הסכם ממון
אנשים רבים העומדים בפני טקס הנישואין שלהם, וגם כאלה אשר מעוניינים לחיות יחד ללא נישואין, רוצים להסדיר ביניהם את נושא חלוקת הרכוש במקרה של פירוד. אמנם, יכול מאוד להיות ואפילו סביר מאוד להניח שאין להם כוונת תחילה שכזאת, אולם בהכירם את המציאות שיכולה להשתנות בן הרף, הם מעוניינים לבטח את עצמם מראש ככל שניתן. במקרה שכזה מומלץ לאותם בני זוג, אשר אגב בהחלט יכולים להיות גם בני זוג מאותו מין, לחתום על הסכם ממון.
ההסכם – קווים לדמותו
כפי שאמור לעיל, מטרתו של חוזה שכזה היא להסדיר את נושא חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של פרידה. בצורה שכזאת מתחייבים למעשה שני בני הזוג לכך שאם יחליטו להיפרד לא יהיו ביניהם מחלוקות לגבי האופן בו יחולק ביניהם הרכוש, משום שהם הסדירו את העניין מבעוד מועד באותו הסכם ממון מדובר. על החוזה יש לחתום בנוכחותו של עורך דין, שכן אחרת למסמך אין תוקף משפטי מחייב. במהלך ניסוח הסעיפים במסמך צריכים בני הזוג להחליט מה מתוך הרכוש שלהם יהיה רכוש אישי שיחזור לבעליו המקוריים במקרה של פירוד ואיזה רכוש יהיה משותף לשניהם וברגע הפרידה יחולק ביניהם שווה בשווה (הרכוש עצמו או שוויו הכספי). בעצם, המשמעות היא, שההסכם הוא בר תוקף רק במידה שבני הזוג מחליטים להיפרד. כל עוד הם נשארים ביחד – בהחלט אפשר להתעלם מקיומו.
שני חלקים בתוך השלם
חשוב לציין, כי הסכם ממון מחולק לשני חלקים. החלק הראשון מתייחס לרכוש שצבר כל אחד מבני הזוג לפני שהחלו בחיים משותפים (נישואין, מגורים משותפים או מעמד של ידועים בציבור) והחלק השני מתייחס לרכוש שצברו בני הזוג החל מהיום בו החלו לחיות חיים משותפים. לגבי הרכוש שנצבר בטרם החיים המשותפים יש לקבל החלטה האם הוא הופך להיות לק בלתי נפרד מן הרכוש המשותף – אותו רכוש שצברו במהלך חייהם המשותפים, או שכל חפץ ופריט שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני תקופת החיים המשותפים יחזור אליו לאחר הפרידה. לגבי הרכוש המשותף שנצבר החל מהרגע בו החלו בני הזוג לחיות יחד – ברוב המקרים נקבע כי הוא או שוויו יחולקו שווה בשווה בין השניים, כדי שאף אחד לא יפסיד.
למנוע פרידות מכוערות
כולנו מכירים סיפורים אודות בני זוג שהחליטו להיפרד והחלו ביניהם מלחמות קשות על חלוקת הרכוש ביניהם. אין ספק שמדובר בתרחיש מאוד לא נעים עבור שני הצדדים, ובעיקר אם מעורבים בעניין ילדים משותפים. על מנת למנוע מלחמות שכאלה מומלץ מאוד לחתום על הסכם ממון, אשר באם נחתם כדין בפני עורך דין מוסמך לענייני משפחה יהווה מסמך מחייב ולא יאפשר לאחד מבני הזוג לדרוש רכוש שלא הוסכם שיעבור לבעלותו במקרה של פרידה.
כמובן שהדבר הטוב ביותר שיכול לקרות הוא שלא תצטרכו לעשות שימוש באותו הכם ממון שעליו חתמתם, אולם חשוב שיהיה באמתחתכם מסמך שכזה למקרה שבו מסיבה כלשהי בכל זאת תחליטו להיפרד. הדבר החשוב ביותר לצורך כך הוא לפנות לעורך דין לענייני משפחה המתמחה בתחום, ואשר יעניק לכם ליווי משפטי צמוד לאורך כל הדרך. בהצלחה.