כוסות רוח והקזת דם מאמר ו' - הציוד והסביבה/אדם דובז'ינסקי
תקציר:
זהו המאמר החמישי בנושא כוסות הרוח והקזת הדם, במסגרת מאמרי המבוא. המאמר סוקר סוגיות לגבי הכנת הציוד והסביבה ותחזוקתם.
המאמר עוסק בין היתר בשמן המשמש לאיטום, באמצעי הגנה, בטיחות ועזרה ראשונה ובדרכים לניקוי הכוס ולתחזוקתה - לרבות ניקוי וחיטוי.
נכתב ע"י אדם דובז'ינסקי
הציוד והסביבה, הכנתם ותחזוקתם
The Equipment & the Environment, their Preparation & Maintenance
שמן
Oil
תפקידיו
Functions
§ 1. על הכוס דיברנו בהרחבה יתרה במאמר אדם דובז'ינסקי "כוסות רוח והקזת דם מאמר ד'- הכוס". כאן נעסוק בשמן שיימצא מתחת לכוס. עור משומן תורם לאיטום. ניתן להשיג אטימה טובה יותר, עם משיחת קצוות הכוס בחומרים שונים. אם רוצים להניע את הכוסות, כדאי למרוח שמן על כל האזור. לשמן תפקיד מסורתי נוסף, והוא הגנה על עורו של המטופל ומניעת כאבים.
סוג
Types
§ 2. כל שמן שניתן למרוח על העור, יתאים. אף שמן זית, וזלין, שמן תינוקות וכל חומר שומני בלתי מבושם ובלתי דליק המשמש לריכוך העור, יהיו טובים. עדיפים השמנים הסמיכים כגון שומשום או זרעי ענבים. פרט לשמנים ה"רגילים", ניתן לשקול גם שימוש בשמן מליסה רפואית (balm, Melissa, lemon Melissa, lemon balm, Melissa officinalis). ברי, כי יש לשאול את המטופל אם הוא אלרגי לשמן בו משתמשים. במקרה של ספק, מרח כמות קטנה של השמן החשוד על הצד הפלנטרי של האמה או על הצד הפוסטריורי של הברך, שהנם אזורים רגישים. בשולי הדברים נאמר, כי גם הרטבתו של העור במים, די בה כדי להשיג איטום טוב.
סביבה
Environment
כללי
General
§ 3. על המטפל להכין היטב את הכלים והסביבה, עוד טרם בואו של המטופל. המטפל ידאג לסביבה חמה ונעימה. חמה על שום מה? מפני שחשוב לשמור על חום גופו של המטופל; חשוב עוד יותר לדאוג לחומם של האזורים החשופים והמטופלים.
אמצעי הגנה, בטיחות ועזרה ראשונה
Means of Protection, Safety & First Aid
§ 4. עוד מומלץ מאד, לשים ערכת עזרה ראשונה סמוך למקום הטיפול, לכל מקרה שלא יהיה. למשתמשים בכוסות זכוכית, רצוי מאד שיהיו בסביבה אמצעי כיבוי אש. אל תסתפק בקערת מים, אך דאג שתהיה כזו לידך, לשם כיבוי מהיר של הלהבה (מניחים את הלהבה בתוך המים) ובמקרה הצורך, לשם כיבוי ראשוני של שריפה! יש לזכור כי מטופל המשוח בשמן דליק, או להבדיל בוודקה או בערק למשל (הוודקה והערק משמשים לטיפול חופף במקרים של הצטננות ושיעול), עלול לבעור בתוך שניות. שים לב לחפצים דליקים מטבעם בסביבתך.
תחזוקת הכוסות ובדיקתן לפני טיפול
Maintenance of the Glasses & Checking them before Usage
כללי
General
§ 5. הכוסות אינן דורשות טיפול שוטף, פרט לניקוין ולהקפדה שלא יצברו אבק. יש להרחיק את הכוסות מהישג ידם של ילדים, ושל כל מי שעלול לגרום נזק לעצמו או לאחרים, או לכוסות עצמן.
העדר פגמים
Lack of Defects
§ 6. בכוסות פלסטיק, יש להיזהר על הפטמות (פטמות הכוס, לא פטמות־אדם) – זה החלק העדין והרגיש ביותר. אין להניח עליהן דבר (גם לא את המשאבה). בהערת אגב נציין, כי בהקשר לסוגיה התלמודית שהזכרנו במאמר אחר, אומר חלק מהמפרשים כי קרני האומן מוקצות מפני שהאומן שומר עליהן מכל משמר ומקצה אותן משימוש (תוספות רי"ד, שבת, קנ"ד, ב').
§ 7. יש להקפיד על שלמות הכוסות, וגם סדקים פוסלים אותן לשימוש. בפרפראזה על הביטוי התלמודי "חזקה דאין אדם שותה בכוס אלא אם כן בודקו" [כתובות, ע"ה, ב' - ע"ו, א'; נ' רקובר ניבי תלמוד (התשנ"א) 25] נאמר, כי אין מטפל משתמש בכוס אא"כ בודקה. יש לבדוק את שלמות הכוסות, ולראות שלא נשברו, נשרטו או נסדקו. החלק הקריטי הנו שולי הכוס, והם חייבים להיות חלקים לגמרי ומעוגלים כדבעי. אין לטפל באמצעות כוס פגומה [ע' תמיר גוף האדם – אנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה (2005) 301 []. לפני שימוש ראשון ואחרי כל נפילה של הכוסות או פגיעה אפשרית, משש את תחתית הכוס מכל צדדיה, כדי לחוש האם היא עדיין חלקה.
ניקוי וחיטוי
Cleaning & Disinfection
כללי
General
§ 8. יש לנקות את הכוסות ולחטאן. אין לשכוח, כי בסוף כל הסופות גם הטיפול היבש הוא חצי־חודרני, וקיימת סכנת זיהום. לא רק השוליים צריכים להיות מחוטאים, אלא כל הכוס ובעיקר פנים הכוס. הרי לא יעלה בדעתך לשטוף כוס שתייה רק בשוליה, על אף שרק הן באות במגע עם השפתיים. ואם תמצי לומר, כי פנים־כוס־הרוח אינו מתלכלך, נשיב כי העור דווקא נוגע פעמים רבות באזורים הפנימיים של הכוס, וכן מצטברת בה לחות. הכוס עלולה להפוך לבית גידול לטפילים שונים.
לא רצוי להסתפק בשטיפה במים וסבון. שוב, נהג בכוסות הרוח כפי שאתה נוהג בכוסות שתייה, והדח אותן. חיוני לייבש את הכוסות היטב, לפני השימוש הבא. טיפ קטן: אחרי שלב הייבוש הראשוני – הניגוב, נער את הכוס כשפטמתה לכיוון החוץ, כדי להוציא טיפות מים מהפטמה!
טיפול רטוב
Wet Cupping
§ 9. נגעה בכוס ולו טיפה של דם, גם אם לא שימשה הכוס לטיפול רטוב, נהג כך [על זהירות רפואית, כולל חיטוי מכשירים ועיקורם (decontamination), בהקשר למחלות זיהומיות, ראה: איידס (ז' הנדזל יועץ מדעי, 1986) 88 – 89; פ' ה' דוגלס ול' פינסקי איידס – לדעת ולהיזהר (1987) 29 – 30, 33 – 34]: בשלב ראשון, נקה את הדם הטרי או הקרוש עם מי חמצן בריכוז 3% (Hydrogen peroxide 3% - מימן על־חמצני, H2O2; בריכוזים גבוהים יותר משמש גם להבהרת שיער). בשלב שני, השרה את הכוס, כולה, בתמיסת נתרן תת כלוריתי (Sodium hypochlorite; NaOCl, "כלור", אקונומיקה). דעתנו היא שניתן להסתפק בריכוז המקובל בנוזלי ניקוי רצפות, הוא 2.5% - 6%; באופן עקרוני, עם זאת, כלי קיבול שהכיל דם, דורש חיטוי בתמיסה שריכוזה 10% [איידס (ז' הנדזל יועץ מדעי, 1986) 89]. זמן ההשריה הוא 10 דקות עד חצי שעה. אחרי כן, שטוף היטב את הכוסות, תחת מים זורמים.
אל תחשוש לנהוג כן גם עם כוסות פלסטיק, על פטמותיהן. לאורך כל הדרך, הגן על ידיך באמצעות כפפות; במידה שלא השתמשת בכפפות, טול ידיך עם סבון עם סיום התהליך! אז רחץ את הכוסות כבעשותך אחרי טיפול יבש! השיטה המוצגת כאן אינה בלעדית, כמובן. בעתיד, נגיע מן הסתם לימים בהם גם הכוסות, כמו המחטים המשמשות כיום להקזה, יהיו חד פעמיות.