דגים הם יצורים בעלי דם קר עם עמוד שדרה, סנפירים וזימים. מרבית הדגים הםבצורת קליע טורפדו, כדי לאפשר להם תנועה מהירה ויעילה במים, אולם קיימים דגים בצורות שונות ומגוונות. משקלם של הדגים משתנה מאוד בין המינים השונים,ויכול לנוע מסנטימטר (גובי פיגמי) ועד ל-18 מר' (כריש לוויתן). גופם של הדגים מורכב משלד, ובו גולגולת ועמוד שדרה המסתיים בספיר הזנב, איברים פנימיים, בלוטת ציפה, שתי שכבות עור ושכבת מוקוס שתפקידה להגן על שכבת העור החיצונית. ישנם דגים שגופם מכוסה בקשקשים וישנם כאלה ללא קשקשים. בניגוד ליונקים, שהם בעלי מחזור דם כפול (לב-ריאות ולב-גוף-לב), לדגים מחזור דם פשוט: לב – זימים – גוף.
איברי השחייה העיקריים אצל דגים הם הסנפירים, שגם עוזרים להם להתייצב במים.הסוגים העיקריים הינם סנפיר הגב, סנפיר הזנב, סנפירי החזה והסנפיר התחתון.בעזרת הסנפירים יכולים הדגים לשחות במהירות רבה: דג ממוצע יכול לשחות במהירות פי 6 מאורך גופו לשניה, ולמרחקים קצרים במהירות גדולה יותר: דג החרב יכול להגיע למהירות של כ- 100 קמ"ש!. איבר נוסף בגופם של הדגים האחראי על ההתנהלות במים הינו בלוטת הציפה. תפקידה העיקרי הינו לשנות את המשקל הסגולי של הדג, באמצעות הכנסה או הוצאה של גזים מהשלפוחית. בקרב חלק מסוגי הדגים בלוטת הציפה אינה מכילה גזים בלבד, אלא את דמם של הדגים, המכיל גם גזים.
מבחינת אזורי המחיה מתחלקים הדגים לשתי קבוצות עיקריות: דגי מים מתוקים ודגי מים מלוחים. דגי המים המתוקים חיים בנהרות ובאגמים, ואילו דגי המים המלוחים חיים באוקיינוסים. קבוצת ביניים נוספת היא הדגים החיים במים מליחים. אחוזי המליחות בדמם של הדגים משתנים עם סביבתם: בעוד שדגי מים מלוחים בעלי ריכוז מלחים נמוך מסביבתם, לדגי מים מתוקים ריכוז מלחים בדם הגבוה מהריכוז הסביבתי, אולם שני הסוגים שומרים על ריכוז מלחים באמצעות השתנה של כמויות המים המיותרות הנכנסות לגופם. כאמור, כל הדגים הם בעלי דם קר. משמעות הדבר היא שטמפרטורת הגוף שלהם משתנה בהתאם לסביבתם החיצונית.זאת בניגוד ליונקים ששומרים על טמפרטורת גוף קבועה.