הרבה פעמים אנחנו שואלים את עצמנו מדוע אנחנו מתנהגים כפי שאנחנו מתנהגים. זו שאלה מהותית- מה מניע אותנו כאנשים? האם יש לנו בחירה ושליטה על התנהגותנו או שהכל מוכתב מראש? וגם שאלה טכנית- איך קרה שבסיטואציה מסויימת התנהגתי כך וכך. Ajzen הוא חוקר בתחום של פסיכולוגיה חברתית, והוא עוסק בניבוי התנהגויות בסיטואציות מסויימות.
Ajzen הגה את 'התיאוריה של התנהגות מתוכננת' ( theory of planned behavior) לפיה, העמדה שלנו כלפי דברים משפיעה על התנהגותנו דרך תהליך של קבלת החלטות מתוכננות. בתיאוריה של Ajzen יש ארבעה גורמים רלוונטים שמשפיעים על תהליך קבלת ההחלטות: עמדות, נורמות סובייקטיביות ותחושת שליטה.
לדידו, ההתנהגות מושפעת בעיקר מעמדות כלפי התנהגות ספציפית ופחות מעמדות כלליות.בנוסף להשפעה של עמדות על התנהגות, יש גם השפעה של נורמות סובייקטיביות על ההתנהגות. נורמה סובייקטיבית יכולה להיות למשל מה אנחנו חושבים שאחרים חושבים שעלינו לעשות. עם זאת החוקר מציין כי עמדות יובילו להתנהגות רק במידה ואנחנו תופסים את ההתנהגות כמשהו שבשליטתנו.
לדוגמא: אדם בחנות case mate והוא מתעניין לרכוש אביזרים לאייפון . הוא מודד כיסוי לאייפון , מחליף מספר כיסויים ובסוף מחליט לא לקנות. הוא יוצא מהחנות וחוזר לביתו. בבית הוא שם לב ששכח להסיר בטעות את הכיסוי האחרון לאייפון שמדד. מה אותו אדם יעשה? האם יחזור לחנות ויחזיר את הכיסוי לאייפון, האם ישאיר את הכיסוי אצלו? אם ניישם את התיאוריה של Ajzen נבין שהתנהגותו בנושא תושפע מעמדתו כלפי גניבות ומתפיסתו את הנורמות הסובייקטיביות בנושא.