הירידה במניות הבנקים בה חזינו לאחרונה מצביעה על תחושת השוק לפיההבנקים עומדים לספוג הפסדי אשראי משמעותיים בתקופה הקרובה. אחת הסיבותהעיקריות להפסדים הצפויים טמון בחשש לפיו הלווים הגדולים כמו קבוצת IDB,טאו ועוד... - לא יצליחו להחזיר את ההלוואות שניתנו להם.
מר אלון גלזר, סמנכ"ל המחקר בחברת לידר שוקי הון, התבטא לאחרונה בראיוןלדה-מרקר כי "השוק מעריך שהבנקים הולכים לתקופה של קטסטרופה אבל אני לארואה קטסטרופה כזו". באופן אישי אני מסכים לחלוטין עם מר גלזר אשר טוען כיהבנק הבינלאומי נמצא במצב הטוב ביותר משום שהוא הקטין את החשיפה שלהםללווים הגדולים.
עם זאת, אני לא בטוח עד כמה עמוקות יהיו בעיות האשראי של הלווים - ומכאןשעוד מוקדם לתחזיות אופטימיות או קודרות כאלה ואחרות. דבר נוסף שאנחנו כןיודעים ויכולים לומר הוא שבשנתיים הקרובות יש אג"ח קונצרני בסך של כ- 23מיליארד שקל שמגיעים לפירעון. הסדרי חוב בסדרבשוק האג"ח הקונצרני ישפיעולרעה על יכולת הפרעון של אותם לווים להם אשראים במערכת הבנקאית. כך או כך,קשה לחזות את העתיד. נצטרך להמתין ולראות מה יביא יום.
באשר לבנק המזרחי, הרי שכל עוד לא תירשם במדינת ישראל ירידת מחיריםמהותית (בשיעור של מעל 20%) בתחום הנדל"ן, אין לבנק המשכנתאות הגדול במדינהסיבה של ממש לדאגה. אני סבור כי שווי השוק של הבנק, אשר מייצג מכפיל הוןשל 85% - הגבוה ביותר בענף - הוא מוצדק לחלוטין בעת הזו. מכפיל ההון שלהמזרחי-טפחות משקף איפוא את תחושת השוק לפיה לא צפויה ירידת מחירים מהותיתבשוק הנדל"ן בישראל.
חשוב מאוד לזכור כי כתוצאה מההוראות של המפקח על הבנקים, מר דוד זקן,להגדיל את ההון העצמי שלהם (בהסתמך על תקנות בזל 3 הבינלאומיות), הרי שכיוםלבנקים אין מספיק הון עצמי בכדי להגדיל את האשראי שלהם בצורה מהותית.כתוצאה מכך, אחד הענפים שנפגעים הוא ענף הנדל"ן, אך לא בכל הקשור בהכרחלתחום המשכנתאות (אפיק ההכנסה העיקרי של מזרחי טפחות), כי אם בכל הנוגעלתחום מימון הקבלנים.
על פי רוב, על מנת להתחיל פרויקט זקוק הקבלן להון עצמי בשיעור של כ-25%, ואילו את יתרת הסכום הוא מקבל בהלוואה מהבנק. כיום, נוכח העובדה שהיצעהאשראי הנו בחסר, הרי שהקבלנים לא מסוגלים לבנות את הפרויקטים להם זקוקהציבור.
לבסוף, המסקנה ברורה - על אף כל ההצהרות של הממשלה על הורדת מחיריהדיור, בין היתר כתוצאה מהמחאה החברתית, בלי פתרון מערכתי כולל לסוגייתהמימון - דבר לא יקרה משום שהביקוש יגבור על ההיצע והבעיה האמיתית לא תבואעל פתרונה.
לאחר קריירה מוצלחת ועשירה בת יותר מ- 30 שנה בבנק הפועלים, בו שימש כמשנה למנכ"ל וכמנהל הכספים הראשי (CFO), הקים מר בארי בן זאב ב- 2009 את חברת הייעוץ Woolfson Consulting, המספקת כיום שירותי ייעוץ בינלאומיים של אסטרטגיה עסקית למשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.