לא מעט הורים, כשהם לוקחים חופשה עם ילדים, רק חולמים על הרגע שבו יחזרו לעבודה אחרי ימים אינטנסיביים, מתישים ומורטי עצבים - אך זה כלל לא צריך להיות כך. בימינו, שאנו משקיעים כל כך הרבה עם העבודה וזמן האיכות עם הילדים לא נפוץ בשגרת היום יום, ומאחר ואנחנו זקוקים לרגעי החופשה הללו לא פחות מהקטנים - אין סיבה שחופשה עם הילדים תהווה עבורנו נטל. תכנון נכון של חופשה משפחתית יכול להפוך אותה לחוויה חד פעמית, מהנה ומקרבת, שתיחרט בזיכרונם של הילדים ותגבש את המשפחה. זוהי גם הזדמנות נהדרת למלא מצברים לקראת החזרה לשגרה המעייפת. חשיבה מראש והתחשבות בכל הגורמים תוביל לכך שנהיה מוכנים לכל בעיה שלא תצוץ ותעזור לנו לארגן לו"ז מושלם לחופשה.
שלבי תכנון נכון של חופשה משפחתית
1. בחירת סוג החופשה - כדי להחליט מה יהיה אופי החופשה עלינו לשקול ראשית כל את גיל הילדים. ילדים גדולים יותר יכולים להצטרף גם לטיולים מאתגרים יותר או מעמיקים יותר שכוללים ביקור במוזיאונים. אם ילדכם קטנים יחסית עדיף לא להעמיס באטרקציות ולשלב הרבה שילוב שטחים פתוחים, בהם יוכלו לשחק ולהתרוצץ בחופשיות. צריך גם להתחשב בהרכב המשפחה - בן 16 לא יהנה מאותן פעילויות של אחיו בן ה-7, ולכן חשוב לשמור על איזון ולהעריך מה ינחול הצלחה, לפי ההיכרות עם האופי של ילדכם והיחסים ביניהם. חשוב מאוד לשאול מראש אם יש מקומות שהם רוצים לבקר בהם באזור הטיול, או לחילופין אתרים שבהם הם ממש מסרבים להגיע אליהם. כמובן שגם עליכם להתחשב ביכולת הכלכלית - כמעט כל אטרקציה היא בעלת עלות כספית, וחשוב לא לצאת עם "קנס" מחופשה.
2. אריזה נכונה - רשמו מראש את כל מה שעליכם לקחת, כולל ציוד לכל בעיה שיכולה לצוץ במהלך חופשה עם ילדים - משחה להרגעת עקיצות יתושים, מטריה אם אלו ימי חורף, כמות מספקת של בגדים להחלפה במיוחד אם יש איתכם ילדים קטנים, אוכל, מים ונשנושים - כדי לא לבזבז כספים בעצירות מיותרות בדרך, וכמובן אמצעים להעביר את הנסיעות ואת השעות המתות - משחקי קלפים, משחקי קופסה ועוד.
3. מעורבות - כדאי לערב את הילדים בכל שלב תכנון חופשה משפחתית - הרגשה שהם חלק גורמת להם לרצות להצליח לארגן טיול מוצלח ולפעול במהלכו להגשמת מטרה זו. לא רק שזה יקל עליכם וישמח אותם, הדבר ללא ספק ישפר את החוויה המשפחתית. תנו לילדים להרגיש שיש להם גם זכות בחירה במקומות שאליהם הולכים - והם יתרגשו יותר להגיע אליהם ותשרור תחושת לכידות.
4. הכנה מראש - ילדים אוהבים לראות במו עיניהם מקומות שהם קראו עליהם או ראו עליהם סרט - כדאי לתת להם ספרים או חוברות על האתרים שבהם תבקרו, או לבקש מהגדולים יותר לחפש מידע באינטרנט. כשתגיעו למקום הם ישמחו להסביר לכם בהתלהבות על המקום החדש שהכירו, ולא יקטרו "לאן לקחתם אותי? אם הייתי יודע, לא הייתי בא".