מים הם מרכיב עיקרי וחיוני לגופינו, בלי מים אי אפשר לחיות. למרות חשיבותם של המים, במים ברז רגילים קיימת האפשרות של שתיית חיידקים, מה שמסכן אותנו ועלול לגרום לזיהומים ובעיות אחרות. קשה לאתר את המקור לבעיה זו במי ברז הלא מסוננים ע"י פילטר מים . עם זאת, זו לא סיבה להפסיק לשתות מי ברז. חשוב ללמוד איך לשמור על ניקיון מי הברז ולנטרל את הזיהומים.
עם כן, מאיפה מגיעים הזיהומים? קיים מגוון רחב של זיהומים, ולמרות שלא כל הסוגים פוגעניים, חלקם יכולים להוות סכנה. מים המכילים זיהומים הינם דבר שבשגרה בטבע. חומרים כמו חול, חיידקים ומלחים נסחפים אל המים. זהו הליך טבעי ונפוץ, וזיהומים אלו לא בהכרח מסוכנים לבריאות.
הזיהומים שהכי מזיקים לנו הם למעשה הזיהומים שבני האדם גורמים. מפעלים ותעשיות שונות לא מתחשבים בנזק שהם יוצרים בטבע, וגורמים זיהומים במים, אך גם באוויר והאדמה. אלה הם זיהומים נפוצים, וניתן לחלק את הסיבות לגרימתם למספר סעיפים:
מפעלים ותעשיה: זיהום מים שנוצר מתעשייה נגרם כשמפעלים משליכים את הפסולת הרעילה שהם מייצרים למאגר מים באזור המפעל. המים שזוהמו נסחפים אל הים וכך הזיהום עובר הלאה ומתפשט אף יותר.
הזרמת שפכים: זיהום מים נוצר מהשפכים המיוצרים באזורים תעשייתים וגם בבתים. השפכים מכילים חיידקים ורעלים שיכולים להסחף אל מי השתייה שלנו.
שאיבה מוגברת: שאיבת מי תהום מוגברת יכולה לגרום זיהום מים. שאיבה מוגברת פותחת אפשרות של כניסת מי ים וזיהומים אל מי התהום. כניסה של חומרים אלה פוגעת במים ויוצרת נזקים.
חומרי הדברה ודשן: החומרים בהם משתמשים במשקים חלקאיים כדי להדביר את תפוקתם מכילים כימקליים מסוכנים. חומרי ההדברה עלולים לחלחל דרך האדמה אל מי התהום וכך לזהם את מי השתייה.
דליפת שמן ונפט: כאשר שופכים לים שמן ונפט, הנזק שנגרם הוא הרסני. חומרים אלה הם רעילים ומסוכנים לטבע ולאדם. השמן והנפט שנשפכו יזהמו את מי הים, את קרקעית הים, הורגים את הדגים וגם עלולים לפגוע בחיות נוספות הניזונות מהים, כמו זנים שונים של ציפורים. זיהום זה פוגע גם בסביבת הגידול הטבעית בים וגם בבני האדם.
פסולת: אנשים שמשליכים זבל, כמו בקבוקי שתייה, מוצרי פלסטיק, סיגריות, ליד מאגרי מים(ים, נחלים, אגמים) יוצרים זיהום גדול. בנוסף, פסולת שנוצרת מכוניות או מיכלים בהם יש רעלים יוצרים זיהום.
ואיך נדע שהמים אכן מזוהמים? זיהום מים, שלא כמו זיהום באוויר או באדמה, לא בהכרח ניתן להריח או לראות. זיהום מים מגלים בעזרת בדיקות במעבדה שבוחנות מדדים כמו רדיואקטיביות או נוכחות של חיידקים וכימיקליים. מים טובים לשתייה בישראל הם מים שאין בהם יותר משני חיידקים קוליפורמיים במאה מילילטר, לשם כך נעשות בדיקות שוטפות של מי השתייה בארץ. כך מוודאים שהמים המגיעים לברזים בבתים נשארים ברמת איכות גבוה וטובה לשתייה.
זיהום ניקודתי של מים נגרם ממקרה נקודתי, כמו דליפת חומר רעיל ממיכל, הזרמת שפכים מצינור. רוב הזיהומים נגרמים באופן זה. זיהום היקפי נגרם כאשר מספר זיהום קטנים מצטברים ומתרחבים. למשל, שימוש בחומריים כימיים באזורים שנמצאים מעל מי תהום ודליפת מתכות ורעלים.
ניתן להמנע משתיית מים מזוהמים ולהנות ממים נקיים ואיכותיים. במידה והרשויות מודיעות על זיהום במים הברז, יש להרתיח אותם לפני השימוש. זיהומים מסוג זה הם נקודתיים ולא קבועים או שגרתיים. כדי לטהר את המים מומלץ להשתמש במערכות טיהור מים, כמו מסנני מים, מתקני מיני בר, פילטר למניעת הצטברות אבנית, מסנני אוסמוזה הפוכה. הסוגים השנים של המסננים יטהרו את מי הברז ובטיחו שהם טובים לשתייה.