על אף היותן תופעות כה שגרתיות המהוות חלק בלתי נפרד ממעגל החיים, הריון ולידה הן תקופות שעשויות להיות מלוות בהרבה חוסר ידיעה ושאלות. מאמר זה נועד לתת מענה לכמה מן השאלות הבוערות שלרוב מטרידות נשים הרות, זאת במטרה לקהל קצת על תחושת הלא נודע וכדי להפחית במקצת את המתח.
כמה דברים שרצית לדעת על הריון ולידה ולא יצא לך לשאול...
אלו שינויים עשויים להתחולל בגוף במהלך תקופת ההריון?
הריון הוא תקופה במהלכה חלים שינויים פיזיים/גופניים ונפשיים בגוף האישה. שינויים אלה אינם "קבועים" וכל אישה חווה אותם באופן שונה. השינויים הללו, שניתן גם לכנותם "תסמיני הריון" משתנים בד בבד עם התפתחות ההריון. שינויים רגשיים, עייפות ותשישות, בחילות והקאות, עלייה בתפוקת הלב, זרימה מוגברת של דם דרך שסתומי הלב, התגברות התיאבון, שינויים בפעילות המעיים ועצירות, הטלת שתן תכופה, בצקות בחלקי גוף שונים, כאבי רגליים וגדילת השדיים- אלה הם כמה דוגמאות לשינויים הרבים שעשויים להתרחש בגופה ובנפשה של האישה ההרה.
אלו בדיקות יש לבצע במהלך ההריון?
בכל אחד משלבי ההריון יש לבצע בדיקות שונות שלכל אחת מהן מטרתה אחרת. בדיקת סוג דם לדוגמא, היא בדיקה שמתבצעת בתחילת מעקב ההריון ומטרתה לאבחן את סוג הדם של האישה ההרה. סקירת מערכות היא בדיקה שיש לבצע בשלב מתקם יותר של ההריון (במהלך שבועות 14-16) ומטרתה לוודא כי אברי גופו של העובר הם תקינים וכן הלאה. הרופא המטפל הוא שמפנה את האישה לביצוע הבדיקות והוא שיוכל להסביר בפירוט אלו בדיקות עליה לעבור ומהי מטרתן.
מהו פרק הזמן הממוצע של ההתאוששות לאחר הלידה?
ההתאוששות מהלידה עשויה להימשך גם שישה שבועות לאחר הלידה ואופייה משתנה מאישה לאישה. מומלץ להכיר את סוג הכאבים מהם את עלולה לסבול, ולדעת מראש כי תקופה זו מלווה באי נוחות מסוימת בשל כאבים אלה ומאחר והגוף נמצא בתהליך של חזרה למצבו הטבעי.
האם ישנם "הרגלים שליליים" שמהם רצוי להימנע במהלך תקופת ההריון?
על האישה ההרה להימנע מצריכת אלכוהול וסמים, להימנע מעישון סיגריות ומתזונה לקויה המורכבת בעיקר מז'נק פוד ומאוכל מהיר. רצוי לזכור כי אותם הגורמים בעלי השפעה שלילית על גוף האישה, משפיעים לרעה גם על העובר, ומאותם הרגלים יש להיפטר, עד כמה שניתן.
להתכונן עד כמה שאפשר לתקופת ההריון
הספרות הקיימת בנושא הריון ולידה היא עצומה והידע הוא נגיש. על כן מומלץ כי האישה ההרה (ו/או בן זוגה) תתוודע עוד לנושא, תקרא יותר ותכין את עצמה עד כמה שניתן לקראת תקופת ההריון הבאה עליה לטובה.