שיעור תאונות הדרכים בישראל בין הגבוהים במדינות המערב, מדי שנה מתרחשות אלפי תאונות דרכים, מאות מוצאים את מותם ועוד אלפים נפצעים. בכדי להילחם בתופעה זו הוחלט בהתאם לפקודת ביטוח רכב מנועי וחוק הפלת"ד כי כל בעל רכב מנועי מחויב ברכישת ביטוח חובה, שמטרתו כיסוי נזקי גוף ונפש שאירעו לנפגעים בתאונת דרכים עקב שימוש ברכב המבוטח.
ביטוח חובה יכסה את נוסעי הרכב המבוטח כולל הנהג עצמו וכן הולכי רגל שנפצעו בתאונה. במסגרת ביטוח חובה יכוסו כל ההוצאות הרפואיות שלהן יזדקקו הנפגעים, כולל ימי אשפוז, ניתוחים, צילומים, רכישת תרופות ועוד. כמו כן כולל ביטוח חובה פיצוי בגין אובדן כושר עבודה, כאב וסבל.
נוסף על כך ענף ביטוח רכב כולל שני ביטוחי רכב נוספים, ביטוח צד ג' וביטוח מקיף, שני ביטוחי רכוש. ביטוח מקיף מכסה את נזקי הרכוש שנגרמו לרכב המבוטח ואילו צד ג' את אלו שנגרמו לצד שלישי. ביטוח מקיף אינו חובה ונתון לשיקול דעתכם, כמו גם היקפו. חברות הביטוח מחויבות בתנאי מינימום בנוגע לפוליסת ביטוח מקיף, וזאת בהתאם לתקנות הביטוח, כאשר באפשרותן רק לשפר את תנאי המבוטח ולא להיפך. ואכן בפועל חברות הביטוח משפרות את תנאי פוליסת הביטוח המקיף.
זוהי בעצם המטרייה של ביטוח רכב, אך איך בדיוק נקבע גובה התעריף? הפרמיה החודשית? עד שנת 2001 היה נהוג בישראל תעריף ביטוח אחיד, כל חברות הביטוח היו מחויבות להציג חזית אחידה כאשר גובה הפרמיה נקבעה רק בהתאם לנפח המנוע של הרכב המבוטח. אולם כיום, לאחר ביטול התעריף האחיד החלו חברות הביטוח להציע פרמיית ביטוח מותאמת וזאת בהתאם למאפייני הנהג ונתוני הרכב.
חברות הביטוח שואבות נתונים ממאגרי מידע ומציעות פרמיות ביטוח המצויות תחת פיקוחו של המפקח על הביטוח. וכיצד ביטוח רכב בכלל וחובה בפרט מסייע למלחמה בתאונות הדרכים? באמצעות קביעה בסיסית כי נהגים זהירים וותיקים יזכו לתעריפי ביטוח מוזלים בהשוואה לנהגים צעירים בעלי עבר בעייתי. בפועל כל חברת ביטוח מעניקה משקל שונה לכל פרמטר, וכך מתקבלות מספר הצעות מחיר, ותעריפי ביטוח שונים, משמע מומלץ לערוך סקר שוק והליך השוואתי בטרם רכישת ביטוח חובה.
בקביעת ביטוח חובה חברות הביטוח מתבססות בין השאר על ותק הנהג הצעיר ביותר, מינו, וגילו, נפח המנוע, שלילת רישיון בשלוש השנים האחרונות, תביעות קודמות וכו', ובהתאם נקבע גובה התעריף הביטוחי. במקרה של ביטוח מקיף נכנסים לתמונה פרמטרים נוספים היות ומדובר בכיסוי נזקי רכוש, כדוגמת שווי הרכב, מודל הרכב, שנת הרכב וכו'.
עקב כך מומלץ כאמור בחום בטרם רכישת ביטוח רכב, בין אם חובה או מקיף לערוך סקר השוואתי, כאשר במקרה של ביטוח חובה עליכם להתייחס אך ורק לגובה התעריף הביטוחי היות ותנאי הפוליסה זהים ואילו במקרה של ביטוח מקיף חובה להתייחס גם לתנאי פוליסת הביטוח, היקף הכיסוי, גובה דמי השתתפות עצמית וכו' ולא רק גובה התעריף עצמו, היות וכל חברת ביטוח מציעה פוליסת ביטוח בהתאם לרצונה. נוסף על כך אינכם מחויבים לרכוש ביטוח רכב מחברת ביטוח אחת, אלא באפשרותכם לפצל את ביטוח הרכב בין חברות ביטוח שונות, משמע ביטוח חובה אצל אחת וביטוח מקיף אצל אחרת.