ובכן, הגיע הזמן שכולנו נבין אחת ולתמיד את הסוגיה המעניינת הזו. מדד המחירים לצרכן. כמעט כולנו שומעים את המושג הזה מדי חודש בחדשות בטלויזיה, שומעים את זה ברדיו, קוראים את זה בעיתון או שומעים את זה בשיחה בין חברים. אבל מה זה באמת אומר? כמה מכם באמת יודעים?
אז מדד המחירים לצרכן, הוא מושג כלכלי מעניין שנלמד בקורס הכרת שוק ההון והוא למעשה מדד. מדד אשר מבטא סל צריכה ממוצע של כל מיני מוצרים ושירותים, אותה צורכת משפחה ממוצעת של שכירים בארץ. כלומר תשלום ממוצע של משפחה, בעבור מזון, דיור, גנים, וכולי.
בהערת ביניים אציין כי קיים גם מדד מקביל, הנקרא מדד המחירים ליצרן (כלומר למי שמייצר ולא למי שצורך), אבל על זה נרחיב בפעם אחרת.
מי שמחשב את מדד המחירים לצרכן היא כמובן הלמ"ס (שזה קיצור עבור הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). זאת כאשר כל מדידה (חודשית) נעשית אל מול המדידה הקודמת.
פרסומו של מדד המחירים לצרכן, הנו מדי חודש כאמור, ב- 15 לאותו חודש, בעבור החודש שעבר. כלומר ב- 15 לינואר יפורסם מדד המחירים עבור חודש דצמבר (החודש הקודם) ואילו ב- 15 לפברואר, יפורסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש ינואר. כלומר, זהו מדד המתפרסם בדיעבד.
כאשר המדד עולה בהשוואה לחודש שעבר (החודש הקודם), הדבר מציין שסל המחירים הממוצע הנמדד עלה, כלומר קיימת אינפלציה. כאשר המצב הפוך והמדד יורד בהשוואה לחודש שעבר, הדבר מציין שסל המחירים הממוצע הנמדד ירד, כלומר קיימת דיפלציה (אינפלציה ודיפלציה הינם מושגים ששמים עליהם דגש בקורס בורסה, כדוגמת קורס מבוא לשוק ההון).
מדד המחירים לצרכן הנו אינדיקטור חשוב מאוד מבחינה מאקרו כלכלית למשק. מדד זה מהווה בסיס לחישובם של מוצרים רבים, שהינם צמודי מדד (כלומר מחירם עולה ו/או יורד בהתאם למדד המחירים). מוצרים כגון אגרות חוב (אג"ח) וכתבי אופציות.