להלן המאמר בנושא קרנות פנסיה (חלק ראשון) מאת רו"ח אלי אייל (כלכלן ומשפטן) הנכלל במאגר רואי חשבון חוקרים של משרד רשם האגודות השיתופיות ונכלל במאגר רואי חשבון אקטוארים של מערכת בתי המשפט ובתי הדין:
בכל מסגרות הביטוח אנו מבחינים בשלושה רכיבים של הון:
פרמיות, עתודות והתחייבויות - הטבות.
בבסיס העיוני לכל תוכנית ביטוח יש הנחות יסודיות שעל פיהן מחושבים רכיבי ההון השונים. בפוליסות ביטוח הרכיבים מוגדרים, כולל השינויים בהם.
בכל שינוי בהנחות טמונה אפשרות לחריגה מהנחות יסוד, ומאחר וזו באחריות החברה המבטחת - התוצאה היא היווצרות רווח / הפסד לחברה. על החברה להתגונן מראש כנגד נזקים שעלולים להיגרם לה בחריגה מהנחות היסוד.
בפוליסות משתתפות ברווחים האחריות לתשואת ההשקעות היא על המבוטח. החברה איננה אחראית לתשואה. בפוליסה נקבעים במסגרת חוזה בין המבוטח לחברה - זכויות וחובות המבוטח. החברה נערכת מראש לשינויים, כמו למשל בהבטחת קצבת זיקנה בפוליסה.
בקרן פנסיה חריגות מהנחות היסוד הן באחריות הקרן, פרט להתחייבויות שהקרן ביטחה בביטוח משנה. חריגה מהנחות תשפיע על הישגי הקרן. נוכל לומר שבקרן פנסיה מותאמות ההטבות להישגי הקרן בפועל. בקרן גורמי אי הוודאות כמו התשואה, לוחות השירות לרכיבי הביטוח והתנאים לתשלום ההטבות, ותנאי תשלום הפרמיה של המבוטח כולם באחריות הקרן.
איתנותה של הקרן מותנית בהקטנת גורמי אי הוודאות. למשל, הצמדת כל הפרמיות וההטבות למדד המחירים לצרכן: הנכסים יושקעו באג"ח צמודי מדד, הפרמיות תהיינה צמודות למדד וההטבות צמודות למדד. אפשר לקבוע תשואה ריאלית "שמרנית" להשקעות, פרמיות גדלות למשל % 2 לשנה, והטבות גדלות למשל בשיעור % 3 לשנה. כל שינוי בתנאי היסוד של הקרן מחייב התאמות אישיות. ככל שאי הוודאות גדולה יותר קיים חשש ל"העברת נכסים" או "סיבסוד הדדי" בקרן.
קיימות תוכניות ביטוח הכוללות פרמיות משתנות והטבות משתנות. אם השינויט מתבטא בהצמדה למדד של הפרמיות וההטבות ואם לחברה אפשרות להשקעה צמודת מדד הנושאת ריבית ריאלית נתונה, ניתן להניח שגם העתודות צמודות למדד. כל רכיבי ההון של התוכנית צמודים למדד ויש הנחת יסוד על שיעור הריבית הריאלית. הדבר מאפשר לחשב את הפרמיות וההטבות הבסיסיים בטעות - סטיה של מדד של חודש אחד.