לאחר 20 שנה של היעדות (1992) – משרד התיירות מחזיר את הכוכבים למלונות. עד כה המלונות עשו שימוש בשמות כמו "חמישה כוכבים" בצורה לא רשמית. היום, כדי לסדר את אי הוודאות, הממשלה מחזירה אותם רשמית.
איך מקבלים ניקוד?
הממשלה תהיה חברה בוועדה של האיחוד האירופאי בה כבר חברות 11 מדינות. הוועדה מעסיקה חברה בין לאומית שעושה מבחנים לבתי מלון – ובודקת אותם ב-270 תחומים ומנקדת אותם. ציון 90 יהיה כוכב אחד, ציון 570 יהיה חמישה כוכבים. אפשר לקבל עד ציון 800 – שמשאיר את הרמה של המלון 5 כוכבים, אבל סופר דלוקס. מלונות לא חייבים להשתתף בכך, אבל מלונות באילת שיוותרו על דירוג – לדוגמה – לא יוכלו להציג עצמם עוד כ"מלון 5 כוכבים", מכיוון שזו תחשב הטעיה. כמובן שזה נכון גם לגבי נתניה, ירושלים או מלונות בטבריה.
הניקוד תקף לשלוש שנים. בדרך כלל אפשר להעלות את הרמה בשלוש השנים האלו ואז לעשות מבחן שוב, כדי לקבל כוכב נוסף או יותר. המבחן אורך 45 ימים בכל פעם – ובסופו מקבלים ציון וניקוד אודות המתקנים במלון וההיצע והשירות. לדוגמה, בריכה שווה 17 נקודות. הבדיקה לא תעשה על חשבון המלון: משרד התיירות יממן את הבחינה הראשונית של המלון. לאחר שיקבל את מס' הכוכבים המגיע לו – אם ירצה לשדרג כעבור שלוש שנים זה כבר יעשה על חשבונו.
התאחדות המלונות בישראל קיבלה את ההמלצה של הממשלה להשתתף במבחנים ואישרה אותה. היא שיתפה פעולה עם הממשלה וועדת הכספים של הכנסת – ובכך נתנה אור ירוק להליך להיכנס בצורה חלקה בתחילת 2013. מדובר על מודל אירופאי, כאמור, עם התאמות לצרכים ישראלים – כמו האם האוכל במלון כשר או לא. היתרון הכלכלי של המהלך הוא השקיפות לתייר, שיפסיק לשלם על מה שהוא לא אמור לשלם עליו.