דיאטות, הנושא החם והמעניין ביותר של במאה ה-21 תופס יותר ויותר בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל המשפיע, בין היתר, בדימוי עצמי נמוך. ככל שנתח המתעניינים בדיאטות גדול יותר, כך גם אנשי מקצוע וגופי בריאות שונים (בדר"כ לא פורמליים), דואגים לפעול לפי השיטות השונות כדי למשוך את הלקוח אליהם. כל כך הרבה דיאטות כסאח, כל כך הרבה שיטות שונות שמאחורי כל אחת עומד העיקרון הספציפי שלה, זה שמתיימר להיות העיקרון שיביא את השינוי. דיאטה אחת מבוססת על אחוז גדול של פחמימות, מעט חלבון ושומן. דיאטה אחרת תהיה מבוססת על כמות גדולה של חלבון ושומן, ומעט פחמימות וכדומה. השמות מבלבלים כל כך ומושכים כל כך, מדיאטת אורז ועד לדיאטת מרק, אך האם הדיאטות האלה באמת משיגות את מטרתן- ירידה במשקל וחיטוב הגוף? אם תסתכלו סביב ותסקרו את רוב האנשים שניסו דיאטות, תגלו שכמעט כולם לא ממש הצליחו ואף גרוע מכך, הם אפילו פגעו בקצב חילוף החומרים שלהם, חזרו אל המשקל ההתחלתי שלהם (זה שהיה לפני שהתחילו בדיאטה) ועם רצון ומוטיבציה נמוכים יותר. למה? כיוון שרוב הדיאטות האלה מבוססות על תזונה לקויה שבה יש הגבלת צריכה באחד מאבות המזון: הפחמימות, החלבונים או השומנים. גוף האדם זקוק לכל אבות המזון כדי לתפקד בצורה תקינה ובריאה וגריעת אחד מאבות המזון הללו למשך מספר חודשים עלולה לפגוע בתפקוד התקין של אחת ממערכות הגוף. בנוסף, דיאטות אלה הינן דיאטות כסאח (בזק), דיאטות שמטרתן להביא לירידה דרסטית במשקל וחיטוב הגוף בזמן קצר. בפועל, לרוב זה קורה, אבל לא בדיוק כמו שאנו מצפים. ירידה מהירה במשקל משקפת מצב שבו אדם נמצא בגירעון קלורי גבוה מדיי ובעקבות כך הגוף נמצא בסטרס ובשל כך מופרש הורמון קטבולי (הרסני) שפוגע בתהליך הירידה במשקל וחיטוב הגוף, לעתים גם מעלה במשקל (נוזלים) עייפות, תשישות, חולשה, סחרחורות ואף גורם להאטת קצב חילוף החומרים הבסיס (BMR).
לפני שאפרט יותר על העניין, אסביר מהו גירעון קלורי- גירעון קלורי או מאזן קלורי שלילי הינו מצב שבו הכמות הקלורית הנצרכת קטנה מזו הנדרשת ע"י הגוף על מנת לשמור על המצב הקיים. ע"י שמירה על גירעון קלורי מתאים, אנו תתרחש ירידה במשקל וחיטוב הגוף, אך אם הגירעון הקלורי גבוה מדיי, נשיג תוצאות הפוכות מאלו שאותן אנו רוצים.
בחזרה אל תוצאות הדיאטות-
בהתייחס לסימפטומים שהצגתי לעיל עקב התנסות בדיאטות שונות ובעיקר בדיאטות כסאח (בזק), שבהן הגירעון הקלורי גבוה מדיי, תתארו לכם מצב שבו אדם הזקוק ל-1500 קלוריות על מנת לתחזק את גופו, צורך כ-700-800 קלוריות ביממה. משמע, גירעון קלורי של 700-600 קלוריות. בנוסף, אותו אדם מבצע פעילות ספורטיבית האורכת כשעה ביום, נניח 30 דקות הליכה/ ריצה ובנוסף אימון כוח. עקב כך, ההוצאה הקלורית שלו גדלה ואיתה גם הגירעון הקלורי. אם נחשב זאת, אותו אדם מוציא בערך כ-400 קלוריות נוספות בעקבות האימון שלו, מה שמותיר אותו עם 300-400 קלוריות שאיתן הגוף צריך להתקיים, לבנות ולחדש רקמות, להתאושש מהאימון...אתם בטח מבינים שמדובר על הכנסה קלורית נמוכה מדיי שפוגעת ישירות בבריאות של אותו אדם. הגוף, כמו שהסברתי קודם לכן, נכנס למצב סטרס, הורמוני סטרס מופרשים בצורה כרונית, מתרחשת עלייה במשקל או תנודות קטנות מטה ומעלה, עייפות מוגברת, תשישות, פגיעה במסת השריר הקיימת, פגיעה בקצב חילוף החומרים הבסיסי, קיים סיכון גדול יותר להיחשף לפציעות ספורת, ההתאוששות נעשית איטית מאימון לאימון ומערכת חיסונית חלשה.
איך כן ניתן לרדת במשקל ולחטב את הגוף בצורה נכונה?
ההמלצה הכי טובה שלי הינה להיפגש עם איש מקצוע המתמחה בתזונה על מנת שירכיב לכם את תפריט התזונה המתאים לכם בהתאם לנתונים האישיים ואורח החיים שלכם. אם אתם עוסקים בפעילות ספורטיבית, רצוי שיהיה לו ידע בתזונת ספורט. ע"י הקפדה על תפריט לתזונה נכונה תוכלו להבטיח לעצמכם ירידה מתונה במשקל וחיטוב הגוף תוך כדי שמירה על בריאות תקינה, באמצעות צריכת כל המזונות שגופכם זקוק להם על מנת להתקיים, וגם אספקת הויטמינים והמינרלים הנדרשים לתפקוד תקין של הגוף ולמערכת חיסונית חזקה.
בנוסף לתפריט התזונה נכונה, מומלץ לבצע פעילות ספורטיבית כדי למקסם את תוצאות הירידה במשקל וחיטוב הגוף. שילוף של פעילות אירובית עם אימוני כוח יבטיח לכם את השגת מטרתכם בדרך הנכונה והבריאה ביותר. במידה ואינכם מעוניינים במנוי לחדר הכושר ואינכם יודעים בדיוק מה ואיך לעשות, רצוי להיוועץ עם מאמן כושר אישי כדי שיכוון אותכם אל המטרה הרצויה בדרך נכונה ומקצועית שתמנע בזבוז זמן יקר ואף פציעות ספורט עתידיות.