מנדף כימי הוא המרכזי מבין פריטי ריהוט למעבדות- שומר על בטחון העובדים במעבדה, על ניקיון האוויר בה ועל שלמותם של חומרים רגישים ונפיצים. במאמרים הקודמים הסברנו על שיטות הנידוף השונות ופרטנו את המנדף לחלקיו השונים. נחיצותו של המנדף הכימי אן כן אינה מוטלת בספק, אך איך מצמצמים את צריכת האנרגיה שלו?
כמה אנרגיה צורך מנדף כימי?
אוניברסיטאות בארה"ב שבהן מעבדות שעושות שימוש תדיר במנדף כימי דיווחו על הוצאות חשמל ממוצעות של 3.6 מיליוני דולרים בשנה המעידות על צריכת אנרגיה גבוהה. לכך יש מספר השלכות חשובות: ראשית, מדובר בהוצאה כספית גבוהה עבור הארגון. מעבר לכך, שימוש באנרגיה רבה אינו עולה בקנה אחד עם המגמה הירוקה המונהגת כיום כחלק משמירה על כדור הארץ. כיצד ניתן לעשות שימוש במנדף כימי תוך חסכון בהוצאות חשמל ותרומה לאיכות הסביבה?
מנדף כימי בטכנולוגיה ירוקה: איך זה עובד?
מגמה שלטת בתעשייה בשנים האחרונות היא ייצור ריהוט למעבדות המאפשר חסכון באנרגיה והפחתת נזקים סביבתיים. אילו מאפיינים מפחיתים את צריכת החשמל במנדף?
עיצוב חכם: במצב אידיאלי יניקת האוויר במנדף אמורה להיעשות במבנה של מערבולת אוויר. אך מדענים מצאו שלרוב מערבולת האוויר אינה יציבה והופכת מהר מאוד לכאוס של אוויר גועש, מה שאומר שהמנדף צורך יותר אנרגיה לנידוף האוויר. אחד המאפיינים של מנדפים ירוקים הוא עיצוב היוצר מערבולת יציבה וחסכונית יותר.
זרימת אוויר אלכסונית: פתרון נוסף לבעיית זרימת האוויר הוא יצירת זרם אוויר אלכסוני- מפתח המנדף אל צינור הנידוף. זרימת אוויר כזו הופכת את המנדף הכימי ליעיל יותר וגם בטוח יותר לעובדי המעבדה: כאשר זרימת האוויר היא אלכסונית, החומרים המסוכנים נשאבים ישירות אל צינור הפליטה ונשארים פחות זמן בתוך המנדף.
זרימת אוויר איטית: מסתבר שזרימת אוויר מהירה אינה ערובה לנידוף יעיל- מנדפים ירוקים מאפשרים לכוון את זרימת האוויר בקצב איטי יותר, תוך שמירה על יכולות נידוף שלא נופלות ממנדפים שאינם ירוקים. מנדף כימי מסוג זה משתמש ב 60% פחות אנרגיה ממנדף רגיל ומאפשר עבודה בטוחה וחסכונית כאחד.