אומרים שאין מדויק יותר ממראה העיניים. כאשר אנו רואים דבר מסוים, אנו יכולים להכיר אותו, ללמוד עליו ולהבין אותו. זו כנראה הסיבה שתחום הצילום מזמן יצא מגבולות צילומי אנוש או צילומי נוף, אל כל חלקה כמעט בחיינו. הרי באמצעות צילום אחד, אנו יכולים לזהות ולהכיר את המקום, החפץ, או כל דבר אחר שעומד מולנו.
אחד מסוגי הצילום הפופולארים ביותר בימינו, הוא צילום אדריכלות. כל מי שלומד צילום, עובר קורסים אשר מלמדים אותו לעסוק בצילום של בניינים מבחוץ ומבפנים, בצילום של דירות ובתי משרדים בזויות שונות. זאת מתוך הכרה שצילום בניינים, דירות ומשרדים הוא חלק חשוב ובלתי נפרד מעולם הצילום. צילום מבנים ומשרדים, מעניק לצלמים את היכולת לזהות פינות לא גלויות לעין, דברים שאינם נראים בעין לא מקצועית ולהכיר בחשיבות של צילום אשר איננו בהכרח נשלט על יד הצלם (להבדיל מצילום אנושי, שלא פעם נעשה בבימויו של הצלם).
כיום משרדי אדריכלים רבים, משתמשים בשירותיהם של צלמים, על מנת לצלם את המבנים עליהם הם עובדים. הצילום משמש אותם הן לצורכי תיכנון, לצורכי עדכון העבודה והן לצורכי פרסום עתידי. הצילום נעשה בשלבים שונים של העבודה, עד לגמר העבודה, אז הצילום יכול להעיד על סוג העבודה והתוצאה שלה.
מה מחפש אדריכל בצילום אדריכלות? תחילה הוא מחפש צילום של המבנה מכל הזוויות האפשריות שונות. הצילום ייעשה הן מבחוץ והן מבפנים, תוך ניסיון להגיע לכל הקצוות והזוויות שלו. כך ניתן להכיר את המבנה לעומק. הצילום יעשה מנקודות מרוחקות מספיק כדי לתפוס נתח גדול מהחדר אך, לא מרחוקות דיה כדי להציג את המבנה בצורה קטנה ולא פרופורציונלית לגודלו האמיתי.
שנית, הוא יבקש מהצלם לתפוס את חלוקת החלל במקום. אם מדובר במשרד, אז הוא יבקש להציג לו את החלוקה בין חדרי המשרד ללובי ובין החדרים השונים בתוך המשרד. אם מדובר בבית פרטי, אז הוא יבקש לצלם את החלוקה שבין החדרים השונים, את החללים שלהם, את ההפרדה בין הפנים לבחוץ.
בסיכומו של דבר, כפי שמראה עיניים לעולם לא מטעה, כך הוא איננו מטעה כאשר מדובר בצילום אדריכלות. בכל שלב של העבודה הצילום יכול לעזור לאדריכל להמשיך לתכנן את צעדיו ולהציג את עבודתיו בכל שלב ושלב.
המאמר מוגש מטעם מדריך האדריכלים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס אדריכלים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום האדריכלות.