מיילוד חסר אונים בשעות הראשונות לחייו ועד לפעוט פעיל וערני, התפתחות תינוקות לוקחת רק 12 חודשים קצרים בהם עובר התינוק את השינוי המדהים ביותר שתוכלו לראות. כל חודש מביא איתו שינוי ופיתוחים חדשים אשר לרוב מלהיבים ומשמחים הורים וזוגות. התפתחות תינוקות היא כיום תורה בפני עצמה אשר את עיקר תשומת הלב שמים על השנה הראשונה בחייו של הרך הנולד.
הורים, זוגות, אמהות ואבות בעיקר חדשים תוהים לעתים קרובות למה עליהם לצפות וכיצד לדעת אם שלבי ההתפתחות של תינוקם הוא בתחום הנורמה. שימו לב כי מומלץ במקום להתמקד יותר מדי על אבני דרך התפתחותיות של התינוק והאם עשה או לא עשה שלב זה או אחר, חשוב לזכור כי לכל תינוק קצב התפתחותי משלו ולרוב כל תינוק בריא יגיע למגוון השלבים ההתפתחותיים בשלב זה או אחר בשנה הראשונה לחייו. בכל שלב וגיל משלבי התפתחות התינוק יש זמן רב בו התינוק יכול להגיע ליעדי השלב ואפילו לקפוץ מעליהם.
במידה והתינוק שלכם מגיע לאחד מאבני הדרך או השלבים ההתפתחותיים מוקדם, אין זה אומר כי על התינוק מכאן והלאה להגיע ולהקדים בכל שלב ואל תעשו לתינוק "אימונים" על מנת לעזור לו להגיע ליעד. לכל תינוק זמן משלו ותנו לו את הזמן להתפתח בצב ובזמן שלו. לדוגמא: תינוקות מסוימים עשויים לומר את המילה הראשונה שלהם בגיל שמונה חודשים ואף לפניי, בעוד תינוקות אחרים לא מדברים ולא מוציאים הבהרות עד קצת אחרי גיל שנה. בנוסף, אחד השלבים החשובים ביותר להורים הוא שלב ההליכה. תינוקות מסוימים מתחילים ללכת בגיל של תשעה חודשים בעוד אחרים רק באזור השמונה עשר חודשים - כל תינוק והשלב ההתפתחותי והענייני שלו.
התפתחות התינוק: חודש עד שלושה חודשים.
חיוך עצמי בהתחלה ובגיל שלושה חודשים חיוכים לסובבים.
הרמת הראש והחזה, בשכיבה על הבטן.
מעקב אחר אובייקטים בעיניים ובהדרגה הפחתה של מעבר העין.
לפתוח ולסגור את הידיים ולהביא את הידיים לפה.
אחיזה של חפצים בידיים.
התפתחות התינוק: ארבעה עד שישה חודשים
התהפכות מהגב לבטן ומהבטן לגב. מהבטן אל גב בדרך כלל מגיע קודם.
פטפוט, קולות רקע משונים, צחקוקים ועוד.
הושטת יד לתפיסת חפצים בידיים.
שליטה בראש וישיבה ישרה.
עוד על שלבי התפתחות תינוקות באתר של ענת פירסטנברג
רוצים לדעת מה עליכם לעשות אם התינוק שלכם לא מגיע לדעתכם לשלב התפתחותי כלשהו? קודם כל תירגעו כפי שאמרנו שלבי התפתחות של תינוקות שונים מאחד לשני ויכול לקחת זמן עד שכל תינוק יגיע לשלב זה או אחר. סמכו על האינסטינקטים שלכם, ואם אתם מרגישים שמשהו לא בסדר פנו מוקדם לרופא המשפחה או למטפל מוסמך על מנת שיחווה את דעתו המקצועית בנדון לרוב ההתפתחות של התינוק שלכם תהיה תקינה.