קורה לכם שאתם מודאגים בקשר לדבר מה, ואינכם מצליחים להירגע? קורה שלמרות שאתם מנסים לגרש שוב ושוב את המחשבות המטרידות, אינכם מצליחים להיפטר מהן? אולי לעיתים אתם כל כך מוצפים במחשבות מטרידות בשכבכם על מיטתכם בלילה, עד שאינכם מצליחים להירדם? לחילופין, האם קורה שבמהלך שיחה עם אנשים, אתם מוטרדים ממה שהם חושבים עליכם, ומתחילים לחוש חוסר נוחות? אם היה בידכם כלי שיכול להשתיק את המחשבות המטרידות ואת הדיבור הפנימי הבלתי פוסק, האם הוא יכול היה להיות שימושי עבורכם? כלי כזה הינו ראייה פריפראלית, וטכניקת השימוש בה מוצגת במאמר שלהלן.
מהי ראיה פריפראלית?
ראיה ממוקדת היא ראיה בה אנו מתרכזים בדבר מה שלפנינו ומתבוננים בו לפרטי פרטים, תוך התעלמות ממה שקורה מסביב לו. אנו משתמשים בה על מנת לקרוא מילים או על מנת לצפות בטלוויזיה, לדוגמה. היא מתמקדת במרכיב קטן ומרכזי בשדה הראיה, ושימושית במיוחד לצורך הבחנה מדויקת בפרטים ספציפיים. היא קשורה לחלק המודע, ובחברה המערבית רוב האנשים משתמשים בה רוב הזמן.
ראיה ממוקדת מפעילה את מערכת העצבים הסימפטטית. החלק הלא רצוני של מערכת העצבים האוטומטית, שקשור לעוררות אקטיבית, אדרנלין ושחרור הורמוני לחץ.
סוג אחר של ראייה הינו ראיה פריפראלית, ראיה היקפית המאפשרת לנו לראות באופן פנורמי את כל הצדדים, את מה שמעלינו, ומה שמתחתינו... והיא קשורה יותר לחלק הלא מודע שלנו.
ברשתית העין יש לנו שני סוגים של תאים קולטי אור. סוג אחד קולט צבע, וסוג שני קולט תנועה. קולטני הצבע נמצאים במרכז הרשתית, וקולטני התנועה נמצאים בצידי העין. לכן אנו קולטים יותר תנועה, כשאנו בראייה פריפראלית.
ראיה פריפראלית מפעילה את מערכת העצבים הפארא-סימפטטית, אשר יוצרת הרפיה ורגיעה ומשקיטה אותנו. היא גורמת לנו להאט, ומסייעת לגוף, למחשבה ולרגש לחזור לאיזון.
ברגע שאנו במצב של ראיה פריפראלית, אנו חוסמים את האפשרות לחוש דאגה או מתח, מכיוון שבלתי אפשרי, מבחינה פיזיולוגית, לחוות את שני המצבים הללו בו זמנית.
בתרבויות שמאניות, הראיה הפריפראלית הינה אמצעי להגיע למצבים רוחניים מדיטטיביים עוצמתיים ביותר. בספריו של קרלוס קסטנדה, הוא מתייחס לראייה הפריפראלית כדרך "לעצור את העולם", כלומר, להשתיק את הדיאלוג הפנימי, שבאמצעותו אנו יוצרים את המציאות שלנו.
ראיה פריפראלית שימושית במיוחד בסיטואציות שבהן חיוני שנשים לב, באופן סימולטני, לכל מה שקורה מולנו וסביבנו (נהיגה, דיבור מול קהל). כשאנו במצב זה, אין דבר שנסתר מעינינו, וחושינו קולטים מיידית את כל המתרחש סביב.
ג'ון גרינדר, (אחד ממפתחי ה-NLP ) טוען שקיימים 3 מחסומים ללמידת ורכישת מיומנות חדשה:
- תחושההיסוס
- דיבורפנימי
- שימושיתר בראיה ממוקדת
מציאת דרכים להתגבר על המכשולים הללו, יכולה לסייע, באופן ניכר, לפתח ולשכלל את כישורינו ויכולותינו. לפיכך, ראיה פריפראלית יכולה להוות כלי מצוין ואפקטיבי ללמידה.
לראיה פריפראלית יתרונות רבים. היא מאפשרת לנו:
- לשפראת התקשורת הבין-אישית שלנו - כשאנו במצב של ראיה פריפראלית אנו מסוגלים להבחיןבסימנים לא מילוליים רבים בו זמנית (מתח שרירים, קצב נשימה, תנועות גוף,הבעות פנים וכד'). זהו מידע חיוני שמסייע לנו להתאים את עצמנו לבן שיחנו,וליצור איתו ראפור (כימיה), ואף להתחבר ללא מודע ולאינטואיציות ולחוש היכןהוא נמצא ומה הוא חווה.
- לשפראת יכולת הדיבור מול קהל ואת היכולת להנחות קבוצות - לא רק שהראיה הפריפראליתמרגיעה אותנו, אלא שהיא מאפשרת לנו להיות חדי חושים, לראות את כל הקהל, לשיםלב לכל תזוזה, לקלוט כל רחש בקהל, ולשים לב כיצד הוא מגיב. ניתן להסתכל אלאדם אחד בקהל ולשוחח איתו, ובו זמנית להבחין בכל תזוזה בסביבה הרחבה, ולהיותמודעים להבעות פנים ורמזים לא מילוליים נוספים אצל האנשים האחרים בקהל.
- להפחיתאת הדיבור הפנימי - במצב של ראיה פריפראלית נחלש מאוד הדיבור הפנימי וכך ניתןלהפחית מחשבות מטרידות, דאגות וביקורת עצמית.
- להרגישרגיעה תוך הבחנה בכל מה שמתרחש בסביבתנו - זהו מצב אפקטיבי ביותר בעת נהיגה,המאפשר לנו לנהוג ברוגע, תוך כדי הבחנה בכל מה שנעשה מסביב.
- לשפראת יכולת הקליטה והריכוז לצורך למידה - במצב שבו החושים מאוד מחודדים כלפיחוץ, היכולת לקלוט משתפרת לאין שיעור.
- למנועמתח ונדודי שינה - ראיה ממוקדת יוצרת מתח בשרירים, אך מכיוון שאנו כה רגיליםאליה, איננו חשים בכך שהמתח קיים. ראיה היקפית מרפה את המתח הזה.
- להרגישיותר נינוחים במהלך אינטראקציה עם אנשים - כאשר אנחנו חשים נינוחים, אנומשרים נוחות גם על האנשים סביבנו.
- להיכנסלמצב רגוע ונינוח ולחוות שקט פנימי - כך אנו חווים הרפיה ממתחי היומיום.
אין ספק, שטכניקה זו הינה כלי חיוני בארגז הכלים של כל אדם.
הטכניקה
הדרך הטובה ביותר לחוות את האפקט של ראייה פריפראלית, היא להתנסות בה בעצמכם. להלן ההוראות להתנסות:
- התבונןבקיר מולך והתמקד בנקודה הנמצאת מעט מעל גובה העיניים שלך. התבונן בה בראיהממוקדת ושים לב שאתה יכול להבחין בפרטי פרטים של נקודה זו. במהלך התרגיל,המשך להתמקד בנקודה זו בנינוחות, וללא מאמץ.
- בהדרגה,רכך את המבט, הנח לשרירים סביב עיניך להפוך לרפויים ונינוחים והתחל להרחיב אתשדה הראיה שלך, מבלי להזיז את מבטך מהנקודה... שים לב באילו דברים נוספים אתהמתחיל להבחין... אפשר לעצמך להיות מודע למה שנמצא מסביב לנקודה זו... מעליהומתחתיה... והרחב את מודעותך במעגלים הולכים ומתרחבים, עד שתוכל לקלוט גם מהשנמצא בקצה שדה הראיה שלך... אפשר לעצמך להיות מודע, באופן סימולטני ,לכלתזוזה (ולו גם קלה ביותר) המתרחשת בחלל שבו אתה נמצא...
- עתה,אתה מוזמן להרחיב את מודעותך אפילו יותר... מעבר לשדה ראייתך... אפשר למודעותךלהתרחב ולקלוט את כל מה שמתרחש אפילו מאחוריך, מתחתיך ומעליך... מודעות של360 מעלות... אמנם אינך יכול לראות את מה שנמצא מאחוריך, אך אתה יכול לחדד אתחושיך (שמיעה, ריח, חישה...), כדי להיות מודע לכל המתרחש... סביבך, ממולך,בצדדים, מלמעלה, למטה ומאחור...
- ככלשאתה שומר על המצב הזה, של המודעות הרחבה, אתה עשוי להבחין בכך שהנשימה שלך נעשיתעמוקה יותר, שרירי פניך נרגעים, ואולי אפילו שרירי הלסת נעשים רפויים יותר...אתה יכול להרפות את שרירי הלסת והלשון והשפתיים... ולשים לב לתחושת השקטהפנימי שנוצרת במצב הזה... ולתחושת הרגיעה הגופנית...
- בהדרגהצמצם שוב את מודעותך, והחזר את עצמך לראיה רגילה...
ככל שתהפכו מיומנים יותר בשימוש בראיה פריפראלית בסיטואציות שונות ומגוונות, תהיו מופתעים מכמות הדברים שאתם מבחינים בהם, ומעולם לא שמתם להם לב קודם לכן.