מה זה ומי צריך את זה?
הצהרת הון זה לא משהו שכל אחד צריך לעשות. החלוקה היא די ברורה. מי שצריך להגיש לרשויות הצהרה שכזו הם אלה בעלי העסקים העצמאיים.
כאשר אדם רוצה להפוך להיות עצמאי לאחר שהיה שכיר, אחת הדרישות הראשונות יחד עם פתיחת תיק במס הכנסה, היא הגשת דוח של הצהרת הון.
ההצהרה הזו היא למטרת פיקוח וביקורת של רשויות המס על העצמאי.
למעשה, בהצהרת הון על עצמאי לתת דיווח נרחב על כל הנכסים שבבעלותו. ולא רק עליהם, כי אם גם על הרכוש שהוא מחזיק בו וכן, התחייבויות נוספות הקיימות לו ולעסקיו.
מתי מגישים הצהרת הון?
הצהרת הון נדרשת פעם בשנה, ישנן שתי אפשרויות לזמני ההגשה של הצהרה זו : האחת היא במועד ההגשה של הדו"ח השנתי למס הכנסה, אשר אותו מחויב כל עסק עצמאי להגיש בסוף השנה, דהיינו דצמבר אותה שנה.
האפשרות השנייה היא הגשת הצהרת ההון עד מאה ועשרים ימים מרגע קבלת הדרישה.
מי יכול להגיש הצהרת הון ?
כל אזרח שהוא עצמאי ונדרש להגיש הצהרה שכזו, יכול למלא את הטפסים בעצמו ולהגיש הצהרת הון. פקידי השומה יכולים לתת סיוע בתחום זה, בכל שאלה.
אך, מכיוון שמדובר בטפסים מורכבים וצריך להיות מיודעים לגבי כל סעיף וסעיף, עדיף לתת את מלאכת המילוי לבעלי מקצוע מנוסים וטובים, אשר זה מקצועם. קרי, לעוסקים בראיית חשבון או הנהלת חשבונות.
מה עושים עם הצהרות ההון שהגיש העצמאי?
פקידי השומה לוקחים את הדוח שהגשתם בשנה זו ומבצעים השוואה לשנה הקודמת. נלקחים בחשבון כל הפרמטרים: הכניסות – רווחים ומולם הוצאות שונות.
לעיתים קיימים פערים בין הדוחות שניתנים להסבר בשתי דרכים בדרך כלל. האחת היא הטפסים של תצהיר ההון לא מולאו כמו שצריך והשנייה, חוסר דיווח על הכנסות שנתקבלו במהלך השנה החולפת כתוצאה משכחה.
לסיכום:
הצהרת הון היא דוח שלא ניתן להקל ראש לגביו ועדיף לעשותו עם רואה חשבון מוסמך.