איזה פחמימה תבחרי: זאת שמשמינה או זאת שמרזה?
אני רוצה להתחיל מחידה:
לפני אלפי שנים התחילו להשתמש בהם.
ואז הם היו מכוערים – חומים ואפורים,
אך מלאים.
והאדם החליט לעשות אותם יפים ולבנים,
אך הם הפכו להיות ריקים.
מכירה אותם?
אלה הם סוכר לבן, אורז לבן וקמח לבן. המדענים והרופאים 'מאשימים' את השלישייה הלבנה הזו בגרימת
השמנת יתר שמובילה לסוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם, סרטן, יתר לחץ דם, בעיות שלד ומפרקים. אכילה מופרזת שלהם, מגבירה כמובן את הסיכון.
למה אורז מלא ולא אורז לבן?
הצבע הטבעי של האורז – אפור או אדום, תלוי בזן. רוב החומרים המזינים - וויטמינים, מינרלים, שומנים, חלבונים וסיבים תזונתיים, נמצאים בקליפת האורז. לפיכך, לא ברור מדוע נוהגים להוריד את הקליפה החיצונית של האורז. יכול להיות שזה נעשה כדי לשפר את הטעם או כדי לעדן את המרקם של האורז. יכול להיות שהסיבה היא תעשייתית בכלל וכדי להאריך את חיי המדף של האורז פגעו בערכו התזונתי. הקליפה החיצונית מכילה שומנים, שבמשך הזמן מתחמצנים. במלים פשוטות, אורז מלא מתקלקל מהר יותר מאורז לבן ובגלל זה גם המחיר שלו גבוה יותר.
מה קורה כאשר אנו אוכלים את האורז המלא?
בזכות תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים בקליפת האורז הוא נספג באיטיות בתאי הדם וכתוצאה מכך תחושת השובע ארוכה יותר. בנוסף, קליפת האורז המלא מכילה חומרים חיוניים לגוף שלנו – וויטמינים ומינרלים, שומנים וחלבונים. אכילת אורז מלא תורמת תרומה גדולה לזירוז חילוף החומרים וכתוצאה מכך גם להרזייה.
אנשים רבים חושבים שאורז מלא לא טעים. זה ממש לא נכון! מה שכן נכון הוא שלא כולם יודעים להכין את האורז המלא כפי שנדרש, כדי להנות ממנו. היום אפשר למצוא באינטרנט מגוון רחב של מתכונים להכנת אורז מלא שהם טעימים וגם קלים להכנה.
ומה עם האורז הלבן ?
אחרי הליטוש שעובר האורז המלא הוא הופך להיות לבן ומבריק. נותרים בו מעט מאד חומרים מזינים, כי רובם נמצאים בקליפה שהוסרה. זוהי הסיבה שבגללה כוללים את האורז הלבן בקבוצה של "הפחמימות הריקות". הגרעין של האורז (בעצם, מה שנשאר ממנו אחרי ה"פוליש") מכיל בעיקר עמילן – פחמימה שנספגת בדם במהירות. רוב הסיכויים שאחרי אכילת מנה של אורז לבן תחושו תחושת רעב מהר יותר ותרצו לאכול עוד. התוצאה ידועה – אכילת יתר של פחמימות, הגורמת להשמנה.
ומה לגבי קמח?
זרעים טבעיים של חיטה עוברים בדיוק את אותו התהליך: בליטוש, מורידים את הקליפה החיצונית שמכילה וויטמינים, מינרלים, חלבונים וסיבים תזונתיים. הנבט, שהוא הגרעין שנשאר, נטחן והופך להיות קמח לבן. הוא מכיל - בדיוק כמו אורז לבן - בעיקר עמילן . קמח לבן – זאת פחמימה ריקה נטו. ריקה מויטמינים, מינרלים, וסיבית תזונתיים. לכן באכילת לחמניות, פיתות ובאגטים, הגוף שלך לא מקבל שום חומרים מזינים, אלא רק קלוריות ריקות שמשבשות את חילוף החומרים התקין וגורמות כמובן להשמנה.
ובקצרה – סיפורו של הסוכר הלבן
הצבע הלבן של הסוכר אינו צבעו הטבעי. הוא מתקבל אחרי מיצוי וזיקוק של חומר הגלם, שהוא קנה סוכר או סלק סוכר. הסוכר הלבן, כמו קמח לבן ואורז לבן נטול וויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
הערך התזונתי של סוכר לבן שווה לאפס. לעומת זאת הערך הקלורי שלו גבוה מאד. בנוסף, הוא גורם לעששת
וגוזל סידן מהגוף. רוצה לשמור על הבריאות שלך לאורך החיים? כדאי לך להיגמל מסוכר וכמה שיותר מהר!
ולסיכום: מהם התחליפים הבריאים של סוכר לבן, אורז לבן וקמח לבן?
אם תעדיפי לחמניה מקמח מלא או קמח שיפון, במקום באגט, מנת אורז מלא במקום מנת אורז לבן, פירות יבשים או ממתיקים טבעיים, כמו סטיביה, במקום סוכר – תוכלי להיפטר מקילוגרמים עודפים ולשמור על הגוף היפה שלך. תרגישי יותר אנרגטית במשך היום ובנוסף תוכלי להמנע מהמחלות של המאה ה- 21 – סוכרת מבוגרים, מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות שלד ויתר לחץ דם.
המחקרים מראים כי 85% מהמחלות אפשר למנוע על יד שינוי תזונה !
המשמעות היא שזה בידיים שלנו וזה ממש לא מסובך. לכל ה'לבנים' יש תחליפים מצויינים.
רוצה להיפטר מעודף משקל בשיטה פשוטה בריאה ובטוחה, ללא דיאטה? רוצה לדעת מה לאכול כדי לרזות? אני מזמינה אותך להצטרף לקבלת מאמרים שבועיים בחינם בנושא של תזונה בריאה, הפחתת משקל ומתכונים בריאים.
להצטרפות לחצי כאן
להיתראות,
מירה
מירה | ליווי אישי להרזייה לנשים בגילאי40 + | http://www.gufbari.leap.co.il| mirgolub@gmail.com
בגוף בריא שתיהיי רזה וחטובה עד 120