טיפים להכנת טופס למשוב בתהליך בניית אתרים
מרבית התוכניות המודרניות מציגות לפניכם תיבת שיחה כמו למשל בפקודה הדפס שפותחת במרבית המקרים תיבת שיחה מסוימת שבה צריך לציין מס' עותקים רצוי וכדו'. טופס הוא המקבילה באינטרנט לתיבת שיחה.
בתהליך בניית אתרים יוצרים את הטופס בעזרת תגיות HTML . כדי להתחיל הכניסו את התגיות <FORM > ו- <FORM /> בכל מקום שתרצו בגוף הדף. את כל התגיות הקשורות לטופס מכניסים בין התגיות הנ"ל.מרבית תיבות השיחה מכילות לחצן אישור OK . לטפסים יש גם לחצני פקודות כמו SUBMIT (שלח) ו-RESET (איפוס). במקום להשתמש בלחצן פקודה לצורך משלוח הטופס תוכלו לבחור תמונה כדי ללחוץ עליה.
אם אתם מתכננים בתהליך בניית אתרים ליצור טפסים גדולים למדי, רצוי שתוסיפו לחצן איפוס טופס, במקום כלשהו בטופס. לחצן זה מנקה את כל הנתונים שהוכנסו בטופס ומכניס מחדש את ערכי ברירת המחדל של הטופס.
עבור רשומות טקסט פשוטות, השתמשו בתיבות מלל. אלה הם מלבנים שבתוכם הגולש יכול להקליד את מה שעולה בדעתו. כדי ליצור טופס ברור יותר, יש להקדים כל תיבת מלל בתווית שתאמר לגולש איזה סוג של נתונים עליו להקליד בה. תיבות מלל יכולות לכלול גם את האפשרויות הבאות:
- ערך ברירת מחדל - אם ברצונכם להוסיף מלל מסוים לתיבה, בתהליך בנייתאתרים, הוסיפו את המאפיין VALUE בתגית <INPUT >. לדוגמא, נניחשברצונכם לדעת את כתובת ה-URL של דף הבית של המשתמש. במקרה כזה תוכלו להוסיףאת הכיתוב http:// בתוךהשדה., מפני שמרבית הכתובות כוללות את הקידומת הזאת.
- קביעת גודל התיבה - כדי להגדיר את אורכה של תיבת המלל, השתמשובמאפיין SIZE . מאפיין זה משפיע רק על גודלה של תיבת המללולא על אורך הרשומה.
- הגבלת אורך המלל - בתיבת מלל סטנדרטית המשתמש יכול להקליד כל מהשעולה בדעתו. אם אתם רוצים, בתהליך בניית אתרים, להגביל את כמות המלל שאפשרלהקליד בתיבה, למשל בתיבת גיל, השתמשו במאפיין MAXLENGTH .
אם אתם מעוניינים לתת לגולשים אפשרות להקליד את כל מה שעולה בדעתם, או אם אתם מעוניינים ברשומה המכילה כמה שורות, כמו כתובת למשל, כדאי שתשתמשו במשטחים ולא בתיבות מלל. משטח מלל הוא מלבן המקבל מלל מוקלד, אולם שטח המלל יכול להציג שתי שורות ואף יותר. אם אתם רוצים בתהליך בניית אתרים לקבל מהגולשים תשובות מסוג כן/לא השתמשו בתיבות סימון, מפני שקל יותר לסמן תיבה מאשר להקליד את המלל הדרוש.
כאשר שולחים טופס עם תיבות סימון, הנתונים המוחזרים על ידי סקריפט הבדיקה שונים מעט מאלה שמוחזרים מבקרות אחרות. הסקריפט מחזיר רק את הערכים עבור התיבות שסומנו והערך המוחזר עבור תיבות אלה הוא ON . לדוגמא בקובץ checkbox.htm אם תסמנו את תיבת הסימון הנקראת Beards
ותשלחו את הטופס, תופיע בתשובה השורה הבאה: Beards = on .
בתהליך בניית אתרים נשאל את עצמנו מדוע לבנות טופס נחמד ומיוחד אם אין דרך לקבל את הנתונים שמתקבלים ממנו. לשם כך יש להשתמש בשיטת CGI שהיא שיטה להעברת נתוני טופס בצורה שקל לשלבה בתוכנית ולשלוח אותה למקום הרצוי. הפתרון הפשוט לעניין ה-CGI הוא שתהייה לכם תוכנית עזר שתעזור לכם בעבודה עם הטפסים.
רבים מן המשתמשים באינטרנט רוצים להוסיף לאתריהם מנגנון לקבלת משוב, אולם הם אינם רוצים להתעסק עם ההיבט התכנותי של הדבר. לפיכך יצרו מרבית שרתי האירוח סקריפטים פשוטים של CGI הזמינים עבור לקוחותיהם. לדוגמא, אחד מן הסקריפטים השימושיים ביותר אוסף את הנתונים בטופס, מוסיף את שמות השדות ואת הערכים ושולח אותם לכתובת אימייל שציינתם. בדקו אצל ספק שירותי האירוח באינטרנט שלכם, אם יש להם סקריפטים של CGI שתוכלו להשתמש בהם. החלופה היקרה יותר היא על ידי שכירת שירותיו של אשף CGI שייצור עבורכם את ה-CGI הדרוש.
בתהליך בניית אתרים שימו לב שאם אתם מוצאים תוכנית אחת או שתיים שתוכלו להשתמש בהן, כדאי שתתקשרו עם ספק שירותי האירוח שלכם כדי לקבל פרטים מלאים כיצד להגדיר את התוכנית. במרבית המקרים הספק ירצה לבדוק את קוד התוכנית כדי לוודא שהוא מתאים. אם הוא יתאים התוכנית תישמר בתיקייה מיוחדת שנקראת בדרך כלל cgi-bin ותוכלו להתייחס אליה בטפסים שלכם.