כפי שכולנו ודאי יודעים, סוכן הביטוח הוא אדם בעל רישיון, המתווך בין ביטוח מסויים למבוטח מסויים, כאשר על כך הוא מקבל עמלה. סוכן הביטוח יכול לעבוד עם מספר חברות ביטוח כשם שהוא יכול לעבוד עם חברת ביטוח אחת בלבד.
מנגד, ציפיית הלקוח היא, כי סוכן הביטוח יבחר עבורו את הפוליסה הטובה ביותר, בהתאם לדרישותיו כמובן.
אך מה נדרש על מנת להיות סוכן ביטוח?
ובכן, נדרש לעבור 4 בחינות יסוד, או לחילופין להיות בעל פטור מהן (הניתן לבעלי תואר כלכלי ממוסד מוכר), נדרש לעבור שתי בחינה בשם יסודות הביטוח ונדרש לעשות התמחות (סטאז'). את ההתמחות יש לעשות אצל סוכן ביטוח מורשה, למשך תקופה של 6 חודשים (חצי שנה).
מי שמעוניין להיות יועץ פנסיוני (או לפחות להשאיר בפניו את האפשרות), עליו לעשות בחינה נוספת בשם ביטוח פנסיוני או בשם גמר פנסיוני.
היום ישנן מספר מכללות וגופים המכשירים תלמידים לבחינות אלו של משרד האוצר (יסודות הביטוח וביטוח פנסיוני כאמור) וניתן לעבור הכשרה זו בתקופה קצרה יחסית. כמו כן, הבחינות נערכות מספר פעמים בשנה.
בעקבות הרפורמה שענף הביטוח שנערכה בשנת 2005, רמת הבחינות עלתה משמעותית וכיום נדרשת ממי שמעוניין להיות סוכן ביטוח, רמה גבוהה יותר. בעקבות ההבנה של משרד האוצר, כי מקצועו של סוכן הביטוח הוא חיוני, חשוב ורציני, העלה המשרד את רף הקבלה, על מנת להגביר את רמת הסינון למתקבלים לתחום זה, ולגרום לניפוי גבוה יותר של מועמדים שאינם מתאימים לדרישות המקצועיות שלו.