן ואולי אף לבדוק פרטים נוספים ברשם החברות של משרד המשפטים. זה יכול לחסוך לא מעט עגמת נפש בהמשך התהליך.
היתר בנייה
בדקו עם הקבלן האם ברשותו היתר בנייה מהרשות המקומית שבה נבנה הנכס. בקבלכם את ההיתר בדקו היטב שהוא אכן ניתן לנכס שבו נמצאת הדירה, ולבסוף בדקו שאין מניעה של נציבות מס הכנסה לרשום את הדירה על שמכם בלשכת רישום מקרקעין.
קבלת הדירה
ראשית, עמדו על כך שתקבלו הודעה מסודרת מראש על קבלת הדירה ושהיא תיעשה על פי הקריטריונים המקובלים. בהמשך, בקשו מהקבלן לנקות היטב את הדירה כדי שתוכלו לבדוק שהכל נעשה כיאות ושאין פגמים בחלקים שונים של הבית. אם תרגישו צורך, ערכו את הבדיקה היסודית עם מהנדס מטעמכם – לפני שתקבלו את הדירה לרשותכם.
בעת הבדיקה בדקו שהריצוף שלם, שאין כתמי רטיבות על הקירות והתקרה, שכל ברזי המים והצנרת תקינים, שהחלונות והדלתות נפתחים ונסגרים כיאות, ושקיים מתח חשמלי בכל שקעי הדירה ושמתגי החשמל פועלים. ערכו פרוטוקול מסירה מפורט בעת הבדיקה, וקבעו בו עם הקבלן את אופן התיקונים והמועדים שבהם הם יבוצעו.
אמנם התחייבות קבלנים לליקויים בדירה היא עד תום השנה הראשונה של מגוריכם, אולם דעו שהחוק מגן עליכם בכל הקשור לליקויים שונים שמתגלים גם מעבר לשנה אחת. כדאי לבדוק את החוק הקשור בכך כדי שישמש אתכם במקרה הצורך.