אבל האם האימון בטוח יצליח?...
כתבה : גלית קדמי ביבר, מאמנת להצלחה בזוגיות, בקריירה ובעסקים
בשאלה זו אני נתקלת כמעט בתחילתו של כל אימון או סדנה אימונית. גם מאמנים או מטפלים שמגיעים להדרכה מעלים את אותה שאלה. איך אני יכול להיות בטוח שזה יצליח? באימון אנחנו שותפים למסע של מתאמן בשני רבדים. האחד יצירת מציאות מיטבית עבורו, דרך בחירת הערכים והקווים המנחים לחייו, החזון שלו תוך החלפת הדפוסים המעכבים את התפתחותו בדפוסי חשיבה ופעולה מקדמים. השני מסע לעבר השגת מטרה ברורה לשמה הוא הגיע לאימון. מטרה שלרב אין לו מושג מהי בדיוק ולבטח לא ברור לו איך להגיע אליה. מטרה שלעיתים הוא "סוחב" על גבו או בליבו שנים רבות. אין נבטיח שהוא ישיג את המטרה הזו? מטרה שלעיתים הוא עסק בה במשך שנים בטיפול פסיכולוגי, או טיפול אלטרנטיבי כזה או אחר. איך נבטיח שהפעם האימון יצליח, בטוח יצליח. ובכן מה שמבטיח את הצלחת האימון הוא מדידה מדויקת. מדידה שיש בה מספרים ותאריכים, מדידה שלא משתמעת לשני פנים.
מדוע חשוב למדוד?
עצם השאלה ובירור מעמיק של מטרות האימון הם כבר ערובה לאחוזי הצלחה גבוהים באימון. רב האנשים מגיעים לאימון ולא יודעים בוודאות מה הם רוצים להשיג. בדיוק כפי שאדם רוצה לנסוע לחופשה והוא עסוק בהתלבטות אולי לנסוע לחו"ל, אולי לצימר בצפון ואולי לבית מלון בהרצליה. כל הזמן הוא עסוק בהתלבטות, בשיקולים לכאן ולכאן. ברגע שהוא מבין כי כל מה שהוא רוצה הוא לנוח, קל לו יותר לקבל החלטה. הוא יסע לצימר בצפון, בלי טלוויזיות, בלי טיולים מעייפים ובלי המוני אנשים שיפגוש בארוחת הבוקר. אז מתפנה אנרגיה לתכנן את החופשה באופן ממוקד יותר ורגוע יותר.
כאשר מגדירים בבהירות יעד מדיד לאימון, אותו יעד נכנס לתודעת המתאמן ולמעשה "עובד" בשבילו. בדיוק כפי שאשה בהריון המטיילת ברחוב רואה לנגד עיניה רק נשים בהריון, כך כאשר מתאמן באימון מנהלים מגדיר לעצמו שהוא רוצה להיות אסרטיבי יותר ומשפיע בחברה בה הוא עובד, הוא יראה את ההזדמנויות לעשות כן, הוא יצפה באחרים שעושים זאת וילמד והוא יתאמן על כך.
מתאמנים מגיעים לאימון עם ציפיות גבוהות לשינוי חיים. הם רוצים להפוך להיות אנשים אחראים יותר, הם רוצים "להציל" את הזוגיות שלהם, להפוך להיות הורים מעולים או להיות אנשי עסקים מצליחים. הרף הגבוה כשלעצמו מהווה חסם בדרך להגשמת המטרה. כאשר הופכים את הסיסמאות ליעדים פשוטים וברורים ניתן להגיע אליהם במהירות והתוצאה היא שאכן מתבצע שינוי גדול ומשמעותי. מתאמנת שהגיעה לאימון זוגי במקום "להציל" את נישואיה הגדירה יעד פשוט של לנהל עם בעלה שיחה שבועית של שעה, יצרה באמצעות זאת שינוי מהותי באקלים בבית ורתמה את בעלה לעוד מטרות אחרות שאיחדו את שניהם.
עצם ההגדרה של יעד ברור וניתן להשגה יוצר גם עבור המאמן ביטחון. ביטחון בדרך שלו, בהצלחה שלו כמאמן וסולל לו את הדרך להיות מאמן שלבטח יוכל לעמוד במילה שלו מול המתאמנים שלו. חוסר המקצועיות בה מואשמים מאמנים רבים המבטיחים שינוי חיים בפרק זמן קצר מערער רבות מאמנים מתחילים שמתחילים להאמין כי אכן הם מוכרים "חתול בשק". גם הם מטילים ספק בניסים שהם חוו באימון. כאשר ה"נס" מוגדר ומתורגם לפעולות מעשיות ופשוטות האינטגריטי של המאמן מתחזק והאמונה שלו בדרכו מתהדקת.
אז איך מודדים?
בשנתיים האחרונות מנהלי משאבי אנוש עברו המון סדנאות לעניין זה אך אני מוצאת שעדיין מתקשים למדוד הצלחות של תהליכי אימון בארגונים. ולו בגלל האמונה שלא ניתן למדוד הכל. ישנן דרכים רבות למדוד אימון, מודלים מסוימים הוצגו במפגש של לשכת המאמנים. אני פיתחתי מודל פשוט שמסייע למדוד אימון אך לא רק אימון. מודל מ.א.י הוא מודל שהיווה עבור רבים מהמתאמנים שלי מעין קמע להצלחה. כאשר משתמשים בו קיימת ערובה להצלחה.
מודל מ.א.י מורכב מראשי התיבות של המילים: מטרה, אמצעי ויעד. מטרה הכוונה להגדרת מטרה האימון. אמצעי הכוונה להגדרת האמצעי שהמתאמן בוחר שיעיד כי הושגה המטרה הזו. יעד הכוונה לתרגום האמצעי הנבחר לאומדן כמותי, נקוב בזמן. לדוגמא:
מטרת האימון : להיות בעל עסק מצליח.
האמצעי : מה שיעיד שמתאמן הוא בעל עסק מצליח יכול להיות מגוון אפשרויות. סוגר יותר עסקאות, משמר יותר לקוחות, מתכנן יותר את צעדיו, מצליח לעמוד במשימות שהציב לעצמו ועוד.
נניח שהמתאמן בחר לסגור יותר עסקאות, השלב הבא יהיה לתרגם זאת ליעד.
היעד : הגדלת מחזור העסקות ב10% תוך שלושה חודשים.
מעצם העבודה על היעד הזה אנו עוסקים במגוון באמצעים האחרים באופן עקיף וחלקם אף מושגים.
המאמן מחוייב להגיד לא למטרות שאין סיכוי להגיע אליהן בתקופת האימון. נושא זה עולה בעיקר באימונים ליצירת זוגיות. גבר שלא הצליח ליצור זוגיות בשלושים שנות חייו, ומעוניין ליצור זוגיות חדשה ויציבה בתקופה של שלושה חודשים, יכול להגדיר זאת כיעד. אני לעולם לא אסכים לשתף פעולה עם יעד כזה. אם האמצעי שיבחר הוא יציאה ליותר דייטים, או יצירת מערכת זוגית שהיא לא חד פעמית, או ליזום יותר התקשרויות חדשות, יש יותר סיכוי שהוא יגיע לזוגיות הנחשקת. היעד יהיה פשוט : לצאת עם בחורה לארבעה מפגשים לפחות, או ליצור שלושה דייטים חדשים לשבוע. זהו יעד שיש סיכוי להגיע אליו בתקופת אימון של שלושה חודשים. בפועל העבודה על כל מה שכרוך בכך גם תביא אותו בטווח ארוך יותר ליצירת זוגיות יציבה וטובה עבורו.
האם הכל מדיד?
התשובה היא כן. לא מזמן נפגשתי עם מנהל כספים בחברה שביקש לעשות סדנה שתיצור אווירה טובה יותר במחלקה שלו. לאחר דיון ממושך עם האיש שעסוק השכם וערב במספרים ובמדידות שטען כי לא ניתן למדוד זאת. עברנו לעבוד עם המודל. הוא התקשה מאוד לבחור אמצעי שיעיד כי אכן שוררת אווירה טובה יותר במחלקה שלו. לאחר שתי פגישות הוא אמר לי "מצאתי, אני יודע מה יעיד שכיף לבוא לפה בבוקר. אם העובדים שלי יתחילו ליזום סימן שהם פחות עסוקים במריבות ביניהם ושהם מסתכלים קדימה וחשוב להם לקדם את מקום העבודה שלהם". סיכמנו על יעד של יוזמה אחת לעובד לחודש. מכאן נסללה הדרך לניהול מכוון מטרה ברורה שבעקיפין גם יצר שיתוף פעולה מחלקתי, תחושת התחדשות ועשייה ומינימום הזעפות פנים וכעסים.
אימוץ המודל כדרך חיים מסייע לנו גם ביום יום. כאשר אנחנו הולכים לפגישה חשובה לנו ושואלים מה מטרת הפגישה מבחינתי. מה אני רוצה להשיג בפגישה הזו. מתאמנת שלי הכינה מצגת על נושא שהיא מקדמת בחברה. את המצגת הציגה מול מנהלי החברה. כאשר שאלתי אותה למטרה שהיא רוצה להשיג היא אמרה לי: "אני רוצה שיעריכו אותי יותר אחרי המצגת הזו".
"מה את רוצה שיגידו אחרי המצגת שלך?", שאלתי אותה. "שהפתעתי אותם", "אני רוצה שהמנהלת הישירה שלי תגיד לי שהפתעתי אותה", היא חידדה.
האמצעי שבחרנו היה פידבק שהיא תקבל וסיכמנו שגם אם לא תקבל אותו אוטומטית היא תשאל את המנהלת הישירה שלה, איך היה. בפועל היעד הושג ללא שנדרשה לשאול. מנהל אחד הגיב ב"ואוו", אחר אמר שיש כאן נקודות רבות לחשיבה. המנהלת הישירה שלה לקחתה אותה לשיחה ולא אמרה לה שהיא הפתיעה אותה, אלא הפתיעה אותה באומרה, "אני מאוד מעריכה אותך".
אנחנו חוששים למדוד כי אנחנו מפחדים להתחייב, מפחדים להצביע על כיוון ברור וחד משמעי שנוביל את עצמנו אליו. הרבה יותר נוח לדבר בסיסמאות ולהישאר בערפל שמשאיר אותנו עם הבטחה עתידית לטוב ותירוצים טובים כתשובה לשאלה מדוע אנחנו עדיין לא שם. ובכן את השינוי אפשר להתחיל כאן ועכשיו ולשאול. מה היתה המטרה שלי בקריאת המאמר הזה? מהו האמצעי שאבחר כי יעיד שהשגתי אותה? מהו היעד שאני שם לנגד עיני שימדוד זאת? לעיתים רק העבודה עם המודל, ללא כל הכנת תכנית גורמת לנו להגיע למטרה שלנו. ואז אנחנו שומעים מכל המתאמנים שלנו תשובה אחת – כן האימון הצליח ובגדול!
WWW.KB-COACH.COM GALIT@KB-COACH.COM