היפוך קיבה הינו מצב בו הקיבה מתנפחת עקב הצטברות של גז, ולבסוף היא מתהפכת סביב צירה, לוכדת את הגז ועקב כך משבשת את אספקת הדם אליה.
היפוך הקיבה נפוץ יותר בכלבים בוגרים מגזעים גדולים או ענקיים כאשר כלבים זכרים נמצאים בסיכון גבוה מאשר נקבות.
במצב זה הקיבה הנפוחה לוחצת על החזה וגורמת לקשיי נשימה ובנוסף היא לוחצת על כלי הדם הגדולים של הבטן ומונעת מהדם לחזור ללב. קשיי הנשימה והפגיעה בהחזר הדם עלולים לגרום להתמוטטות ומוות תוך זמן קצר (2-3 שעות) ללא טיפול חירום. המצב דורש הגעה מידית אל וטרינר חירום או אל בית חולים וטרינרי.
חשוב לדעת כי הטיפול בהיפוך קיבה מצליח במרבית המקרים אם הוא ניתן בזמן.
מהם סימנים היפוך קיבה בכלבים?
הסימן הבולט ביותר בהיפוך קיבה הוא התנפחות הבטן. סימנים נוספים כוללים ירידה בתיאבון, ניסיונות הקאה (בד"כ ללא תוכן או עם ריר בלבד), כאב בטני, מצוקה והתמוטטות.
טיפול בהיפוך קיבה:
הטיפול הראשוני הוא הורדת הנפיחות של הקיבה ועירוי נוזלים לווריד בקצב מהיר. לאחר הייצוב הראשוני של בעל החיים הטיפול החשוב הוא ניתוח אשר בו הקיבה מוחזרת למקומה ובנוסף מקובעת לצד הגוף בכדי למנוע היפוך קיבה חוזר. אם לא מבוצע ניתוח הסיכוי לחזרתיות גבוה ביותר ולעיתים קרובות מתרחש תוך שעות בודדות.
בחלק מן המקרים, בשל פגיעה באספקת הדם חלקים מן הקיבה נפגעים ויש צורך להסירם בניתוח, מצב דומה יכול לקרות גם לטחול ובמקרים מסוימים גם הוא מוסר. במקרים חמורים נוצרת פגיעה בממערכת קרישת הדם ולכן יש צורך במתן פלאסמה (נוזל הדם המכיל חלבוני קרישה). מנת פלאסה מתקבלת מהתרמת כלב בריא או שנקנית מבנק דם לבעלי חיים.
לאחר הניתוח יתכנו סיבוכים שונים ומסיבה זו יש צורך באשפוז למשך ביום - יומיים לשם מעקב והתאוששות. חזרתיות של המצב לאחר ניתוח נמוכה ובד"כ בעל החיים חוזר לביתו לחיים תקינים כמעט ללא הגבלות.
גורמי סיכון
נמצאו מספר גורמים המעלים את הסיכוי להתפתחות היפוך קיבה והימנעות מהם חשובה בעיקר בכלבים מגזעים גדולים כגון דני ענק, סאן ברנרד, ווימרנר, רועה גרמני וכו'. גורמים אלה כוללים אכילת ארוחה אחת גדולה ביום, אכילה מהירה ופעילות גופנית על קיבה מלאה. מסיבה זו אנו ממליצים על חלוקת ההזנה למספר מנות ביום והגבלת פעילות לאחר הארוחה.