10. חכמה אנושית וחכמה אלוקית- מה ההבדל?
שאלה: מה ההבדל בין חכמה אלוקית הכתובה בתורה, לבין חכמה אנושית , ואיזה עדיפות יש לחכמה האלוקית על החכמה האנושית?
תשובה:
גם אדם שינסה ללמוד במשך שנים רבות את הידע האנושי המצוי כיום בעולם, עדיין לא יוכל לדעת מהי הדרך הנכונה לחיות. כמות הידע בעולם היא כמעט אינסופית וגם אם אדם יחיה וילמד במשך אלף שנה עדיין לא יגיע לפסיק מהידע שיש על העולם, רק בורא עולם אינסופי יכול להקיף את כל הידע כי הוא ה"יצרן" של העולם ורק הוא יוכל להדריך אותנו כיצד לחיות, כי הוא יודע הכי טוב על ה"מוצר" שלו.
רק מי שברא את היקום ומחייה בכל רגע את הבריאה כולה, הוא יכול לתת תורה והדרכה כיצד לחיות וכיצד להתנהג, כי הוא לקח בחשבון את כל הנתונים ואת כל הידע שיש ושיהיה בעולם כולו בכל הזמנים ובכל המצבים.
רק מה, צריך לדעת איזו דת היא האמיתית. יש דתות שונות והרבה טוענות לכתר, טוענות שהן מאת בורא עולם, אבל אלוקים לא השאיר אותנו לבד בספקות והתלבטויות. הוא נתן לנו תורה שניתן להבחין באמיתותה לעומת דתות אחרות, וזה התפקיד שלנו לבחון, לחפש ולמצוא.
חכמה אלוקית היא הדרכה שנתקבלה מבורא עולם- ואילו חכמה אנושית היא דבר שאדם בנה והסיק לעצמו, היסקים אישיים שאדם מסיק לעצמו הם מוגבלים מעצם טיבעם כי השגותיו של כל אדם הן מוגבלות ולכן ראייתו ומסקנותיו מוגבלות על ידי כמות החכמה שיש לו ונובעות רק מכמות כל התנסויותיו בחיים.
לעומת זאת דת אלוקית היא משהו על טבעי מאת בורא עולם שברא את העולם שיודע הכל ובידו הכל ולכן יש לה עדיפות על פני חכמה אנושית.
יתרון נוסף של חכמה אלוקית על חכמה אנושית הוא, שחכמה אלוקית לא ניתן לשנות, ולכן היא קבועה ולא משתנה לפי גחמותיו של השלטון. ערכי המוסר של החכמה האלוקית לא משתנים, ולכן תמיד אסור לרצוח חפים מפשע, תמיד אסור לגנוב, תמיד אסור לנאוף, ותמיד אסור לעשות מעשים לא מוסריים.
לעומת זאת, חכמה אנושית ניתנת לשינוי ולעיוות על ידי גורם אנושי, ולכן ניתן "להכשיר" איתה כל מעשה לא מוסרי שיהיה, כמו היטלר סטאלין וחבריו, שלמרות מעשיהם המזוויעים הם הסבירו להמון עד כמה הם "מוסריים".
לצפייה ברשימה השאלות המלאה בנושאי רוחניות קבלה ומיסטיקה כנסו לכאן שאלות תשובות ביהדות וקבלה