טרם רכישת ביטוח רכב ישנם פרטים חשובים מאד שכדאי לדעת. הכיסוי הביטוחי המוצע כל ידי חברות ביטוח רכב בישראל, משתנה מחברה לחברה. כמו כן, ישנן דרכים שונות להגשת תביעה. למעשה, כל נהג ונוסע חשופים לסיכונים. גם כלי הרכב אותם אנו מחזיקים, עלולים להיפגע. תנאי הביטוח הבסיסיים דומים מאד, אך הניסוח שלהן מורכב וקשה להבנה על ידי האדם הממוצע שאינו מגיע מתחום הביטוח. לחברות הביטוח השונות יש הזכות להוסיף נדבכים לתנאי הביטוח, אך אינן רשאיות לגרוע ממנו.
על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כל נהג רכב המתנייע בנתיבי התחבורה הישראלים, חייב ברכישת ביטוח חובה. ההסכם הנחתם בין החברה המבטחת לבין המבוטח ניתנת תמורת פרמיה או דמי ביטוח. לעיתים, על בעל הרכב ליטול אחוז מהביטוח על אחריותו הפרטית, חלק זה של הביטוח נקרא בעגה הביטוחית סעיף "השתתפות עצמית". לעיתים, ניתן להוזיל את עלות הביטוח על ידי השתתפות עצמית באחוז מסוים, על פי הצעת חברת הביטוח. לחברת הביטוח הזכות לבחור באם, במידה ונגרם נזק לרכבך, לתקן את הנזק, לתת רכב אחר תמורת הרכב שנפגע או לשלם למבוטח את מחיר התיקון.
המקרים בהם מגנה על המבוטח חברת הביטוח:
כאשר הנזק הינו נזק שנגרם לרכב המבוטח- התשלום על הרכב הניזוק משולם על ידי חברת הביטוח. זאת, על פי מחירון מוסכם. באם המבוטח מכוסה בפוליסה צד ג', או שיש לו ביטוח מקיף, אזי משלמת חברת הביטוח את עלות הנזק לצד ג'. במידה ומדובר בפגיעה גופנית – חברות הביטוח מפצות על נזקים לא כספיים, כגון תרופות וביטוחים, בסכום של עד כ- 150,000 ש"ח. כמו כן, חברות הביטוח נושאות בהפסדי כספיים עקב אבדן ימי עבודה, בסכום של עד פי שלושה מהשכר הממוצע במשק.
ישנן מספר דרכים עיקריות לרכישת פוליסה:
- סוכן ביטוח- סוכן ביטוח יכול להתאים את הפוליסה הטובה והמתאימה ביותר למבוטח על פי צרכיו, בייחוד כאשר יש צורך בסוג ביטוח מקיף. הסוכן חייב להיות בעל רישיון שניתן לו מטעם המפקח על הביטוח, ומותר לו לעסוק בתיווך מסוג זה.
- רשת מקוונת- ניתן לערוך סקירה מפורטת ויסודית בדבר סוגי הביטוח השונים על פרטיהם, בין האתרים השונים באינטרנט. ישנם מנועי חיפוש המציעים שירות של השוואת מחירים, כמו גם אפשרות לרשום פרטים ליצירת קשר, ובכך לאפשר לחברות הביטוח להתקשר אל האדם, ללא טרחה מצדו.
- יצירת קשר טלפוני- ניתן להתקשר לחברות עצמן ולבקש הצעות מחיר בדבר הביטוחים השונים.
את הפרמיות שמציעות החברות עימן יצרתם קשר, ניתן להשוות באתרים שונים, דוגמת אתר משרד האוצר, או דרך מחשבון תעריפי ביטוח ועוד. בדיקות אלו תקפות כשהביטוח המבוקש הינו ביטוח חובה. במסגרת ביצוע סקר שוק- הפרמטרים העיקריים אותם חשוב לבדוק הינם-
- התאמת הפרמיה לנהג- על פי ניסיון, ותק, וגיל.
- גובה הפרמיה- משתנה בין החברות. יש לבדוק את הפערים, תנאי התשלום, פריסת תשלומים וכיו"ב.
- הנחות באם קיימות- ישנן לא מעט עילות לקבלת הנחה בעת רכישת ביטוח רכב. לדוגמא, בגין מיגון הרכב, אזור מגורים וכיו"ב.
- תוספות- בין אם בתשלום ובין אם לאו- חברות הביטוח השונות מציעות מגוון תוספות המגנות על חיי ורכוש המבוטח, דוגמת ביטוח צד ג', ביטוח מקיף, ביטוח גרר, ביטוח שמשות ועוד.