רישום פטנט זמני בישראל, האם ניתן לרשום פטנט זמני בישראל ? לעיתים פונים אלינו ממציאים שרוצים להגיש בקשה לרישום פטנט זמני בישראל, השאלה הראשונה האם ניתן להגיש פטנטים זמניים? תחילה נציין שהמושג פטנט זמני הנו טעות במינוח, אין כלל פטנט זמני.
אומנם ישנו מושג הקרוי פרוביזיונל (PROVISIONAL) רבים קוראים בטעות לסוג הגשה זו למשרד הפטנטים פטנט פרוביזורי, אך אין זה שמו כאמור, הפרוביזיונל אינו מהווה פטנט ואין הוא מקנה זכויות בלעדיות קרי מונופול על ההמצאה. בישראל אין אפשרות להגיש פרוביזיונל, לכן גם במינוח הלא נכון לא ניתן להגיש רישום פטנט זמני בישראל. בקשות זמניות או ארעיות מסוג פרוביזיונל ניתן להגיש למשרד הפטנטים האמריקאי.
בארה"ב כאשר מוגשת בקשת פרוביזיונל ניתן להשתמש בתאריך הבכורה במדינות רבות, כמו בישראל לפי אמנת פאריס. כלומר ממציא ישראלי שמגיש בקשה ארעית מסוג פרוביזיונל במשרד הפטנטים הנמצא בארה"ב יקבל מספר בקשה לפרוביזיונל, הפרוביזיונל אינו עובר בחינה מהותית, אלא שומר את תאריך ההגשה עד 12 חודשים לפי אמנת פאריס.
לפני סיום השנה ממציא שיגיש בקשת פטנט במדינות היעד, קרי פטנט ישראלי או פטנט אירופאי, או פטנט יפני, יצרף מסמכי בכורה המשמשים הוכחה שאכן כבר הגיש בקשה עם תאריך קודם קרי תאריך בכורה.
על סמך הגשת מסמכי הבכורה שהם הפרוביזיונל עם הגשת הפטנט במדינה ספציפית "יתפוס" מבקש הבקשה תאריך קודם, כלומר אם מישהו אחר יגיש בקשה לפטנט או פרוביזיונל לאחר התאריך שהגיש אותו פלוני מבקש הבקשה, יזכה בתאריך המבקש הראשון שהגיש פרוביזיונל. אך יש לזכור שעדיין הזכות לקבלת פטנט לא ניתנה, רשות הפטנטים הישראלית באמצעות בוחן פטנטים תבחן האם הבקשה שהוגשה לרישום פטנט בישראל עומדת בתנאי חוק הפטנטים, רק לאחר הבחינה המהותית במידה וימצא הבוחן שכל התנאים התמלאו, יוענק פטנט ותונפק תעודת פטנט. פטנט רשום מקנה לבעליו זכות למונופול על ההמצאה למשך עשרים שנה מיום הגשת הבקשה הראשונה, קרי מיום הגשת הפרוביזיונל בדוגמא לעיל.
יש לבחון כל מקרה ומקרה על ידי עורך פטנטים באופן פרטני, שיכול לכוון את הממציא כיצד לפעול. לעיתים ממציאים רוצים לבצע רישום פטנט זמני בישראל, אך אין הם מבינים את המושג פטנט או את הזכות ומתי היא ניתנת, לכן בעל ההמצאה שחשב על המצאה ויש רעיון ליזמות עסקית, צריך לבדוק את האופציות העומדות בפניו ולהתייעץ עם בעלי מקצוע בתחום.
המצאות ופטנטים הנו תחום המשלב את ההנדסה עם ההגנה המשפטית, לכן שילוב בין בעלי מקצוע מתחום ההנדסה לפיתוח ההמצאה והפטנט לבין עורכי פטנטים חשוב כבר בשלב הראשוני כדי להגביר את הסיכוי פעמים רבות להצליח במיזם העסקי. בהמצאות רבות בהן עסקנו שילבנו צוות פיתוח טכני בשלב ראשוני עם יועץ עורך פטנטים שמנסח את בקשת הפטנט, שילוב זה הוכיח עצמו במשך שנים רבות ובמקרים רבים כנושא תוצאות המעניקות יתרון לממציא בעל ההמצאה.