רבים מבין הצעירים בארץ מתלבטים מה ללמוד. לאחר שסיימו את שנות השירות הצבאי שלהם, פונים ללימודים אקדמאיים באחת מהאונברסיטאות או המכללות הקיימות בארץ על מנת ללמוד מקצוע, בתקווה שזה יהיה המועדף עליהם וישמש אותם בשמחה כל חייהם. מאחר וכמות הפונים ללימודים היא גדולה ביותר, עוברים הנרשמים בחינות כניסה. כדי לעשות אותן צריכים הנבחנים להיות בעלי תעודת בגרות וכן עליהם לעבור את הבחינה הפסיכומטרית, עם ציון גבוה ככל היותר (מעל 700). לכל פקולטה דרישות כניסה אחרות.
לימודים לתואר ראשון – מבנה הלימודים
בלימודים לתואר ראשון בשנה הראשונה כמו לשנייה, השלישית והרביעית, יש קורסי חובה שעל הסטודנטים לעבור ובסופם להגיש עבודה או לעבור בחינה. סטודנטים רבים מסייעים בעצמם בבניית הקורסים – ומקבלים מנחה צמוד מהפרופ' במחלקה, איתו הם מרכיבים את הסילבוס עבור לימודים לתואר ראשון. קורס שהסטודנטים עברו באחד מהסמסטרים לא יחזר על עצמו אלא אם הוא ארוך ונלמד ביותר מסמסטר אחד. הציון הניתן בסוף הקורס הוא הציון שירשם כציון סופי, אך לסטודנטים ישנה אפשרות לערער וגם לגשת בבחינות למועד ב' (ומקרים חריגים באישור מיוחד גם למועד ג'). בגמר הלימודים לתואר הראשון יקבלו הסטודנטים תעודה המעידה על סיום הלימודים.
לימודים לתואר שני – בסיס לקבלת עבודה בימינו
לצערנו במקצועות רבים תואר ראשון אינו מספיק. את הלימודים לתואר שני ניתן ללמוד במקצוע שאינו המקצוע הנלמד לתואר הראשון – כך שאם התואר הראשון לא סיפק את הסחורה, תמיד אפשר לבצע הסבה. בדרך כלל הוא קצר יותר ולומדים אותו רק יום או יומיים בשבוע. לימודים לתואר שני שבסופם יש להגיש עבודת תזה או מבחן. בסיום הלימודים לתואר שני יוענק לבוגר תואר M.A. הססטיסטיקה אומרת כי בעלי תואר שני מתקבלים לעבודה בקלות יתרה, אולם הנתונים האחרונים מראים כי גם זה כבר לא כתוב באבן.