חוויה – בין הפטיש לסדנה
סדנאות בישול, סדנאות אפייה, סדנאות בצק סוכר, סדנאות ילדים, סדנאות במה.... רשימה בלתי נגמרת זו היא רק קצה הקרחון של מבול התוצאות שנוחת על מי שכותב את המילה "סדנאות" בחיפוש תמים במנוע החיפוש של גוגל. עשרות תוצאות של סדנאות שונות ומשונות לשכבות גיל שונות ובעלי תפקידים שונים. מעבירי הסדנאות יעשו בשבילכם הכול. הם יגבשו את צוות העובדים שלכם, יחברו אתכם לאני העצמי שלכם ויחזירו אתכם לנעורים בשיטות הודיות וצפון קוריאניות עתיקות ומוכחות. אפשר להסכים או להתנגד אבל אין ספק שתקופת ההרצאות הפרונטאליות נמצאת הרחק מאחורינו. היום אנחנו חיים את שיטת הסדנאות. לא עוד מלל אפרורי מתומצת בטבלאות. אנחנו חיים בדור שדורש חיות וחוויה. המלך אינפורמציה מת תחי המלכה החדשה... החוויה.
ומה זה בעצם סדנה?
האמת היה שהמילה סדנה לקוחה מהמילה "סדן". הסדנאות הראשונות היו בסך הכל בתי מלאכה של בעלי אומניות שונים כמו נפחים או סנדלרים שלימדו את תלמידיהם את רזי המקצוע ב'לייב'. נפח טוב לא יכול לצמוח מלימוד יבש של תיאוריות של ריקוע נחושת וכיפוף מוטות ברזל. בשביל להיות נפח טוב צריך פטיש, סדן והרבה יזע ודמעות... צריך לעבור חוויה של להיות נפח... מתי שהוא לאורך ההיסטוריה מישהו אי-שם החליט שהרעיון יכול לעבוד גם בתחומים אחרים והשאר באמת היסטוריה. ברובן של הסדנאות כבר אין סדן או כל דבר אחר בסגנון אך עיקר העניין נותר זהה – יש דברים שפשוט עוברים יותר טוב כשנכנסים לתוכם וחווים אותם ולא כשמדברים עליהם. זהו בעצם עיקר העניין של הסדנאות. הסדנאות אינן מסתפקות במורה המעביר את החומר פרונטאלית אלא מוסיפות מימד של חוויה והתנסות מצידו של התלמיד. הגודל, מספר המשתתפים, הנושא הנלמד, כל הדברים האלה יכולים להשתנות. דבר אחד הוא חוק ברזל בסדנאות – חוויה של התנסות והשתתפות של התלמיד בתהליך הלמידה. אז מוכרים לנו סדנאות שונות ומשונות כשהחוויה היא מרכז העניין. איך נבדיל אנחנו בין סדנה טובה לבין סתם שיעור במסווה?
ובכן, כמו שכבר נכתב במאמר זה לעיל, המילה הכי חשובה בסדנא היא החוויה. החוויה והשיתוף של הקהל בחומר המועבר היא תנאי בסיסי בכדי שהשיעור יזכה בתואר הסדנא הנחשק. הגעתם לסדנת השתלמות ומצאתם את עצמכם מול מרצה בודד וגרפים? רימו אתכם. סדנא זה לא. ישנן הרבה צורות בהן הקהל יכול לקחת חלק. חלקן משתפות מאוד וחלקן פחות אך אם אין שיתוף של הקהל, זה יכול להיות שיעור טוב מאוד אבל לא סדנא. עד כאן החלק הקל. אבל איך תדעו שהסדנא שלכם היא טובה? לא אחת אנחנו מחפשים איזו שהיא העשרה וחוויה נוספת לחיים, מבין מבול הסדנאות שקיים בשוק איך נדע לבחור את החוויה המוצלחת והטובה יותר? ישנו משפט שאומר שאור אמיתי זה אור שחודר ונשאר. איך נדע למצוא את הסדנא שתיכנס לנו ללב ולהישאר? האמת היא שאין כללים ברורים בעניין. כל אחד עובר את החוויות בסדנא בצורה אחרת ומתחבר לדברים שונים אבל עדיין ישנם כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם כשאנחנו מחפשים סדנא חדשה לחמם את הלב.
כוונו גבוה. חוויה רגעית נוטה לחלוף. כולנו מכירים את הקונספט של חווינו, עשינו, שכחנו. החוויה הזו שנעלמת בשנייה שאחרי. בדרך כלל דווקא החוויות שמכוונות למקומות גבוהים ומשמעותיים יותר יהיו אלו שיחרטו בזיכרוננו. אמנם פעמים רבות נראה שהאושר יהיה גלום בטיול ג'יפים ולא בסיור היסטורי אך לא תמיד זה כך.
אל תפחדו להעז. ישנה נטייה ללכת על המוכר והקרוב. סדנאות שמתרחקות מהאזור המוכר שלכם נשמעות מרוחקות ונדחות אל מועד לא ידוע בעתיד. חבל שבגלל פחד מלטעות קצת בכבישי ארצנו הקטנטונת ולצאת מכור מחצבתנו הממורכז נפספס חוויות מדהימות שמסתתרות אי שם בפריפריה. ובכלל בעולם של ג'י.פי.אס וכביש שש באמת שכלו כל התירוצים... הצפון והדרום לפעמים קרובים הרבה יותר מפתח-תקווה ביום של פקקים. הדבר נכון גם לנושאי הסדנא. חפשו את המקורי והתוסס ולאו דווקא את הבנאלי והמתוייר. פעמים רבות דווקא הדברים המקוריים והמושקעים טמונים בסדנאות חדשות שעדיין לא זכו לפרסום רב. חפשו אותם והעזו להיסחף.
דברים שבלב. חפשו סדנאות בנושאים הקשורים אליכם וקרובים לליבכם. החוויה שהסדנא תעביר אתכם אולי תתפוגג אך הפתח שהיא תפתח לכם לעולמות חדשים יישאר. חפשו נושאים שיש בהם בכדי להישאר שם לאחר החוויה של הסדנא וחשבו האם באמת הם ישפיעו עליכם הלאה. יש אנשים שיהדות והיסטוריה יישארו איתם בלב ויש אנשים שקרמיקה. מי אתם?
אל תהיו פסיביים. זו אולי ההמלצה החשובה ביותר. אל תבואו לסדנאות בפסיביות עייפה. באתם בכדי לקחת איתכם צידה לדרך! מלאו את כליכם ככל שתוכלו. תתעניינו, תשירו, תציירו ותכיירו. אתם כאן בשביל זה! השאירו את הבושה בצד ותהנו מכל רגע! בין אם זו סדנת חוויה בכרמים ובין אם זו סדנת מחול הינדית ככל שתזרמו יותר עם התכנים תהנו ותיקחו לכם יותר הלאה.
אז לאיזו סדנא אתם נרשמים?