כל מה שרצית לדעת על תקן ISO 9001
תקן ISO 9001 הינו אחד מתוך סדרת תקני איכות בינלאומיים, אשר מתייחסים למגוון סוגי הטכנולוגיות ולכל סוגי הספקים הקיימים. סדרת תקנים זו, מציבה דרישות מינימאליות למוצר או לשירות מסוים. תקנים אלו הוגדרו על ידי ארגון התקינה הבינלאומי והם מחולקים לחמישה תקנים נפרדים. שניים מתוכם הינם תקני הדרכה כלליים, ושלושה תקנים נוספים, אשר מהווים חוזים בין לקוח לספק. אחד משלושת תקנים אלו הינו תקן ISO 9001 .
מהו תקן ISO 9001 ?
תקן ISO 9001 הינו התקן הרחב ביותר בסדרה. התקן מגדיר דרישות לניהול מערכת איכות, והוא מתייחס להבטחת איכות בכל שלב במחזור החיים של המוצר: תכנון, פיתוח, ייצור, התקנה, מתן שירות ותחזוקה.
למי מתאים ISO 9001 ?
תקן ISO 9001 מתאים לכל ארגון בכל סדר גודל ובכל ענף אפשרי. כמו כן, אין זה רלוונטי אם הארגון מספק מוצרים או לחלופין- שירותים.
מהי משמעות עמידה בתקן ISO 9001 ?
ארגון העומד בתקן ISO 9001, מעיד כי הארגון רואה חשיבות עצומה בהגברת שביעות רצונם של לקוחותיו, באמצעות יישום תהליכי הבטחת איכות, באופן קבוע. כמו כן, מעיד הדבר כי הארגון מסוגל לספק מוצר או שירות, העומדים בדרישות הלקוחות ובדרישות התקן. תעודת מכון התקנים, מעידה כי מתקיים פיקוח שנתי על המוצר או השירות אותו הארגון מספק.
תהליך קבלת תקן ISO 9001
תהליך קבלת התקן מבוצע מול מכון התקנים, על פי התהליך הבא:
ראשית, על הארגון להירשם במכון התקנים הישראלי. לאחר מכן על מכון התקנים, לשלוח לארגון הצעת מחיר עבור כל התהליך, אשר בסופו, הוא יקבל את התקן. על הארגון לאשר את הצעת המחיר ומכון התקנים ממנה מנהל לקוח לטיפול בארגון.
בהמשך התהליך, על הארגון להעביר למכון התקנים רשימת נהלים ומדריך איכות. מכון התקנים בודק את המסמכים ומבצע שני מבדקים (מבדק מקדים ומבדק התעדה). התוצאות מועברות לארגון, אשר אמור להתייחס לממצאי המבדק ולתקן את הנדרש. בסיום התיקונים, על הארגון להעביר בשנית את המסמכים למכון התקנים, אשר מבצע מבדק אישור. התוצאות מועברות לארגון ועליו להתייחס אליהן ולתקן את הדורש תיקון.
בסיום התהליך, על מכון התקנים לאשר את החומר אשר הועבר אליו ע"י הארגון ולהעביר לארגון הסכם פיקוח. על הארגון לחתום על הסכם הפיקוח ומכון התקנים יעביר לו את התעודות המראות כי הוא עומד בתקן ISO 9001. הסכמה מצד הארגון לפיקוח, משמעותה הסכמה לביקורת שנתית מצד מכון התקנים.