מחקרים מראים כי הורים גרושים המשכילים לשמור על יחסים תקינים בינהם ומנהלים תקשורת בונה סביב הגידול המשותף של ילדיהם, מעניקים לילדים תחושת יציבות ומאפשרים להם יחסים קרובים ומעצימים עם שני ההורים.
גם אם עקרונית שני ההורים מסכימים עם קביעה זו, לרוב הם מוצאים שקל לומר מלעשות. למרביתם קשה לשים את הבעיות והמתח בינהם בצד ולשתף פעולה בגידול הילדים ובחינוכם.
אם תרצו לדאוג לילדיכם, אין מנוס מלהניח את משקעי העבר בצד ולשתף פעולה עם ההורה האחר - לחתור לשיתוף פעולה הורי.
מהו שיתוף פעולה הורי ולמה זה טוב?
במושג "שיתוף פעולה הורי" איני מתייחסת למשמורת או להסדרי הראייה והיקפם. כל עוד שני ההורים נוטלים חלק פעיל בגידול הילדים, הם נדרשים לשיתוף פעולה בינהם.
שיתוף פעולה שכזה, בייחוד לאחר גירושין קשים רגשית, עלול להיות מתיש ומכאיב. למעשה, אני שומעת רבים המלינים על כך שאי אפשר להתגרש מהגרוש.. :-)
נכון, לא פשוט להתגבר על ההיסטוריה הכואבת שיתכן ואתם חולקים עם הגרוש/ה ולהתגבר על רגשות הכעס והטינה.
קבלת החלטות משותפות, אינטראקציה מתמשכת ואפילו שיחה פשוטה עם האדם איתו יש לכם משקעים רבים, יכולה להראות כמו משימה בלתי אפשרית.
יחד עם זאת, זוהי המציאות החדשה שלך! גם אם שיתוף פעולה עם האקס אינו פתרון אידאלי עבורך, זוהי בהחלט הדרך הטובה ביותר לדאוג לצרכי הילדים שלך.
יהיה זה נבון ומועיל להשאיר מאחור את מערכת היחסים הזוגית שלכם, ולהתחיל לראות את מערכת היחסים עם האקס כמערכת יחסים חדשה העוסקת ברווחת הילדים בלבד, ולא בכם ההורים. הפסיקו לראות באקס האדם האחראי להיסטוריה הכואבת, והתחילו לראות אותו כהורה שני לילדיכם, המבקש כמוכם בטובתם. אימון אישי לאחר גירושים יכול לסייע לכם בכך.
החלפת הדיסקט במוח, תעזור לכם מאד. מתוך ראייה זו, שימו תמיד את צרכי הילדים לפני צרכיכם האישיים.
אם תצליחו להתמיד בכך ולבנות שיתוף פעולה פורה ובונה, תשלחו לילדיכם מסר שהם חשובים יותר מהסכסוך בינכם וכי האהבה שלכם אליהם גדולה ונוכחת תמיד, ללא קשר לנסיבות המשתנות.
ילדים שהוריהם פועלים בשיתוף פעולה לאחר הגירושים:
- חשים מוגנים ובטוחים באהבת הוריהם אותם. ילדים כאלו יסתגלו במהירות ובקלות רבה יותר לגירושים ויהיו בעלי הערכה עצמית טובה יותר
- נהנים מעקביות הנחוצה לילדים. שיתוף פעולה הורי מטפח כללים דומים, משמעת וערכים, כך שהילדים יודעים למה לצפות ומה מצופה מהם. במסגרת כזו קל יותר לקיים שגרה.
- מקבלים כלים מעשיים לפתרון בעיות. ילדים הרואים את הוריהם ממשיכים לעבוד יחד, לומדים כיצד ניתן לפתור בעיות ולהתגבר על מחלוקות באופן פרודוקטיבי. במקרה זה, ההורים משמשים מודל לחיקוי המבסס דפוס התמודדות בריא עם אתגרים.
קיימים טיפים ושיטות רבות לניהול בריא של קונפליקטים ולמניעת סכסוכים עם האקס, כשהמטרה היא לאפשר לכם להמשיך ולגדל את ילדיכם יחד ולשמור על טובתם. על כמה מהשיטות ארחיב במאמרים הבאים שלי שיעסקו במתן כללי אצבע לשיתוף פעולה לאחר הגירושים ובכלים לשיפור תקשורת עם האקס
הכותבת: נועה דורון, מאמנת אישית ויועצת לכלכלת המשפחה, מתמחה בליווי זוגות ויחידים בתהליך הגירושין.
רוצה לקבל את המדריך לגירושים מוצלחים? המדריך זמין לכם חינם כאן