הסוכר מהו? את הסוכר מייצר הטבע בכבודו ובעצמו. הוא בונה את הסוכר משלושה יסודות: פחמן מימן וחמצן. ודרך יצורו היא על ידי התרכבות דו תחמוצת הפחמן שבאוויר עם מים.
אולם יצור הסוכר אינו נעשה מעצמו, אלה על ידי עוזרים מפליאים לעשות, והם עלי הצמחים, הכלורופיל שבעלים, וקרני השמש. הכלורופיל הוא חומר ירוק הנמצא בתוך העלים, והוא המרנה לעלים את צבעם הירוק ותהליך היצור שבו נעשה הסוכר נקרא פוטוסינתזה כלומר התרכבות בעזרת קרני השמש. הכלורופיל שבעלים בעזרת קרני השמש מביא איפה לידי התרכבות הפחמן, המימן והחמצן, כדי שיוצר מאלה סוכר.
הסוכר נמס כידוע במים, לאחר שהוא נוצר בעלים הוא עובר בצורה מומסת אל שאר חלקי הצמח. אך לא בכל חלקי הצמח הוא מתרכז במידה שווה. ניקח למשל את קנה הסוכר ואת סלק הסוכר. בראשון מתרכז הסוכר כולו בגבעול, ואלו בשני הוא מרוכז דווקא בשורש, כלומר בתוך הסלק עצמו.
הסוכר הוא חומר גבישי אך הוא נמס, כאמור בתוך מים. הוא נמס יפה במנות משקליות של שני שלישים לשליש אחד. אם נקח שני שלישים סוכר ושליש אחד מים, ימס הסוכר במים. אך אם ניקח שלושה חלקים סוכר וחלק אחד מים, כלומר שלושה רבעים סוכר ורבע מים, לא ימס הסוכר בתוך המים.
גבישי הסוכר נתכים בטמפרטורה של 188 מעלות צלזיוס. אם נוסיף ונחמם את הסוכר עד מאתיים ועשר מעלות, נקבל שרף חום. זהו הסוכר השרוף, הנקרא בשם קרמל, ומשתמשים בוא לשם המתקת מאכלים מסוימים. סוכריות טופי האהובות על ילדים עשויות סוכר שרוף.
זיקוק סוכר במאה השבע עשרה – לא תאמינו!
עד המאה השמונה עשרה היו מזקקים את הסוכר בדרך מוזרה מאוד, את מיץ הסוכר היו מערבבים בדם פרים, וזה ספג מתוך הסוכר את הפסולת שבו. אחר כך סיננו את הנוזל בעזרת יריעות ארגי צמר, ולאחר איוד המים נתקבל סוכר מתוק. הסוכר הזה לא היה לבן ולא היה נקי, לעומת זאת הסוכר בימינו הוא אחד החומרים הטהורים ביותר. לא פחות מתשעים ותשעה אחוזים ותשע עשיריות האחוז ממנו הם סוכר.
סוכר מצוי באופן טבעי במזון כמו: בפירות וירקות ומוצרי חלב והם מהווים חלק מתזונה בריאה ומאוזנת. תזונה עתירת סוכרים, סוכרים המוספים למזונות ולמשקאות כמו: קפה ותה, בצורה מלאכותית, נקשרה לבעיות בריאותיות שונות כגון : סוכרת, השמנת יתר, עששת ומחלות לב, ההמלצה היא להמעיט בהוספת סוכר בצורה מלאכותית במזונות שאנו צורכים.